Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko-francouzské přemýšlení

Francouzské prezidentské volby jsou fascinující politické klání. Ukazují mimo jiné na podstatné rozdíly, které existují mezi Francií a Českem, pokud jde o politický systém, vnímání levice a pravice i politickou kulturu. Najdeme ale i podobnosti.

Vypjatá personalizace voleb spojená s koncentrací všeho dění okolo francouzského prezidenta ostře kontrastuje s odosobněnou stranickostí českého systému, která byla ještě zvýrazněna po odchodu alfasamců Topolánka a Paroubka z čela stran a příchodu partajních kádrů Nečase a Sobotky na jejich místo. Osobní odpovědnost, například za rozkrádání veřejných prostředků, přitom neexistuje nejen ve vztahu volič – volený zástupce, ale chybí i uvnitř stran a mezi politiky navzájem. Vysávání veřejných peněz pro strany se stalo normou pro všechny a nikomu se nechce pikat za to, co dělají všichni. Individualita politiků či postoj „já proti straně“ se tak projevuje pouze v případě přeběhlictví, kdy se najednou jako argument hodí přímý mandát od voličů, na rozdíl od volby strany.

Dalším velkým rozdílem je obsah kampaně. Ta se ve Francii téměř výhradně dotýká věcných témat, byť logicky často populisticky uchopovaných. Žádné skandály, korupce nebo házení špíny na druhé kandidáty tu vidět nejsou, přestože i země galského kohouta své kauzy tohoto druha měla, má a mít bude. Absurdní divadlo české politiky posledních měsíců točící se kolem nahrávek, úplatků a názorových kolotočů nejde s ničím na západ od nás snad ani srovnávat. Jisté je, že pokud by se podobné věci děly například v Řecku nebo v Turecku, armádě by už dávno s příšernými politiky došla trpělivost a udělala by puč. Naštěstí je naše armáda příliš malá a složky schopné puče se vesměs nalézají v Afghánistánu.

Určitou podobností může být podbízení se extrémům, ke kterému dochází jak ve Francii, tak v Česku. Jedinou šancí prezidenta Sarkozyho na znovuzvolení je získání 18 % voličů krajní pravice na svou stranu. K tomu účelu neváhá použít i jim blízkou rétoriku. Sklízí za to právem kritiku od liberálně-levicových kruhů, včele se stěžejním deníkem Le Monde. Nikoho ale už nezaráží to, že socialistický kandidát Hollande jaksi automaticky počítá s 11% hlasů extrémní levice a mnohé z jejích návrhů, které jsou často ostře protievropské a plné závisti k bohatým, inkorporuje do svého diskurzu i programu. Ve Francii se zkrátka na oba extrémy politického spektra užívá dvojího metru. Je to logické vzhledem ke zkušenosti této země, tj. absence negativní zkušenosti s komunismem, a naopak přímá zkušenost s pravicovou zvůlí, ať už v době vichystické Francie, nebo během války v Alžírsku a po ní, kdy Francii a Alžířany tyranizovali generálové. Česká zkušenost je však jiná. Je smutné, že Čechům nevadí rasistický pochod v Břeclavi, ale je opravdu zvláštní, že je ani už příliš nevzrušuje perspektiva návratu komunistů k moci. Možná mají lidé pocit, že nic horšího, než současná garnitura být nemůže, a proto není KSČM tak nebezpečná. Zajímavé také je, že jak Sarkozy ve vztahu k Front national, tak např. ČSSD, ale i Miroslav Kalousek ve vztahu ke KSČM zastávají tezi demokratické legitimity strany, která nebyla zakázána, a tudíž je třeba ji akceptovat. V podvědomí takového uvažování je vlastní přesvědčení o schopnosti extrém kontrolovat a nedovolit mu vyrůst. Podobné předsvědčení měli i pravicoví politici Výmarské republiky, když v roce 1933 umožnili Adolfu Hitlerovi stát se kancléřem.

Sarkozymu pravděpodobně jeho tah s voliči Le Penové nevyjde a možná mu nakonec i uškodí. Kalouskovi oproti tomu jeho možný tah s KSČM projít může, jako ostatně již mnoho jeho sporných činů v minulosti. Jen pokračování vládního angažmá, tentokrát s ČSSD a s podporou komunistů, totiž může TOP09 zachránit od propadliště dějin. Na to si ale ještě budeme muset počkat. Zatím nám bude dále vládnout vláda rozpočtové odpovědnosti, která odmítá rozpočtovou odpovědnost EU a která v pátek po získání důvěry může začít znovu od „peaky“.

Autor: Lukáš Pachta | středa 25.4.2012 14:07 | karma článku: 8,50 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma: 8,28 | Přečteno: 227x | Diskuse| Věda

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma: 7,06 | Přečteno: 204x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Pachta

Mulan: Disney na horké čínské půdě

Čína je na vzestupu, ať se nám to líbí, či ne. Projevuje se to i v kinematografii. Čína už má na filmovém plátně své vesmírné zachránce lidstva (The Wandering Earth) i „Jamese Bonda“ (Wolf Warrior) ve službách komunistické strany.

15.10.2020 v 10:20 | Karma: 8,10 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pachta

Čína je pro EU „systémovým rivalem“

Evropská unie se připravuje na to, že Čína pro ni nebude strategickým partnerem, ale systémovým rivalem.

21.9.2020 v 10:07 | Karma: 10,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik