Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skončete tu podělanou válku!

Poprvé od ukončení jednání o míru na Ukrajině mezi Ruskem a Ukrajinou v Turecku před dvěma lety, které ukončil rázným zásahem válkychtivý britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson neblahé paměti.

Ten ukrajinským předákům nadiktoval, že je potřeba v konfliktu pokračovat. Podcenil, tak jako všichni významní politici Západu, hospodářkou sílu Ruska, které je, pokud jde o objem HDP podle parity kupní síly 5. největší ekonomikou světa. A zejména podcenil schopnost Ruska mobilizovat svůj potenciál válečné výroby. Je zřejmé, že Západ také uvěřil, že strašák ekonomických a dalších sankcí vůči Rusku a jeho „pomahačům“ bude natolik silný, že se Rusko rychle posadí na hrnec.

Dodneška vzpomínám na naivní otázky hloupoučkých redaktoru České televize, kteří atakovali své vybrané hosty publicistických pořadů, otázkami typu, kdy už se tedy Rusko ekonomicky položí na lopatky. Rusko přitom zažívá, na rozdíl od Západu, v současnosti ekonomický růst. Má nevysokou inflaci. A za sebou má obrovskou ekonomiku Číny, jejíž HDP je podle parity kupní síly největší na světě. Tedy nejsou to dnes Spojené státy, ale Čína, kdo je po eliminaci kurzových triků nejsilnější ekonomikou světa.

Také ostatní země BRICS mají vůči Rusku velmi blahovolnou neutralitu (Brazílie, Saúdská Arábie, SAE ad.). Írán, další země BRICS, podporuje Rusko otevřeně dosti sofistikovanými válečnými technologiemi. A válečnou dílnou Ruska, která zajišťuje, že mu nedojdou „patrony“ je Severní Korea. Prostě, Putin se projevil jako schopný vůdce, který i v situaci, že proti němu stojí celý Západ, celý jeho ekonomický potenciál, se nepoložil na lopatky a vede válku na Ukrajině, kde přešla už v minulém roce strategická iniciativa na jeho stranu. Zdá se, že ani obří dodávky zbraní z USA, Švédska, Británie a odjinud na Ukrajinu nemohou významněji změnit poměry sil na bojišti prostě proto, že Ukrajině chybí dostatečné počty vojáků.

A v této situaci se objevila v agentuře Reuters informace, kterou si tato seriózní agentura zjišťovala u čtyř různých informačních zdrojů, že prezident Putin má zájem jednat o ukončení konfliktu. Ovšem s tím, že by se linií příměří stala současná linie bojů. Je to první konkrétní signál po dvou letech a v situaci, kdy se ruským vojskům na Ukrajině daří. A kdy řada evropských politiků (Macron a politici v Pobaltských státech) uvažují o nasazení kontingentů vojáků ze Západu na ukrajinské bojiště, které by se pokusily změnit poměry sil na válčišti ve prospěch Ukrajiny.

Návrat k realismu v evropské politice a také v politice USA nebude jednoduchý. Takovéto nasazení vojáků ze států NATO by mohlo vyvolat jaderný konflikt. Rusové v těchto týdnech cvičí.na svých manévrech použití taktických jaderných zbraní. Ne strategických, ale taktických jaderných zbraní. Tedy zbraní, které by mohly sloužit ke zničení velkých uskupení protivníků anebo ke zničení konkrétních cílů na území Ukrajiny. Anebo možná i za jejími hranicemi. Takže Západ a Rusko dnes mají na výběr dvě věci. Mír nebo válku, která se může velmi záhy změnit v jaderný konflikt. Říkám, že každá válka je horší než špatný mír. A teď je možné ten mír uzavřít. Připravovat nejrůznější jednání o míru jako ta v Ženevě bez Ruska, kde představitelé Zelenského administrativy a také různí Pavlové a Macronové jistě schválí koncept, aby Rusko opustilo území na východě dnešní Ukrajiny. Tedy řekněme to úplně otevřeně. Území, která jsou převážně ruská. A to včetně Krymu, jehož obyvatelstvo z 80 – 90 % tvoří Rusové. Rusové tedy nemají právo na sebeurčení?

Argumenty o tom, že bychom měli podporovat Ukrajinu až do (trpkého) konce války, jsou nesmyslné a nevycházejí z reality. Ukrajina není náš spojenec. Nejsme s ní vázáni žádnou spojeneckou smlouvou. Neexistuje ani žádný mandát Organizace spojených národů pro vedení války proti Rusku. Území, které si Rusko nárokuje a které vojensky drží (a nepustí) se stala součástí Ukrajinské sovětské socialistické republiky aktem sociálního inženýrství, rozhodnutím Lenina a Stalina v roce 1922. Za doby carství byla tato území součástí jednotné Ruské říše. Připomeňme, že Krym byl podobným aktem sociálního inženýrství připojen k Ukrajinské sovětské socialistické republice v roce 1954 Nikitou Chruščovem.

Naopak tzv. území Sudet, jak bývají nepřesně označována pohraniční území českého státu od pozdního středověku osidlované německým obyvatelstvem, byly vždy integrální součástí českého státu. Českého knížectví a později Českého království. Čeští králové, zejména poslední Přemyslovci zvali do země německé kolonisty. Takže je to úplně jiný případ a jakékoliv přirovnání situace východních a jižních území Ukrajiny s českým pohraničím prostě kulhá. Ale vraťme se k původní otázce. Chceme mír anebo válku? Já chci mír. A pokud je možné dnes s V. Putinem jednat o míru, je potřeba touto cestou konečně jít. V. Putin také vyjádřil, podle ruských zdrojů agentury Reuters, názor, že pokud Ukrajina a Západ nepřijmou tento návrh na příměří a zahájení mírových jednání, je Rusko připraveno bojovat dál. O tom vůbec nepochybuji. A pak je potřeba klást si otázku, zda je možné porazit zemi, která má ucelenou surovinovou základnu, válečnou výrobu, kterou podle všeho předčí západní zbrojovky a jejíž hospodářství se nehroutí. A má velmi silné spojence, jaké dřívější Rusko v dobách carů nemělo.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 27.5.2024 11:22 | karma článku: 10,54 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Narozeniny pana prezidenta Beneše

Edvard Beneš je muž, kterého nenáviděli po roce 1948 velmi intenzivně komunisté a dnes ho stejně intenzivně nenávidí česká pravice. Česká pravice mu vyčítá, že prý podlehl sovětskému vlivu, vlivu komunistů.

31.5.2024 v 14:21 | Karma: 22,29 | Přečteno: 441x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Bývalý český prezident se nezasloužil o stát?…

...A Milan Kundera se nezasloužil o rozkvět české kultury a o její známost zejména ve frankofonním světě?

15.5.2024 v 15:28 | Karma: 26,73 | Přečteno: 664x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu francouzského prezidenta v Číně.

10.5.2024 v 13:50 | Karma: 22,65 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,62 | Přečteno: 357x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 20,13 | Přečteno: 501x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Německá policie odvezla migranty do Polska, Varšava žádá vysvětlení

17. června 2024

Varšava chce po Berlínu vysvětlení poté, co německá policie převezla skupinu pěti migrantů na...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Putinova vzdálená neteř se stala náměstkyní na obraně, její manžel ministrem

17. června 2024  19:46

Ruský diktátor Vladimir Putin vyměnil několik náměstků ministra obrany a na jednu z těchto pozic...

  • Počet článků 843
  • Celková karma 24,30
  • Průměrná čtenost 1910x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik