Pár triků od kuchyňské švindlířky
Vaření je sexyCorbis
Když jste kuchařský podvodník, musíte být i náležitě vypočítavý - to znamená před sestavením hodovního menu vždy provádět nekompromisní kalkulaci poměru vložené námahy a možné efektivity výsledku. Časem si ukážeme, že i za dvacet minut zpola strávených listováním v bulvárním časopisu se dají stvořit věci nevídané. A taky dobré.
Jediné co se ošidit moc nedá je cena vstupních produktů. Pánvička i papiňák fungují na spravedlivě přímé úměře - čím horší vstupy, tím ještě horší výstupy. Malonko kouzlit se dá, ale s nekvalitní rýží by neuměl zázraky ani Jamie Oliver.
Důležité je nebát se a jít do toho s vášnivou vervou. S vařením je to jako se sexem. Je lepší entuziastická rychlovka než upachtěné odpoledne.
A nyní již rámcové shrnutí ŠVINDLÍŘČINA ARZENÁLU:
KOŘENÍ - jídlo bez koření, to je jako ženská bez prádla. Sice docela dobrý, ale nudný; nemá to ten správný šmrnc. Švindlířka to ví a tak svoje výtvory náležitě přiodívá do sexy kabátků. Třeba takový svazeček citronové trávy dokáže skoro to samé co předehra po telefonu.
ČESNEK - nikdy jsem nepochopila, co za vaření je, když vám do receptu napíší "jeden až dva stroužky". Já česnek počítám výhradně na hlavičky. Je to naprosto univerzální zlepšovadlo, které chutná stokrát jinak, podle toho v jaké formě a které fázi vaření jej použijete. Celé stroužky dlouho vařené dodají sladkou tajemnost, třené v soli plnost chuti a na konci vaření přidávané charakteristickou "česnekovou" příchuť.
ŠALOTKA - cibule je zelenina sprostá, vhodná jen do mála pokrmů. Vychytrálci vaří se šalotkou. Má daleko sofistikovanější chuť - je to přesně to, co vašim kuchařským počinům dodá nádech profesionality. Strávníci nebudou vědět přesně proč jídlo chutná tak nějak "líp" a vy se budete jen potutelně usmívat. Ostatně, v dobrých restauracích se vaří také převážně z ní.
MÁSLO - přineste italskému kuchaři do kuchyně margarín a dostanete po hlavě pánvičkou. Máslo se nedá ničím nahradit, tak to ani nezkoušejte. Funguje i jako skvělý emulgátor. Čtvrt kostky liberálně vhozený do šťávy z masa v minutě vyrobí báječnou omáčku. Jak říká staročeské přísloví "diety držeti, smutný život žíti".
SMETANA - v českých podmínkách míněno samozřejmě minimálně 30ti procentní "šlehačka". V anglických zemích mají i 60ti procentní "double-cream", což je smetana tak hustá, že jí musíte nabírat lžící. V Čechách je zřejmě Asociací Asketů zakázaná. Smetana nadělá ještě větší pompu než máslo, tak s ní nešetřete.
POLOTOVARY - hotové požehnání pro malou podvodnici. Špatný polotovar se pozná podle toho, že je podezřele levný. Dobrý podle toho, že ze strávníků jen vy víte, že v tom jídle polotovar je. Zakázala bych mražené zeleniny (s výjimkami), polévky z pytlíku, vše co obsahuje glutamát. Výtečné jsou naopak orientální omáčky, nakládaná zelenina a jiné dobroty, které si představíme jindy.
ČERVENÁ ŘEPA - Obalte si ruce mikrotenovými sáčky (rukavice si ponechte na jiné hry) a olupejte jednu hlízu čerstvé řepy. Nastrouhejte na velmi jemném struhadle. Právě jste si vyrobili univerzální obarvovač polévek, omáček, bramborové kaše a tisícera jiných efektních jídel. Přidán do světlých jídel vyrobí barvu ostře růžovou, hnědým omáčkám dodá tajemný rudý nádech - zejména v nich nikdo nic nepozná, protože řepa sama o sobě nemá výraznou chuť. Použít se dá i do omáček ovocných.
MRAŽENÍ - když je holka podvodnice, obvykle je i líná. A tak jí nebaví stále něco loupat. Přemůže se jednou za měsíc, kostičky brambor nasype vícera do menších sáčků a pak vaří průběžně z nich. Mrazí i bylinky a jiné obvyklosti. Neváhá ale klidně zmrazit i chleba, palačinky, lehce nedovařenou rýži...
VÝVAR - mrazím i odřezky ze steaků, kosti a vůbec všeliké masné podružnosti. Jednou za měsíc k nim přidám kus levného hovězího, zaliji studenou! osolenou vodou a nechám celý den na plotně svému osudu. Přecedím, zchladím, seberu s povrchu tuk a výsledné "želé" zmrazím v malých plastových nádobkách. Kdybych chtěla být pečlivka, tak vývar před zmrazením vyčistím do křišťálové průhlednosti několika bílky, ale to je na mě obvykle moc práce. Na trapné Masoxové kostičky v obchodech pak dělám "dlouhý nos".
KONRASTY - absolutní základ všeho. Ve vaření jako v lásce, někdo k někomu patří a někdo k někomu ne. K Sucharovi slečnu Šťavnatou, do smetanového křupavé, ke sladkému kyselé, k pálivému hebké, k bílému barevné, k mdlému voňavé, k těžkému lehké.... Vaření profíků je vlastně z 90ti procent o hledání zajímavých kontrastů. Tak se jich nebojte.
GRADOVÁNÍ - kdo do kuchařky napíše, že "nakonec opepříme a osolíme", měl by být suspendován a měla by mu být zabavena vařečka. Solit a kořenit je třeba po celou dobu vaření. V hrnci při vaření probíhá akt lásky a milostného sloučení chutí - a vy kořením přidáváte do toho objetí vášeň. Nehledě na fakt, že tak máte proces pod daleko větší kontrolou.
Nejdůležitější rada na závěr - MLČET! - nikdy nevyzrazujte co hodláte vařit. Pokud se steak nepovede, ještě stále je zde šance ho promptně změnit na zdařilý gulášek. Tchyni a podobným hostům netřeba prozrazovat, že jste měli slavnostní večeři o pěti chodech spíchnutou za hodinku strávenou sledováním "Basic Instinktu". To jsou lidi co to prostě ocenit neumí.
Příště si představíme jednu z mých 20ti minutových kuchyňských adventur: "Smetanově šafránovou polévku s tisícem rybích nožiček"
Dobrou chuť!
Eva Pallotto
Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.
Eva Pallotto
Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...
Eva Pallotto
Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:
Eva Pallotto
Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.
Eva Pallotto
Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"
Další články autora |
„Dálnicí nás úplně odřízli.“ V obcích kolem nově otevřené D4 krachují podniky
Premium V prosinci nově otevřený úsek dálnice D4 odklonil tranzit přes obce, místní teď trápí úpadek jejich...
Lékař si nevypnul kameru. Uspokojování od sestry „viděla“ i hlava republiky
Nechtěnými svědky intimních chvilek uznávaného lékaře a zdravotní sestry se v ruském Dagestánu...
Tři mladí zemřeli při srážce aut u Opavy, jeden z nich předjížděl dvoustovkou
Srážka tří vozidel na severním obchvatu Opavy si ve středu večer vyžádala tři lidské životy....
Trump nevyhostí prince Harryho z USA. Je to chudák, má hroznou ženu, vysvětlil
Britský princ Harry se podle serveru listu The New York Post nemusí obávat toho, že bude vyhoštěn...
Policie pátrá po identitě ženy oběšené na dětském hřišti, zveřejnila její fotku
Policie pátrá po totožnosti ženy, která se na začátku letošního ledna oběsila na dětském hřišti v...
New York přijde o část zahrádek. Nová legislativa zvýšila restauracím náklady
Většina newyorských restaurací, které vybudovaly a provozovaly venkovní zahrádky již v době...
Chybí sestry, které by pečovaly o staré lidi. Domovy pro seniory mají podstav
Už dva roky hledá Věra Bařinová, ředitelka Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou, pečovatele a...
Žena v Německu odhlásila dceru z výletu do mešity. Škola jí pak začala vyhrožovat
Maminka devítileté žačky z Kolína nad Rýnem odhlásila svou dceru ze školního výletu, kdy se třída...
V Plzni po sražení auty zemřeli dva chodci. Jeden šel po silnici, druhý přes přechod
V Plzni v sobotu zemřeli po sražení osobními vozy dva chodci. První tragická nehoda se stala po...
- Počet článků 151
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 8488x
Seznam rubrik
- Cestování
- Příhody ze života s panem K
- Vaříme z lenošky
- Bajky o zvířátkách a o lidech
- RealityBlog
- Věda a filosofie
- Životy lidí
- Osobní
- USA
- Adorační okénko
- Nezařazené
Oblíbené knihy
- Harry Potter
- Morální zvíře (Robert Wright) - kniha která změnila můj život
- Bible - překvapivě zajímavé čtení i pro ateistu
- Stopařův průvodce po Galaxii
- The Quest of the Historical Jesus - Albert Schweitzer
- Jonathan Strange a pan Norrell /blbost/
- Tulák po hvězdách /úžasný/
- Mravenci - Bernard Werber
- Jiří Grygar - Vesmír, jaký je
- Nick Hornby - Dlouhá cesta dolů /zbytečně oslavovaný, jen ok/
- Neuromancer - W.Gibson
- Reflex :-)
- Houellebecq - Elementární částice /jeho nejlepší/
- R.Feynman - O smyslu bytí /SUPER/
- Rozšíření bitevního pole - M. Houellebecq
- Houellebecq - Možnost ostrova /ÚŽASNÉ!/
- Dickens - Great Expectations
- Bukowski - Zápisky starého prasáka
- Nabokov - Jaro ve Fialtě
- Burroughs - Teplouš
- A uzřela oslice anděla - Nick Cave /úžasný/
- Kmenta - Kmotr Mrázek
- Ayaan Hirsí Alí - Rebelka
- Podzemí - Gordon&Williams /docela zklamání/
- Houellebecq - Platforma
- Elfriede Jelinek - Gier
- S.King - Insomnia
- Jon Krakauer - Into the wild /příběh supr, napsaný nic moc/
- Jitka Gotterová - Tak jde život ;-)
- Orhan Pamuk - Nový život
- T.Pratchett - Svobodnej národ
- Timothy Leary - Velekněz
- Medek, Vrbenská - Stín modrého býka
- Douglas Adams - Losos Pochyb
- Maslowska - Královnina šavle
- kniha Rudolfa Havlíka - Nikdo nechce čekat věčně
- D.Adams - Dlouhý, temný čas svačiny duše
- P.K.Dick - Blade Runner
- Welsh - Acid House
- Twilight - S. Meyer
- Vzpomínky na Afriku - Karen Blixen
- The God Delusion - Richard Dawkins
- New Moon & Eclipse - S. Meyer
- Páchám dobro - L.Čiháková
- Bernhard Schlink - The Reader - úžasná!
- Zneuznaní Edisoni - knižnice pokroku
- Aristotelés - Poetika
- Ekonomie dobra a zla - Tomáš Sedláček
- Chuck Palahniuk - Strašidla
- Chuck Palahniuk - Snuff
- Eugenides - Middlesex
- L.Klíma - Utrpení knížete Sternenhocha
- Jana Šrámková - Hruškadóttir
- Kóbó Abe - Tvář toho druhého
- Karol Sidon - Boží osten
- Lenin - Materialismus a empiriokriticismus
- Chuck Palahniuk - Program pro přeživší
- Rudolf Havlík - Zejtra Napořád /scénář/
- Rudolf Havlík - Transit /připravovaná kniha/
- Ladislav Klíma - Lidská tragikomedie
- Murakami - Sputnik, má láska
- Goethe - Utrpení mladého Werthera
- JK Toole - Spolčení hlupců
- Sobecký gen - Richard Dawkins
- Nick Cave - Smrt Zajdy Munroa
- Field, Griscom - Nerve
- M.Manson - Dlouhá trnitá cesta z pekla
- Palahniuk - Neviditelné nestvůry
- Jamison - An unquiet mind
- Palahniuk - Non-Fiction
- A.Hempel - Collected Stories
- Palahniuk - Rant
- Palahniuk - Choke
- J.Karásek ze Lvovic - Gotická duše
- J.Motyčka - Kropáč, šavle, měšec
- E.Templetonová - Gordon
- King - Mlha
- Svět podle Garpa
- Páral - Země žen
- Hartmut Kraft - Tabu
- Protokoly sionských mudrců - Tazbir
- Machiavelli - The Prince
- L. Klíma - Boj o vše
- deníček slečny Zdeničky
- M.Cunningham - Za soumraku
- M. Houellebeckq - Mapa a území
Oblíbené blogy
- nejlepší Rudolf Havlík - cholerik a génius
- hloubavý Karel Goldmann
- světák George Novotny
- osobitý Patrik Banga
- Věra Tydlitátová
- profík Klára Mandausová
- ranařka Jitka Gotterová
- romantický drsoň Jiří Němčík
- Marián Béreš - fotografie
- Filip Sklenář - ve světlejších okamžicích
- skvělá Renata Francová
- nepolitické od Štěpána Binka
- vždy svá Iva Pekárková
- božská Mona Maršálová
- Lucerna Wikipedie
- Pachatelé dobra (P. Kolář)