Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na starém hřbitůvku

"S každým jitrem vadne květ a padá, s každým rokem míjí čas jenž je nám dán, kde se dneska oblak prachu zvedá, tam byl  kdysi širý oceán... "  (Tolik slova starého čínského básníka).

 Když odejde léto a nastanou chladná, mlhavá listopadová rána, neubráním se smutku.  Stromy, které se oděly  v pestrobarevný šat, rychle ztrácejí svou zlatožlutou, temně zelenou i vinově rudou nádheru. Rozprostře se pod nimi barevný koberec z listí. Když se do něj a  do posledního zbytku listí ve větvích   opřou poslední paprsky babího léta, působí to s jasně modrou oblohou téměř pohádkově. Škoda, že to trvá tak krátce. Záhy přijdou metaři a vše uklidí.  Vždyť celá ta nádhera se vlivem mlhy a nočních mrazíků náhle změní v nevábnou mazlavou hmotu ucpávající kanály a ztěžující provoz na komunikacích.

 Tou dobou se ráda procházím městským tržištěm Pod kaštany. Přebírám se v hromadách žlutých, zelených     a červených paprik, kulatých hlávek zelí, dotknu se hladkých cibulí, česneků, ocením velikost dýní, jablek, hrušek a ořechů. Vyberu si tu nejhezčí kytičku slaměnek, aby v zimě proteplila a  zkrášlila náš  domov.

 A již jsou tu stánky plné kytic z chvojí  a okrasných travin, věnců a věnečků, určených na hroby.  Líbí se mi kořenáče s kyticemi  drobných „kateřinek,“ ale i šlechtěné velké květy chryzantém.   Ráda chodím na hřbitovy, zvláště na ty venkovské, kde pod omšelými pomníky odpočívají generace otců, matek, dědů, pradědů. Dojímají mě pomníčky dětí, kterých v minulých dobách tolik umíralo. Bezelstně na nás hledí z pomníčků jejich tvářičky - jako by se ptaly “proč?“

Při návštěvách našich starých rodičů chodívám často s babičkou na hřbitov. Projdeme se mezi hroby, posedíme pod starou lípou uprostřed hřbitova, je tam hezké místo k rozjímání. „Ano, tam leží se ženou jeden z největších sedláků na dědině. Býval kdysi starostou. Hrob je trochu zanedbaný, jeho potomci už možná nežijí, dávno se z vesnice odstěhovali. Starají se o něj cizí, co mají hrob vedle. Občas posekají trávu, položí kytičku. A tam je pochován obecní bubeník Rudolf. Co ten se nachodil po dědině a nabubnoval -  býval poslem dobrých i špatných zpráv. A tu je hrob mého tatínka, vašeho dědečka. Chudák, zemřel mladý,  brzy po tom,  co se vrátil z první světové války. A pod ním, v oválku, ta ustaraná tvář v bílém šátku, je vaše babička. Co ta se, chudák, nastarala. Zůstaly jí na krku čtyři děti a hospodářství. Zemřela brzy, jen co se dočkala vnoučat. A tam leží vaše kmotřenka, tam sestřenice s manželem. Také  odešli záhy. A tady, ten čerstvý hrob navršený kyticemi a věnci, je hrob mojí rovestnice. Byla to moje kamarádka, tu jsem měla nejradši - a už je tam také. Ztrácíme se jeden po druhém - musíme tam všichni. Takový je života běh..."

Pomalu, pomalu odcházíme a ohlédneme se. Hledíme na hroby ozdobené dušičkovými věnci, věnečky i kyticemi z chvojí, ale i kořenáči drobných kateřinek a vázami chladných, vznešených chryzantém. Tady, na hřbitůvku, v těch starých kamenných zítkách, se nachází ta největší, nejčistší pravda života, vzdálená balastu všedních dnů.

Pamatuj člověče - s každým jitrem vadne květ a padá, s každým  rokem míjí čas,  jenž  je  nám dán...  Hleď, abys s ním  naložil užitečně…

 

 

 

Autor: Mirka Pantlíková | čtvrtek 30.10.2014 17:11 | karma článku: 12,70 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Za pár dní začíná jaro

Tolik jsme se letos báli zimy - někteří z nás si dokonce koupili nové svetry - a vida, zima nebyla tak zlá... A za chvíli bude jaro. .

16.3.2023 v 15:39 | Karma: 15,55 | Přečteno: 296x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Zdravím Vás, paní Boženko...

Na FB se objevil článek Kalendárium od mé přítelkyně, novinářky paní Boženky z N.... Vzpomněla v něm na svátky a významné dny, které se vztahují k měsíci březnu, ale hlavně na ty se světovým významem. Toto je moje odezva.

7.3.2023 v 11:07 | Karma: 16,29 | Přečteno: 273x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Otevřený dopis panu Šikovi

Pane Šiku, inspiroval jste mě posledním článkem na Vašem blogu, úvahou o šťastných či nešťastných dlouholetých manželstvích, k napsání úvahy k tomuto tématu. A děkuji Vám za to.

26.2.2023 v 13:28 | Karma: 24,06 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Poznáte kdo je kdo?

Dnes něco pro osvěžení... Nedávno mě tu kdosi nabádal, abych prý raději kreslila (pastelkami) než psala. Přikládám tedy několik kreseb, abych dokázala, že nejen píši, ale občas i kreslím.. (Kromě jiných prací, jako vy všichni).

7.2.2023 v 17:55 | Karma: 25,98 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Co chcete, všechno máme, moji drazí...

A tož konečně nám skončily prezidentské volby. Bylo s nimi, i s jejich přípravou, hodně práce a starostí, zejména pro naše novináře a média, hlavně televizní. Těm se z nich povedlo udělat dokonalou show, téměř frašku.

28.1.2023 v 23:24 | Karma: 31,22 | Přečteno: 947x | Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 20,36
  • Průměrná čtenost 717x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik