Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Litvínovu populistická gesta nepomohou!

„Litvínov potřebuje řešení ihned“ – Michael Kocáb sice přišel s řešením janovské otázky, realizace však zabere desítky let. V současné době je asi pětačtyřicet procent Janovanů zadlužených a další čtyři stovky nezaměstnaných. Z celkového počtu šesti tisíc obyvatel je to enormní číslo. Situační analýza Ministerstva pro lidská práva s názvem Sociální past, kterou se ministr  Michael Kocáb chystá předložit vládě, je pro mě jen populistickým počinem. Na druhou stranu je to alespoň jediný dokument, který jeho úřad dokázal doposud vyprodukovat.

Řešení otázky neplatičů a další sociální problémy na litvínovském sídlišti Janov je sice hezké, ale návrh nepřináší nic nového. Uvádí v něm například nutnost zvýšení počtu sociálních pracovníků, přijetí programů proti lichvě, prevenci násilí i nekompromisní postup vůči dealerům drog, což je stará známá věc. Problémem, který přetrvává, jsou finance. Situace podobná jako v Chomutově: lidé nájmy neplatí, načerno odebírají energii a poškozují ostatní spoluobčany. Ani tam se starostka finanční pomocí na terénní pracovníky nedočkala. Vzala věc do vlastních rukou a myslím si, že velmi úspěšně.

Řešení těchto otázek jistě není úplně jednoduché. Fondy Evropské unie sice např. na opravu sociálního bydlení existují, ale žádný z nich neřeší otázky typu Janov. Jsem přesvědčen, že všichni lidé, a tedy i ti co pobírají sociální dávky, si musí uvědomit, že příspěvek na bydlení je určen právě a pouze na zajištění bydlení. Pokud to není takto chápáno, je třeba je k tomu trvale vychovávat. Proto se také domnívám, že chomutovský přístup je spíše vhodný následování než odsouzení a zatracování. Sociální solidarita je jedním ze základních principů evropské politiky, ale nesmí být hrubě a jednostranně zneužívána.Co se týká instituce Ministerstva pro lidská práva, tak zatím pouze stojí občany peníze a nic nepřináší. A ministr Kocáb se jen neustále vymlouvá a vede plané řeči. Několikrát přijal nabídku, přestěhovat se do bytu s neplatiči, ale lidově řečeno „skutek utek“. Například přijal klíče od bytu od starosty Litvínova Milana Šťovíčka. Než se tam ale měl údajně nastěhovat, ozvala se mluvčí ministerstva Lejla Abbásová s tím, že dohoda neplatí, protože se klíče ztratily. V Chomutově to bylo podobné, tam se zase vymlouvá na internet. Humorné? Ne, spíše smutné.

Autor: Miroslav Ouzký | čtvrtek 9.4.2009 23:03 | karma článku: 16,47 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Miroslav Ouzký

Biopaliva - dobré úmysly dláždí cestu do pekel na 167 %

Neuplyne rok, aniž by se neobjevila nová mezinárodní studie upozorňující na skutečnost, že ve srovnání s klasickými fosilními palivy má použití biopaliv až o 167 % horší dopad na životní prostředí. K získání plochy na pěstování sóji či řepky se totiž kácejí lesy a vysoušejí mokřady, takže v souhrnu se do ovzduší dostane víc skleníkových plynů. Na tuto negativní stránku upozorňují odborníci se stále větší intenzitou již od roku 2008, kdy se začalo s povinným přidáváním biopaliv do pohonných hmot v USA a EU. Použití biopaliv škodí nejen přírodě, ale také majitelům vozidel, odčerpává potřebné finance z veřejných peněz a způsobuje růst ceny potravin.

30.3.2012 v 10:35 | Karma: 16,07 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Smlouva o fiskální zodpovědnosti není v zájmu ČR a jejích občanů

Když jsem pročítal komentáře k postupu Petra Nečase v otázce ratifikace smlouvy o fiskální unii v českých médiích, dýchl na mě pocit jakéhosi nového Mnichova či Bílé hory. Mluví se opravdu o „té“ smlouvě? Mluví se opravdu o jejích skutečných důsledcích, o historickém kontextu vzniku eurozóny? Znají kritici premiéra všechna zákoutí a specifika fungování evropské politiky? Zmínil někdo, že povinností předsedy české vlády je hájit zájmy České republiky?

7.3.2012 v 10:35 | Karma: 43,61 | Přečteno: 5622x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Fotovoltaika - raději pozitivní motivaci než povinnosti

Debata ohledně novely zákona o podporovaných zdrojích energie mezi zástupci provozovatelů tuzemských fotovoltaických elektráren se vyostřuje a ve vzduchu opět visí evergreen v podobě hrozby arbitráží. Sporným bodem se tentokrát ukázala povinnost finančně přispívat na recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů. Přestože k dotovaným zdrojům energie mám své výhrady, volil bych v tomto případě jinou – otevřenější cestu.

30.1.2012 v 7:45 | Karma: 8,17 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Čeká nás symbióza elektromobilů s jadernými elektrárnami?

Elektromobil je vize nejen daleké budoucnosti, ale naopak budoucnosti velmi blízké. Elektromobilita získala před několika týdny důležitou mezinárodní podporu ze strany zástupců EU, USA a Japonska. Mezinárodní dohoda o úzké spolupráci na konvergenci regulačních požadavků v oblasti elektromobilů může být právě tím klíčovým rozhodnutím, které do budoucna zvýší potenciál této technologie a zaručí potřebný společný přístup v této oblasti.

21.12.2011 v 21:35 | Karma: 9,27 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Kdo pomůže EU s Itálií, získá Nobelovu cenu

Krize eurozóny přes výrazné snahy ze strany ECB, představitelů Německa a Francie neodeznívá, ale naopak stále nabírá na síle. Dle prognostiků se blíží druhá vlna. Ta by mohla za současného stavu napáchat ještě více škod, než předchozí krize, kdy byla EU ještě poměrně stabilní. A protože pozici největšího strašáka eurozóny, kterého doposud zastávalo výhradně Řecko, začíná přebírat Itálie, začínají pomalu sílit hlasy připouštějící tzv. „dvourychlostní“ Evropu. Itálii, v případě problémů, už totiž nikdo nezachrání.

1.12.2011 v 9:20 | Karma: 9,90 | Přečteno: 694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
Miroslav Ouzký se narodil 18.8 1958 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudoval lékařskou fakultu UK, do roku 1994 působil jako lékař v Kadani. V roce 1991 se stal členem ODS, politickou kariéru začal jako člen Městského zastupitelstva Kadaň, v roce 1998 byl zvolen poslancem za ODS. Aktuálně působí v Evropském parlamentu, kde je členem a koordinátorem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), místopředsedou Delegace ve Smíšeném parlamentním shromáždění AKT-EU, náhradním členem Výboru pro zahraniční věci (AFET) a členem grémia ODS.

Seznam rubrik