Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řídí Sobotka ČSSD dál?

Přiznám se, že k vlastní škodě jsem se dříve  neseznámil s přehledem členů předsednictva ČSSD tak, jak byl tento orgán nově vytvořen v souladu s úpravou Stanov této strany.

A musím říci, že jsem pak mnohé pochopil. A vlastně, abych pravdu řekl, jsem pochopil vše, tedy proč ČSSD není schopná zvednout hlavu. 

Není totiž  možné dělat novou politiku se starými kádry. To chápou všichni a v první řadě to vždycky chápal Bohuslav Sobotka. Do půl roku poté, co jsem odešel z funkce předsedy ČSSD a přestal řídit aparát Lidového domu, zmizeli z ústředního sekretariátu strany všichni lidé, kteří byli domněle nebo skutečně politicky spjatí se mnou. A tak například místo mimořádně schopného šéfa marketingu Petra Dimuna (ten zmizel po třech  týdnech) se objevili zcela neschopní Sobotkovi poskoci, dodaní zřejmě agenturou Bison & Rose. Podle toho také marketing ČSSD  v následujících letech vypadal. Česká veřejnost, alespoň ta její levicová část,  očekává, že se podaří resuscitovat historicky nejstarší politickou stranu v zemi – sociální demokracii. Strana se však zatím nevydala tou správnou cestou. Nemění zásadním způsobem ani svůj program, kterým by mohla přitáhnout nové vrstvy a skupiny voličů. Zůstává stále u impotentního marketingu, jako za Sobotkových časů. A jediné na čem záleží, je prosazení jmenování diletanta, který se účastní veřejných akcí strany, včetně jejích  tiskových konferencí, v oblečení  jako od táboráku, ministrem kultury. A to jen proto, že je kámošem bývalého předsedy strany Sobotky. Obávám se, že tuto vazbu, a několikrát jsem na to ve svých článcích  upozornil, Miloš Zeman dobře zná. Mít jediný kvalifikační předpoklad pro výkon funkce ministra kultury, spočívající v kamarádšoftu s bývalým předsedou strany je neslýchané.

Ale vrátím se k té své  původní myšlence. V seznamu členů předsednictva  ČSSD se objevují jména, která se rozhodujícím způsobem podílela na dnešním tragickém stavu sociální demokracie. Je tam  Sobotka a je tam také Marksová-Tominová. Sobotka svou neschopností a bezprincipiálností přivedl stranu až k ubohým 7% ve volbách do sněmovny a Marksová-Tominová nebyla vůbec  schopna čelit marketingu A. Babiše, který prodával výplody ministerstva práce za svoje. Prostě neodpustitelný diletantismus. Zvláštní je jedno. Oba dva tito naprosto provaření a neschopní lidé, kteří zavedli svou stranu do slepé uličky, se odvážili kandidovat do nejvyššího orgánu strany. A co je ještě vážnější,  je to, že se našla většina, která je zvolila. Z toho je jasně vidět, kdo ovládá a řídí stranu v tuhle chvíli a že to není Jan Hamáček. Ten je limitován ve svém rozhodování Sobotkou a spol. a do toho spol. patří především Radek Pokorný, jako Sobotkův  alter ego. V předsednictvu jsou také v plné palebné síle zastoupeni všichni kolosálně neschopní dlouholetí představitelé pražské stranické organizace: Poche, Dolínek, Pavlík, kteří zavedli tuto stranickou organizaci v obecních volbách do politické nicoty. Kde se v nich bere ta odvaha dál kandidovat, vždyť přece musí vědět, že s jejich provařenými tvářemi a jmény  se strana v Praze už nikdy přes hranici volitelnosti nemůže dostat. Jim je ale všechno jedno. Osudy strany, zájmy voličů, hlídají si jen své pašalíky, které mají zejména na ministerstvu zahraničí či jinde (Pavlík na školství) a to je vše. Za Ústecký kraj trůní v předsednictvu strany JUDr. Jan Růžek. Advokát známý ze všech možných, ne zrovna hezkých kauz Ústeckého kraje. Nedávno zaplnila stránky médií jeho poslední kauza, ve které byl ověnčen obviněním z čerpání statisíců  korun veřejných prostředků z kraje, kde je ČSSD stále ještě v Krajské radě zastoupena.

Uvedl jsem namátkou několik jmen. Prostě předsednictvo strany je dále  sobotkovské, není schopno jakékoliv změny generální linie strany a povede tuto stranu do záhuby. Je mi líto Jana Hamáčka. Vnímal jsem jeho kroky před rokem pozitivně. Dnes chápu, že je ve své činnosti limitován těmito lidmi, které, de facto, ve stranických kalkulacích a postupech musí respektovat.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 26.7.2019 11:10 | karma článku: 26,93 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Narozeniny pana prezidenta Beneše

Edvard Beneš je muž, kterého nenáviděli po roce 1948 velmi intenzivně komunisté a dnes ho stejně intenzivně nenávidí česká pravice. Česká pravice mu vyčítá, že prý podlehl sovětskému vlivu, vlivu komunistů.

31.5.2024 v 14:21 | Karma: 22,28 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Skončete tu podělanou válku!

Poprvé od ukončení jednání o míru na Ukrajině mezi Ruskem a Ukrajinou v Turecku před dvěma lety, které ukončil rázným zásahem válkychtivý britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson neblahé paměti.

27.5.2024 v 11:22 | Karma: 10,54 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Bývalý český prezident se nezasloužil o stát?…

...A Milan Kundera se nezasloužil o rozkvět české kultury a o její známost zejména ve frankofonním světě?

15.5.2024 v 15:28 | Karma: 26,73 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu francouzského prezidenta v Číně.

10.5.2024 v 13:50 | Karma: 22,65 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,62 | Přečteno: 357x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Volba mladých. Za Kypr zasedne v europarlamentu čtyřiadvacetiletý youtuber

11. června 2024  20:44

Za Kypr zasedne v Evropském parlamentu (EP) youtuber Fidias Panajotu, který jako nezávislý kandidát...

ODS „odpustila“ starostovi Novotnému výroky o Slováčkové, uznala omluvu

11. června 2024  20:15

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který čelil kritice za výroky o zdraví dcery hudebníka...

Podivný terorista v depu Klíčov a rukopis GRU. Kdo stojí za žhářstvím

11. června 2024

Premium Kdo je Kolumbijec, který podle policie polil autobusy hořlavinou? Působí to spíš jako vandalismus,...

Přepravka pro kočky letěla z 11 metrů, našlo se v ní dítě. Matku zadrželi

11. června 2024  19:47

V Berlíně z třetího patra činžovního domu někdo vyhodil přepravní košík pro kočky. V něm byla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 843
  • Celková karma 25,25
  • Průměrná čtenost 1910x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik