Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vztahy těch, kdo neumí být sami stojí (často) za starou bačkoru.

Když potkám nějakého staršího člověka, často ho otravuju otázkou: "Na co jste za ten svůj život přišli? Co jste pochopili jako nejdůležitější? Něco, co vám nikdy nikdo neřekl, ale kdyby to byl býval udělal, vylepšilo by to váš život?"

Nepotrebuju te, CHCI te!Corbis

Jednoznačně nejhoršího životního moudra se mi zatím dostalo od naší babičky: "Hlavně nebýt sám. To je to nejhorší. Lepší být s kýmkoliv, za jakoukoli cenu, než být sám."

Mám babičku ráda, ale chudák se prokompromisovala k životu, který je pro mne noční můrou. Sedřená služka manipulativního tyrana, bez nároku na názor, bez nároku na sny. No, hlavně že není sama. :-/

Je mi jasný, že dříve se to všechno bralo trochu jinak a tak víc než cokoli jinýho je mi jí spíš líto.

Ostatně i já jsem "prázdno vyplňovacích" vztahů zažila dost. Zbytečný by byl i jeden... a bylo jich víc než jeden. Že jsem si tenkrát raději nečetla nějakou dobrou knížku. Když mi bylo nějakých patnáct šestnáct, bylo prostě nutný s někým chodit. Jednak to bylo "cool", druhak byl člověk celej na větvi z toho, že ho vůbec někdo "chce", a třeťak jsem si ani ve snu nedovedla představit, že bych šla sama do kina. A do kina já přece chodím ráda...

Dnes, když tak pozoruju lidi, musím sama se sebou dost bojovat. Vždycky jsem se snažila ostatní nesoudit. Vím kulovíčko o jejich životech, takže to není moc fér. Ale ať se snažím jak se snažím, stejně si nemůžu pomoct - strašlivě mě nadzvedává ze židle, když slýchám druhé hovořit o svých partnerech a vztazích.

Kolik lidí znám, kteří o svých nepřítomných polovičkách mluví vždy jen a jen hezky? Málo. Dva tři, možná. Ostatní s klidem hází špínu, hovoří o nich užívajíc slov sprostých a těch ještě sprostějších.

Vždy mám na jazyku otázku: "Tak proč s ním proboha jsi?" Ale mlčím. Až příliš často mlčívám.

Řada lidí si mi stěžuje, že v těch svých "nemožných" vztazích prostě být musí. Padají argumenty typu "neuplatila bych sama hypotéku", "ona dobře vaří", "přece nebudu sám", "kdo se o mě ve stáří postará?" a tak... Je fajn, když ty věci ze vztahu přirozeně vyplynou, ale jako MOTIVACE? Sobeckost a nerozum.
Vyjma hodně komplikovaného "máme spolu děti", je to všechno alibismus nad alibismus. 

Možná se mýlím, ale vidím to asi takhle - většina lidí prostě neumí být sama. Z čiré nutnosti a frustrace skočí po hlavě do prvního vztahu, který se jim nabídne. Někdy jsou i zamilovaní, ale nechápou, že láska ani omylem není to počáteční několikatýdenní omámení. Když se oklepou a malounko prozřou, potom spekulují jak partnera a svůj život předělat k "obrazu svému". Když se nedaří, a že je hodně logické, že se to dařit nemůže, jsou naštvaní na partnera, na celý svět - málokdy sami na sebe, ačkoli si sami za to můžou.

Málokdo umí být sám a necítit se u toho osamělý. Málokdo dokáže svůj život naplnit bez toho, aby k tomu potřeboval kompars.

S existenční závislostí na druhých se rodíme, bez ní bychom nepřežili. Ale nevyrůst z toho, neořezat to na nezbytné minimum, to je cesta do pekel. Emoční závislosti se říká láska, tu si asi hýčkejme, ale závislosti jiných druhů podle mne vztahům neprospívají, ničí je.

Je příliš mnoho mužů, kteří potřebují ženskou, aby se jim starala o domácnost, zabezpečila jim jakýs takýs přístup k "pravidelnému" sexu a aby doma prostě "někdo byl", protože co by dělali sami, unudili by se k smrti - a je příliš mnoho žen, které potřebují doplnit svůj měsíční rozpočet, opravit pračku a ootcovat potomstvo.
- tady trochu nefér stereotypizuju, každý má motivace samozřejmě jiné a nezáleží na tom, zda je chlap a nebo ženská... Ale chápete, co tím chci říct - že prostě mnohý má "agendu", kterou prostřednictvím partnera naplňuje, protože to sám nedokáže.

A v tom je ten průšvih.

Často se říká, že partneři jsou jako dvě půlky, které do sebe musí zapadnout, aby vznikl celek a všechno fungovalo. A to si já nemyslím.

Když indiáni posílali své dorostence do divočiny aby tam sami rozjímali, hovořili s duchy, sbírali kořínky a stali se muži či ženami, měli to sakra dobře vymyšlený. Bez toho, aby se člověk naučil být sám, nikdy nemůže být sám sebou ... a nikdy nemůže být rovnoceným partnerem.

Víte, kdo z mých soukromých anket vychází jako lidé, kteří mají ty nejhezčí vztahy? Lidé, kteří se nepotřebují. Lidé, kteří se chtějí.

Tohle mi měl někdo říct, když jsem byla puberťák.

 

Autor: Eva Pallotto | pondělí 2.6.2008 11:04 | karma článku: 44,80 | přečteno: 12633x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7738x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4497x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky