Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínka na studentský majáles v Brně (1955)

Roky, které jsem strávila i ve škamnách Vyšší školy uměleckého průmyslu, později přejmenované na Školu uměleckých řemesel (a dnes je tomu zase jinak), se nedá zapomenout.  

 

V této  vysoké šedé  budově budící respekt jak svým vzhledem, tak i umístěním poblíž gotického chrámu Petrova, a naproti brněnskému  hradu Špilberku,  jsem strávila podstatnou část svého  studentského  života.  Kde jsou ty časy, kdy jsem jako patnáctiletá poprve vcházela do této budovy vysokými  dubovými dveřmi s masivní kovovou klikou? Tehdy ve mně vyvolávala její ponurá chodba s letitými oleštěnými kamennými schody  tísnivé pocity.   Když jsem  z ní ale  po čtyřech letech   odcházela,  opouštěla jsem ji s lítostí -  že skončila jedna důležitá etapa mého života.

A  máme tu zrovna měsíc květen, rozkvetlý máj, který i v mnohých z nás, jejich absolventů,  vyvolává ty nejkrásnější pocity... Vzpomínky na naše mládí, na  první lásky,  na  nesmělá dostaveníčka, na procházky po zšeřelém chodníčku  k  hradu, na první polibky pod rozkvetlým bezem,  na první  odmítnutí… Kde jsou ty "časy malin nezralých?“

Při tomto  rozjímání jsem si  vzpomněla  na jednu událost - a sice  na  první, a bohužel pro nás   i poslední, studentský majáles, který se uskutečnil  na jaře roku  1955.  Na tuto významnou akci jsme se velice těšili a horečně ji připravovali. Vždyť v té době  tzv. totality, kdy kromě ryčných  prvních májů  a povinných politických oslav, se nekonalo téměř  nic zajímavého, byl studentský majáles vítanou změnou, atrakcí, do které jsme   mohli vložit i  kus své  osobní  iniciativy  a invence.

Pro naše oddělení Drobného uměleckého průmyslu,  který tehdy vedl  „náš starý“, všemi milovaný profesor Karel Langer,  se  majáles  stal  podnětem nevídaného pracovního nasazení.   Karel  Langer,  jeden z mála pedagogů, který  dobře  rozuměl studentské duši, nám, „drobňáskům,“ tehdy  rozdal tyto úkoly: Navrhnout a vytvořit masky všech členů profesorského sboru. Každému  z nás byl určen jeden z jejich obličejů, který měl za úkol výstižně zkarikovat – a vytvořit  za pomoci papíru, kaseinu a glutolínu, charakteristickou masku. Já jsem to měla lehké, přidělená maska ruštinářky a tělocvikářky, paní učitelky  Ireny Drahné,  se mi vytvářela pro její výraznou tvář,  doplněnou  brýlemi s  masivními  obrubami,  velmi snadno.  Povedla se  nejen mně -  masky ostatních učitelů, vytvořené mými spolužáky, se  povedly i jim.  Znáte to,  když  člověka  něco  opravdu  baví,  jde to samo... 

Tak si například vzpomínám na vynikající, vtipné, kašírované vizáže profesora Františka Knaifla, který se v průvodu producíroval i se svým podivným vozítkem,  keramika profesora Jana Lichtága, ředitele školy Josefa Umláška,  vedoucího odd. grafiky  Jana  Bruknera, odd. Drobného průmyslu  Karla Langra, akademických malířů Emanuela Ranného, Otakara Zeminy a Marie Syptákové, češtináře Josefa Valouška, kunsthistorika  Františka Dostála, učitele technického kreslení  Aloise Zamazala, vedoucího odd, fotografie  K.O. Hrubého, chemikáře Ladislava Zeliny a ostatních. Nezapomnělo se ani na masku tehdejšího školníka, jehož jméno si již bohužel  nevzpomínám. . Vrcholem této studentské výtvarné kreace byl nápad studenta  Jiřího B., vytvořit masku  známé maňáskové školní  „figurky“ Kecafána, a realizovat ji  v průvodu i s maňáskovým divadlem. Povedlo se.  S provizorním  Ajdivadélkem, které si  připevnil  na horní část  těla, se tam obětavě reprezentoval k obveselení přihlížejících...

Jeden problém se v přípravě průvodu  přece jen objevil -  a to,   když náš útlocitný  chemikář  L.Zelina, jehož maska  se mojí spolužačce Pavle Š.  obzvláště povedla, nedovolil,  aby byla v průvodu použita. Považoval to asi za osobní  urážku.  Neobměkčila  ho ani přímluva profesora Karla Langra, zůstal neústupný.  A tak - zatím co se ostatní vykašírované atrapy důstojných  tváří členů učitelského sboru   vesele  producírovaly  majálesovým Brnem, maska našeho chemikáře s drátěnými brejličkami  a řídkými vlásky elegantně pojednanými z tuhého papírového motouzu, smutně odpočívala v opuštěné  školní budově.

Studentský majáles to byl ale slavný - a bujarý. Zúčastnila se ho nejen ŠUŘka,   ale  i tehdejší brněnská  Fakulta architektury a snad i jiné vysoké  školy. Každý z nás,  z účastníků průvodu, se maximálně „odvázal“, vytvořil si vlastní masku i převlečení, a tak vtipně vyšňořeni jsme při pochodu  brněnskýmí ulicemi  způsobili náležitý rozruch. Brňanům se to líbilo,  z chodníků nám nadšeně mávali. Bylo to   pro ně  vítané zpestření,  spojené v té době i se zcela nevídanou  politickou  satirou. Na snaživě vyrobených heslech se však objevilo leccos, co se tehdejším  papalášům nelíbilo.  Tajní brněnští informátoři  byli  zřejmě  v pohotovosti…  Dalšího majálesu jsme se již proto bohužel nedočkali,  stranickými  sekretariáty  byl   zakázán... A nebylo se co divit,  záhy  vypukla maďarská krize (1956)  a otěže cenzury byly znovu  přitaženy…     

V dnešní době, kdy je u nás v rámci demokracie povoleno kde co, a bohužel i to,  co by povoleno být nemuselo,  můžeme    leda vzpomínat… A  vyprávět o tom   i  našim nevěřícím vnukům...

 

 

 

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 30.4.2016 11:31 | karma článku: 16,94 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Jedna z krásných vyhlídek...

Ze Slovácka, z kraje meruněk a vinné révy, kde jsem prožila dětství, jsem se v dospělosti ocitla v městě Zlíně, kde jsem později zakotvila. Zamilovala jsem si i tento kraj, který se stal i mým druhým domovem.

10.7.2023 v 13:01 | Karma: 14,42 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Něco o ztrátách a nálezech

Ztratila jsem již dost věcí, například přívěsek, zlatého pavoučka, manželův dárek za syna. A také zlatý náramek, který mi sklouzl z ruky v zimě když jsem si potmě sundávala koženou rukavici.

15.6.2023 v 15:05 | Karma: 15,10 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

I tenkrát kvetly šeříky

Bylo tomu tak pří osvobození Československé republiky v květnu roku 1945, je tomu tak i dnes, po 78 letech od konce II. světové války.

8.5.2023 v 12:12 | Karma: 25,60 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Kam se dnes spolu podíváme?

Kam se dnes podíváme? Ptal se mě manžel na prvního máje u snídaně. Zdálo se že bude krásný den, sluneční paprsky se již od božího rána prodíraly přes záclony a dosud zatažené žaluzie oken do pokoje.

2.5.2023 v 16:06 | Karma: 17,33 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jistému člověku se ztratil srp…

Žiji již desítky let ve velkém městě, ale moje rodná obec ve které jsem strávila dětství a léta dospívání, jsou Násedlovice. Tato vesnice se nachází na Jižní Moravě, asi 20 kilometrů od dříve okresního města Kyjova.

21.4.2023 v 17:15 | Karma: 23,10 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 20,49
  • Průměrná čtenost 717x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik