Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Nevhodní" lidé umřeli i s dětmi - sláva...!?

Po přečtení dnešních detailních zpráv o 71 mrtvých + průletu reakcí na ně mi konečně svitlo řešení nad záhadou, která mi nedala spát od střední školy: Jak mohl v kultivované Evropě 20. století uspět Hitler, nacismus a holokaust?

Opravdu se stačí podívat na jakákoli veřejná fóra a uzříte zrod bestií v dříve spořádaných občanech v praxi. I k nejsmutnějším a nejsrdceryvnějším událostem ve světě kolem nás lze dodat komentáře, které budou působit racionálně. A čím vzdělanější pisatel či řečník, tím více se může jevit, že jeho názor je vlastně jediný možný správný, i když je chladný a skrývá nestvůrné zlo. Přesně dnes je tedy v módě, oslavovat smrt desítek běženců, včetně udušených matek s dětmi. Já ale za sebe říkám NE, KAŽDÁ ZBYTEČNÁ SMRT – PŘEDEVŠÍM SMRT DĚTÍ -  JE STRAŠNÁ A MĚLA BY NÁS SRAZIT K ZEMI A PŘIVÉST K HLUBOKÉMU ZAMYŠLENÍ! ZASTAVME BESTIE V SOBĚ!

Víc nemám co dodat, téma je příliš smutné. Snad jen ještě jeden malý příklad, když už jsem v perexu zmínila druhou světovou válku. Možná vás překvapí (a nebo právě že už vůbec ne) některé reakce spoluobčanů pod filmem Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou na You Tube: „Boha, to je nesmysl. Jako strašidelná pohádka hezký, ale jinak. Proč by tohle náckové dělali, dyť v tý době ovládali 3/4 Evropy, takovýdle chování by neměli vůbec zapotřebí. Všechny ty Lustigovy knížky sou takový jalový horůrky...“                              „bizarni konstrukt ...“

Technická poznámka převzatá z wikipedie pro mladší ročníky a lidi, co nečetli klasiku, aby pochopili pointu: Arnošt Lustig prošel koncentračními tábory v Terezíně, Osvětimi i Buchenwaldu. Jeho novela je inspirována skutečnými událostmi. Roku 1943 zajali Němci na Sicílii skupinu židovských podnikatelů a pod záminkou, že je vymění za své zajaté důstojníky, od nich získali veškerý jejich majetek a jako nepotřebné je pak zabili. U postavy Kateřiny Horovitzové, která při cestě do plynové komory zabije německého důstojníka, se Lustig inspiroval osudem skutečné dívky, polské herečky, která stejně jako Kateřina vytrhla německému důstojníkovi zbraň a zastřelila ho, čímž sice unikla smrtícímu plynu, ale byla zastřelena. Lustig obě na sobě nezávislé události zakomponoval do své novely.

Autor: Lucie Barošová | pátek 28.8.2015 18:50 | karma článku: 23,10 | přečteno: 1725x
  • Další články autora

Lucie Barošová

Fuj! Zeleninu nejím! Hlavně ne syrovou!

Přesně tohle mi včera řekl jinak milý chlapec, se kterým jsem se bavila na hřišti. Měl sedm, už sedm let! A upřímně se divil, že půjdu péct kuře se zeleninou a s olivami. Když zjistil, že doma chroupeme běžně nejen zeleninu vařenou, nýbrž i syrovou, tvářil se udiveně. Nu, já následně také - nechápala jsem, jak se mu povedlo ve zdraví dožít tak vysokého věku. Mno, ale ono to s tím jeho zdravím asi nebude žádná sláva...

12.4.2015 v 6:00 | Karma: 29,93 | Přečteno: 6900x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Vrtule - kulturní akce ochranářů v Brně

V Huse na provázku se konalo vskutku zajímavé a veselé představení, které uvedl ekologický institut Veronica. Co by vás mohlo zajímat: spoluautorem cestopisného trajleru je zdejší bloger Mojmír Vlašín! Byla jsem přítomna a ráda poreferuji detaily.

24.2.2015 v 7:00 | Karma: 11,38 | Přečteno: 350x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Lucie Barošová

Pane prezidente, Vaše touha izolovat postižené je pro ostudu!

Prezident této země neví, že téma život a vzdělávání postižených spoluobčanů je široké a spletité. Vystačil si s několika větami, v nichž popsal vizi konečného řešení. Jako obvykle byly jeho věty zkreslené a neměly mnoho společného s praxí. Jako obvykle jimi ublížil a šokoval. Připadala jsem si jako za totality a vzpomněla si na všechny své postižené kamarády - jak se asi dnes cítíte?

15.1.2015 v 23:23 | Karma: 18,47 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Ohledně paní Vítkové a rozpékaných rohlíků

Zase se nám médii přelila vlna emocí na téma paterčata, pomoc v nouzi a rasismus. Ale víte co? Mně spíš vedla k zamyšlení samotná paní Vítková - Rulíková a také její mnohými vysmívané rozpékané rohlíky. Budu relativně stručná, ale musím s tím ven - i mně téma šláplo na několik kuřích ok.

7.1.2015 v 10:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Shrnutí roku: Jak přijmout dar nedar?

Sleduji roční výcucy světových i domácích zpráv. Lidstvo i Čecháčstvo provokuje k rekapitulaci i mne: Co jsem letos získala? Bráno z hlediska teorie "vyplivnutí na pustý ostrov", tedy, co by mi zbylo, kdybych přišla o hmotné statky = moudra a další posuny v nitru lebky. Takové dary nedary. Také jste je dostali? A jaké byste si přáli jako výzvu pro příští rok?

31.12.2014 v 10:10 | Karma: 11,25 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik