Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na starém hřbitůvku

"S každým jitrem vadne květ a padá, s každým rokem míjí čas jenž je nám dán, kde se dneska oblak prachu zvedá, tam byl  kdysi širý oceán... "  (Tolik slova starého čínského básníka).

 Když odejde léto a nastanou chladná, mlhavá listopadová rána, neubráním se smutku.  Stromy, které se oděly  v pestrobarevný šat, rychle ztrácejí svou zlatožlutou, temně zelenou i vinově rudou nádheru. Rozprostře se pod nimi barevný koberec z listí. Když se do něj a  do posledního zbytku listí ve větvích   opřou poslední paprsky babího léta, působí to s jasně modrou oblohou téměř pohádkově. Škoda, že to trvá tak krátce. Záhy přijdou metaři a vše uklidí.  Vždyť celá ta nádhera se vlivem mlhy a nočních mrazíků náhle změní v nevábnou mazlavou hmotu ucpávající kanály a ztěžující provoz na komunikacích.

 Tou dobou se ráda procházím městským tržištěm Pod kaštany. Přebírám se v hromadách žlutých, zelených     a červených paprik, kulatých hlávek zelí, dotknu se hladkých cibulí, česneků, ocením velikost dýní, jablek, hrušek a ořechů. Vyberu si tu nejhezčí kytičku slaměnek, aby v zimě proteplila a  zkrášlila náš  domov.

 A již jsou tu stánky plné kytic z chvojí  a okrasných travin, věnců a věnečků, určených na hroby.  Líbí se mi kořenáče s kyticemi  drobných „kateřinek,“ ale i šlechtěné velké květy chryzantém.   Ráda chodím na hřbitovy, zvláště na ty venkovské, kde pod omšelými pomníky odpočívají generace otců, matek, dědů, pradědů. Dojímají mě pomníčky dětí, kterých v minulých dobách tolik umíralo. Bezelstně na nás hledí z pomníčků jejich tvářičky - jako by se ptaly “proč?“

Při návštěvách našich starých rodičů chodívám často s babičkou na hřbitov. Projdeme se mezi hroby, posedíme pod starou lípou uprostřed hřbitova, je tam hezké místo k rozjímání. „Ano, tam leží se ženou jeden z největších sedláků na dědině. Býval kdysi starostou. Hrob je trochu zanedbaný, jeho potomci už možná nežijí, dávno se z vesnice odstěhovali. Starají se o něj cizí, co mají hrob vedle. Občas posekají trávu, položí kytičku. A tam je pochován obecní bubeník Rudolf. Co ten se nachodil po dědině a nabubnoval -  býval poslem dobrých i špatných zpráv. A tu je hrob mého tatínka, vašeho dědečka. Chudák, zemřel mladý,  brzy po tom,  co se vrátil z první světové války. A pod ním, v oválku, ta ustaraná tvář v bílém šátku, je vaše babička. Co ta se, chudák, nastarala. Zůstaly jí na krku čtyři děti a hospodářství. Zemřela brzy, jen co se dočkala vnoučat. A tam leží vaše kmotřenka, tam sestřenice s manželem. Také  odešli záhy. A tady, ten čerstvý hrob navršený kyticemi a věnci, je hrob mojí rovestnice. Byla to moje kamarádka, tu jsem měla nejradši - a už je tam také. Ztrácíme se jeden po druhém - musíme tam všichni. Takový je života běh..."

Pomalu, pomalu odcházíme a ohlédneme se. Hledíme na hroby ozdobené dušičkovými věnci, věnečky i kyticemi z chvojí, ale i kořenáči drobných kateřinek a vázami chladných, vznešených chryzantém. Tady, na hřbitůvku, v těch starých kamenných zítkách, se nachází ta největší, nejčistší pravda života, vzdálená balastu všedních dnů.

Pamatuj člověče - s každým jitrem vadne květ a padá, s každým  rokem míjí čas,  jenž  je  nám dán...  Hleď, abys s ním  naložil užitečně…

 

 

 

Autor: Mirka Pantlíková | čtvrtek 30.10.2014 17:11 | karma článku: 12,70 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Jedna z krásných vyhlídek...

Ze Slovácka, z kraje meruněk a vinné révy, kde jsem prožila dětství, jsem se v dospělosti ocitla v městě Zlíně, kde jsem později zakotvila. Zamilovala jsem si i tento kraj, který se stal i mým druhým domovem.

10.7.2023 v 13:01 | Karma: 14,42 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Něco o ztrátách a nálezech

Ztratila jsem již dost věcí, například přívěsek, zlatého pavoučka, manželův dárek za syna. A také zlatý náramek, který mi sklouzl z ruky v zimě když jsem si potmě sundávala koženou rukavici.

15.6.2023 v 15:05 | Karma: 15,10 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

I tenkrát kvetly šeříky

Bylo tomu tak pří osvobození Československé republiky v květnu roku 1945, je tomu tak i dnes, po 78 letech od konce II. světové války.

8.5.2023 v 12:12 | Karma: 25,60 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Kam se dnes spolu podíváme?

Kam se dnes podíváme? Ptal se mě manžel na prvního máje u snídaně. Zdálo se že bude krásný den, sluneční paprsky se již od božího rána prodíraly přes záclony a dosud zatažené žaluzie oken do pokoje.

2.5.2023 v 16:06 | Karma: 17,33 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Jistému člověku se ztratil srp…

Žiji již desítky let ve velkém městě, ale moje rodná obec ve které jsem strávila dětství a léta dospívání, jsou Násedlovice. Tato vesnice se nachází na Jižní Moravě, asi 20 kilometrů od dříve okresního města Kyjova.

21.4.2023 v 17:15 | Karma: 23,10 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 333
  • Celková karma 19,96
  • Průměrná čtenost 717x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik