Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A cenu H. CH. Andersena získávají opět zelené pohádky

V minulých dnech proběhla českými médií zpráva o radikálních závěrech ekologické studie Chytrá energie, kterou po tři roky připravovalo několik ekologických hnutí. Opět můžeme vidět, jak vítězí zelený fanatismus nad rozumem. Místo reálných a možných řešení nám „Chytrá energie“ vypráví pohádku, za kterou musí dostat tato studie cenu H. CH. Andersena. Po “znásilnění” půdy pěstováním sporných palivových bioaditiv, se zabírají další plochy pro fotovoltaické farmy. O pozitivních přínosech obou “ekologických” řešeních by se dalo dlouze diskutovat.

Ze studie vyplývá, že ČR může vsadit na domácí zdroje obnovitelné energie, které by mohly pokrýt 50 % respektive až 80 % elektřiny v roce 2050. Jak odvážné. V případě vodní energie máme již pokryty takřka všechny vhodné lokality, zde neporosteme. U větru to samé a fotovoltaický bum současnosti řídí zcela jiné zájmy než snaha o “ekologickou” energii. Nehledě na energetickou náročnost výroby a životnost fotovoltaického panelu. A otázka likvidace těchto „ekologických“ zdrojů? Významný problém pro životní prostředí. Zbývá biomasa, a ta by v masovém měřítku narazila na nedostatek místních zdrojů. Bez importu či cíleného záboru další půdy bychom ji neuživili. Kde ji tedy vezmeme?

Bez tradičních elektráren se prostě neobejde. Nelze spoléhat jen přírodní živly. Tedy pokud si občané sami nerozhodnou, že když nebude foukat vítr, tak budou bez světla, televize, či třeba ledničky… Vždy bude potřeba stabilní zdroj a to nemluvím o nutnosti regulace v síti.

Studie rovněž vytýká ČR, že je velkým vývozcem elektřiny. Ale vývoz jiných komodit jako třeba automobilů aktivistům nevadí. Nevidím přitom žádný rozdíl, zda je vývozním artiklem elektřina či výrobek. Na výrobu obou padly suroviny a spotřebovalo se určité množství energie.

Stejně úsměvně působí také doporučení, abychom namísto ropy a plynu raději dováželi elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Neříkají však od koho a kde ji získat. V okolních státech většinou převažuje poptávka nad nabídkou, natož abychom si mohli ještě vybírat i její původ.

Jako zastánce jaderné energie, kterou považuji za čistý a relativně obnovitelný zdroj energie, jsem se musel pousmát také nad dvojím metrem studie, která na jedné straně počítá s technologiemi budoucnosti jako by nám sloužily již dnes a na druhou stranu technologie dnes realizovatelné posunuje do teoretické roviny konceptů. Přesně podle toho, jak se to hodí. Příkladem budiž pasáž, kde studie vysvětluje, jak bude zabezpečena stabilní dodávka z obnovitelných zdrojů, zejména z větru a slunce. Ekologové ve studii pracují nejen s inteligentními sítěmi s dynamickým řízením poptávky a inteligentními elektrickými spotřebiči, ale také se skladováním elektřiny. A to jak ve formě vzduchových nádrží, které dokáží následně rozpohybovat větrnou turbínu, tak se počítá i s bateriemi elektromobilů. Ty by během parkování fungovaly jako sklad energie a vracely ji zpět do sítě.  Tyto náležitosti jsou zde předkládány zcela automaticky, na rozdíl od pasáží pojednávajících o využití jádra.

Plán ekologických organizací totiž nepočítá s novými jadernými reaktory, přestože připouštějí, že …cituji: “Výhodou jsou poměrně nízké emise skleníkových plynů.” Naříkají ale nad cenou jaderných elektráren, nad malými zásobami uranu a hlavně straší s vyhořelým palivem. Opětovné využití vyhořelého paliva přitom označují za teoretický koncept.  Asi jim uniklo, že toto palivo lze dnes recyklovat z 96 % a vyrobit z něj palivo nové. A také to, že například Francie a Rusko to již běžně dělají a komerčním závodem na recyklaci paliva bude po Británii a Japonsku brzy disponovat také Čína.

Stejně tak uvádějí zavádějící informace i u reaktorů tzv. 4 generace, které budou schopny takové palivo plně zužitkovávat. Podle zelených se opět jedná o teoretické řešení s možností uvedení do provozu někdy v roce 2040 až 2060.  Přitom již v roce 2006 bylo vybráno šest nejperspektivnějších konceptů rychlých reaktorů (chlazené plynem, tekutým olovem, tavenými solemi, vodou se superkritickými parametry, tekutým sodíkem a velmi vysokoteplotní reaktory) a s komerčním využíváním těchto nejmodernějších reaktorů se počítá již kolem roku 2030.

Rád bych jen upozornil, že navzdory rozporuplné snaze ekologických aktivistů, kteří se namísto mnohem palčivějších problémů zabývají výrobou energie, se bude budoucnost české energetiky nadále opírat o mix jaderných a uhelných elektráren, které v menším množství doplní obnovitelné zdroje energie. Je důležité tyto zdroje přizpůsobit životnímu prostředí. Ovšem rozumně a ne fanaticky.  A zde nám jasně vystupuje v popředí velmi nízko emisní zdroj – jaderný. Zelení by si už měli uvědomit, že toto je též k přírodě šetrný zdroj energie, který by měli prosazovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Ouzký | pondělí 3.5.2010 13:05 | karma článku: 18,68 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Miroslav Ouzký

Biopaliva - dobré úmysly dláždí cestu do pekel na 167 %

Neuplyne rok, aniž by se neobjevila nová mezinárodní studie upozorňující na skutečnost, že ve srovnání s klasickými fosilními palivy má použití biopaliv až o 167 % horší dopad na životní prostředí. K získání plochy na pěstování sóji či řepky se totiž kácejí lesy a vysoušejí mokřady, takže v souhrnu se do ovzduší dostane víc skleníkových plynů. Na tuto negativní stránku upozorňují odborníci se stále větší intenzitou již od roku 2008, kdy se začalo s povinným přidáváním biopaliv do pohonných hmot v USA a EU. Použití biopaliv škodí nejen přírodě, ale také majitelům vozidel, odčerpává potřebné finance z veřejných peněz a způsobuje růst ceny potravin.

30.3.2012 v 10:35 | Karma: 16,07 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Smlouva o fiskální zodpovědnosti není v zájmu ČR a jejích občanů

Když jsem pročítal komentáře k postupu Petra Nečase v otázce ratifikace smlouvy o fiskální unii v českých médiích, dýchl na mě pocit jakéhosi nového Mnichova či Bílé hory. Mluví se opravdu o „té“ smlouvě? Mluví se opravdu o jejích skutečných důsledcích, o historickém kontextu vzniku eurozóny? Znají kritici premiéra všechna zákoutí a specifika fungování evropské politiky? Zmínil někdo, že povinností předsedy české vlády je hájit zájmy České republiky?

7.3.2012 v 10:35 | Karma: 43,61 | Přečteno: 5622x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Fotovoltaika - raději pozitivní motivaci než povinnosti

Debata ohledně novely zákona o podporovaných zdrojích energie mezi zástupci provozovatelů tuzemských fotovoltaických elektráren se vyostřuje a ve vzduchu opět visí evergreen v podobě hrozby arbitráží. Sporným bodem se tentokrát ukázala povinnost finančně přispívat na recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů. Přestože k dotovaným zdrojům energie mám své výhrady, volil bych v tomto případě jinou – otevřenější cestu.

30.1.2012 v 7:45 | Karma: 8,17 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Čeká nás symbióza elektromobilů s jadernými elektrárnami?

Elektromobil je vize nejen daleké budoucnosti, ale naopak budoucnosti velmi blízké. Elektromobilita získala před několika týdny důležitou mezinárodní podporu ze strany zástupců EU, USA a Japonska. Mezinárodní dohoda o úzké spolupráci na konvergenci regulačních požadavků v oblasti elektromobilů může být právě tím klíčovým rozhodnutím, které do budoucna zvýší potenciál této technologie a zaručí potřebný společný přístup v této oblasti.

21.12.2011 v 21:35 | Karma: 9,27 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Kdo pomůže EU s Itálií, získá Nobelovu cenu

Krize eurozóny přes výrazné snahy ze strany ECB, představitelů Německa a Francie neodeznívá, ale naopak stále nabírá na síle. Dle prognostiků se blíží druhá vlna. Ta by mohla za současného stavu napáchat ještě více škod, než předchozí krize, kdy byla EU ještě poměrně stabilní. A protože pozici největšího strašáka eurozóny, kterého doposud zastávalo výhradně Řecko, začíná přebírat Itálie, začínají pomalu sílit hlasy připouštějící tzv. „dvourychlostní“ Evropu. Itálii, v případě problémů, už totiž nikdo nezachrání.

1.12.2011 v 9:20 | Karma: 9,90 | Přečteno: 694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38,  aktualizováno  9:19

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Ruské rafinerie kvůli dronům postrádají pracovníky, vojáci žádají brokovnice

11. května 2024

Kvůli útokům ukrajinských dronů se ropné rafinerie potýkají s nedostatkem pracovníků. Ti z obav...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
Miroslav Ouzký se narodil 18.8 1958 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudoval lékařskou fakultu UK, do roku 1994 působil jako lékař v Kadani. V roce 1991 se stal členem ODS, politickou kariéru začal jako člen Městského zastupitelstva Kadaň, v roce 1998 byl zvolen poslancem za ODS. Aktuálně působí v Evropském parlamentu, kde je členem a koordinátorem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), místopředsedou Delegace ve Smíšeném parlamentním shromáždění AKT-EU, náhradním členem Výboru pro zahraniční věci (AFET) a členem grémia ODS.

Seznam rubrik