Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Lekce z reálné politiky od D. Trumpa juniora (jr.)…

…aneb co čekat od Donalda Trumpa, pokud bude zvolen prezidentem Spojených států. Zdá se, že evropské politické elity, včetně těch českých, by měly být čím dál více připraveny na tuto eventualitu.

D. Trump sen. je přitom člověkem, který se, možná s ohledem na svou nezávislost plynoucí z ohromného osobního bohatství, zcela vymyká z osidel amerického „Deep state“. Tedy, zvláštně provázané skupiny hospodářských a politických elit, které de facto určují politiku Spojených států. Je to široká zájmová skupina lidí a firem, které v závěru svého prezidentství D. Eisenhower nazval vojensko-průmyslovým komplexem.

Hospodářské noviny uskutečnily opravdu zajímavý redakční čin – rozhovor s Donaldem Trumpem jr. mj. o válce na Ukrajině a vůbec o jeho názorech na evropskou politiku Spojených států. Určitě nelze tvrdit, že politické názory obou Trumpů, tedy jak prezidentského kandidáta D. Trumpa sen., tak reálného šéfa jeho rodinného impéria The Trump Organisation, D. Trumpa jr., jsou zcela totožné. Jsou si zřejmě ale velmi blízké.

Trump jr. v tomto rozhovoru na přímou otázku HN k podpoře Ukrajiny v případě vítězství D. Trumpa sen. v prezidentských volbách tvrdí, že „jediná cesta, jak válku na Ukrajině zastavit, je, aby peníze na podporu nebyly nekonečné. Nyní vytváříme každý den oligarchy, Pentagon nemá tušení, za co se peníze utrácejí, není žádná evidence, kde jsou ty rakety, co tam posíláme“. Další citace z téhož rozhovoru: „Můj otec chce zastavit umírání. Prezident Zelenský nyní posílá všechny ukrajinské muže – a nyní už i starší, protože ti mladí už docházejí – na smrt. Jsou potravou pro děla, jsou posílání na porážku. Jaký je jasně daný cíl této války? 100 mld. a pak dalších 60 mld., ze kterých bohatnou američtí zbraňoví dodavatelé a pár chlápků na Ukrajině, kteří jsou dostatečně pokřivení, aby ty peníze rozkrádali? To je, co se tu děje, je to velmi jednoduché.“

V další části rozhovoru argumentuje D. Trump jr. tím, že se vynakládají peníze americké střední třídy v situaci, kdy se „(americké) školy rozpadají, nemocnice se rozpadají, naše infrastruktura je katastrofa. Nemůžeme utratit 3 mld. na naší vlastní hraniční zeď, ale na Ukrajinu můžeme dát 200 mld. dolarů, nebo víc?“ D. Trump jr. se také vyjádřil: „Neříkám, že Putin je svatoušek…“.

Pak se zastavuje u prvopočátku celého konfliktu na Ukrajině: „NATO řeklo, že přijme Ukrajinu, to byla jediná červená čára“. A dále tvrdí: „…řekli jsme (tím), že odstraníme nárazníkovou zónu, zemi nikoho. Naši spojenci nebyli v NATO. Řekli jsme, že posuneme NATO 1500 mil blíž k Rusku, přímo na jeho hranici. To nebyli inteligentní lidé, kteří dělali tahle rozhodnutí. Je to otřesné, co se tam nyní děje: smrt a ničení. A nikdo mi neumí říct, jak by mělo vypadat vítězství. Ani jeden americký politik nemá srozumitelně formulovaný plán, co vítězství znamená. Můj otec jen chce, aby zabíjení skončilo, a to by přeci nemělo být kontroverzní. Ale je, protože je to celé o penězích“.

Jinak řečeno, podle Trumpa jr. udělá Trump sen. naprostou revizi americké politiky vůči Ukrajině, ale také vůči  NATO.

I já se domnívám, že nedává žádný smysl, rozšiřovat NATO o 1500 mil dále na východ přímo na ruské hranice. A co přijde po tom? Další rozšíření na západní hranice Číny?

Je to prostě v případě názorů Trumpa jr. (a zřejmě i jeho otce) naprosto srozumitelná pozice byznysmenů, kteří si myslí, že byznysu se bude dařit lépe, pokud nebude existovat konflikt Západu s Ruskem na Ukrajině. A že to také pomůže americkému národnímu zájmu, což je v zásadě růst životní úrovně amerických občanů.

Samozřejmě, že Hospodářské noviny na to reagovaly po svém. Jeden z redaktorů uvedl v článku pod názvem „Syn favorita americké prezidentské volby opakuje ruskou propagandu“, věci na pravou míru.

Není proto špatné se vrátit před  začátek konfliktu na Ukrajině, na což upozorňuje Trump jr.. Kdyby nedošlo k jasným vyjádřením naprosté většiny relevantních politiků Západu, že je právem Ukrajiny vstoupit do organizace NATO, nedošlo by k ruské invazi do této země. A je dobré vědět, že pokud D. Trump bude zvolen prezidentem USA, jeho snahou bude co nejrychleji tento zbytečný a pro všechny přehnaně drahý válečný konflikt ukončit.

Naši "hrdinové" z pětikoalice by si měli třičtvrtě roku před americkými prezidentskými volbami velmi pozorně tento rozhovor s Trumpovým synem přečíst... S Trumpem v čele nastane totiž obrat zahraniční politiky USA o 180 stupňů. 

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 29.1.2024 16:41 | karma článku: 34,58 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Tikající bomba: bytová politika

Čeští občané berou s klidem jako smutný fakt, a vlastně také jako axiom, celou řadu věcí, které by např. ve Francii vzbudili revoltu nebo přímo revoluci.

17.7.2024 v 15:21 | Karma: 19,20 | Přečteno: 522x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Narozeniny pana prezidenta Beneše

Edvard Beneš je muž, kterého nenáviděli po roce 1948 velmi intenzivně komunisté a dnes ho stejně intenzivně nenávidí česká pravice. Česká pravice mu vyčítá, že prý podlehl sovětskému vlivu, vlivu komunistů.

31.5.2024 v 14:21 | Karma: 23,08 | Přečteno: 450x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Skončete tu podělanou válku!

Poprvé od ukončení jednání o míru na Ukrajině mezi Ruskem a Ukrajinou v Turecku před dvěma lety, které ukončil rázným zásahem válkychtivý britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson neblahé paměti.

27.5.2024 v 11:22 | Karma: 11,22 | Přečteno: 300x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Bývalý český prezident se nezasloužil o stát?…

...A Milan Kundera se nezasloužil o rozkvět české kultury a o její známost zejména ve frankofonním světě?

15.5.2024 v 15:28 | Karma: 26,85 | Přečteno: 675x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu francouzského prezidenta v Číně.

10.5.2024 v 13:50 | Karma: 22,65 | Přečteno: 590x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 844
  • Celková karma 22,94
  • Průměrná čtenost 1909x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik