Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak získat dobrou práci (3) - Jak uspět u výběrového řízení

V České republice byla na konci měsíce července registrovaná nezaměstnanost na úrovni 8,3%. S blížícím se podzimem lze očekávat její mírné zvýšení, protože řada absolventů po svých posledních prázdninách začne intenzivněji práci shánět. Jak mohou získat práci? Časté odpovědi jsou, že pomůžou rodiče a známí. Fajn patříte-li do této skupiny lidí, dále nečtěte. Následující řádky jsou určeny těm absolventům, kteří se musí spolehnout sami na sebe.

 

Jak uspět u výběrového řízení

Při výběrovém řízení budeš prověřen budoucím zaměstnavatelem ze dvou stran: co umíš a jaký jsi člověk. Počítej s tím, že nebudeš asi umět všechno, to ani nejde. Rozhodující je jak je pro zaměstnavatele důležité to, zda dovednost již máš a to jak je přesvědčíš, že jsi schopen se nedostatky rychle doučit. Asi stěží přesvědčíš, že se během měsíce naučíš výborně anglicky, když se ti to doposud nepodařilo. Neměl by být ale problém, doučit se práci na počítači v nějakém programu, se kterým jsi doposud nepracoval, umíš-li používat například program obdobný. Buď připraven na to, že zaměstnavatel tě podrobí nějaké praktické zkoušce. Neboj se časového limitu. Neboj se tvojí konkurence. I pro ně je to stejně náročná zkouška jako pro tebe.

Složitější je pro zaměstnavatel zjišťování toho, jaký jsi člověk.  Jsou pracovní místa, která si žádají od konkrétního zaměstnance určité vlastnosti. Ty jsou na každou pozici jiné a specifické. Ani ti nedoporučuji, aby ses do některých vlastností nutil a přetvařoval. Pokud se tě personalista bude ptát na to, jak jsi se zachoval v určitých situacích nebo čeho jsi v životě dosáhl, jak jsi reagoval na nějaký neúspěch zjišťuje právě tvoje vlastnosti. A svoje vlastnosti moc nezměníš, protože je prokázáno, že tak, jak jsi se choval v minulosti, se pravděpodobně zachováš i v budoucnosti. A počítej s tím, že obecně správná odpověď neexistuje. Mnoho neúspěšných neuspívá ne kvůli tomu, že něco neumí, ale spíše proto, že konkrétnímu nadřízenému nevyhovuje chování možného podřízeného.  Prostě mu nevoníte. To je normální. Bylo by asi úsměvné se domnívat, že nadřízený bude upřednostňovat nesympatického člověka před sympatickým. Proto, než půjdeš na výběrové řízení, vzpomeň si na celou řadu situací. Jak jsi řešil konflikty s pedagogy nebo vrstevníky? Jaké jsi měl cíle a sny a jak jsi je naplnil? Jak a kdy jsi byl aktivnější než ostatní a jak jsi reagoval, když se ti něco nepodařilo? Buď připraven o tom hovořit otevřeně a mluv i o tom, jak jsi se z prožitého dokázal poučit. Nemusíš být mistrem světa. Často nejvíc bodů získáš otevřeností, upřímností a optimismem. Nic ale nepřehrávej. Zaměstnavatel si svoje postřehy většinou stejně nechá porovnat s nějakými psychologickými testy nebo zjištěními kolegů. Počítej i s tím, že výběrové řízení může mít několik kol a můžeš se při nich setkat i s více hodnotiteli. Svoje zjištění si pak předají a porovnají je. A větší důvěru si asi získáš, budou-li tě vnímat podobně. Dáváš jim tak jistotu, že vědí, co od tebe mohou čekat. Věř, že i pro personalistu nebo majitele firmy se jedná o činnost ve které chybovat nechtějí. Proto jim dej jistotu, aby věděli jaký jsi.

 

Je prokázáno, že přibližně 5% lidí ve společnosti je schopno vytvářet pracovní příležitosti a zaměstnat svoje zaměstnance. 20% lidí v populaci je ochotno pracovat sami na sebe a přibližně 10% populace pracovat nechce. Pokud jsi dočetl až sem garantuji ti, že ty mezi těchto 10% nepatříš. Proto, je-li u nás nezaměstnanost nižší než 10% je jen otázkou času, kdy svoji dobrou práci najdeš. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastimil Orlita | úterý 18.9.2012 19:00 | karma článku: 10,08 | přečteno: 1012x
  • Další články autora

Vlastimil Orlita

Jak získat práci po padesátce

Řekněte mi co má dělat moje maminka, aby měla práci. Je jí třiapadesát. Vyučila se kuchařkou a jako kuchařka dlouho pracovala. Pak její podnik zrušili a ona získala místo ve skladu, ale už to budou 2 roky co o to místo přišla.

14.6.2015 v 14:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Skutečně jen banální dialog?

Jules Verne své nejúspěšnější a nejúžasnější romány začínal přímou řečí, rozhovorem lidí, o kterých čtenář, který právě otevřel knížku, zatím neví vůbec nic. Dovolím si velkého romanopisce napodobit.

9.6.2015 v 21:44 | Karma: 7,24 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Nemáte práci? Inspirujte se!

V knize Jak získat vysněnou práci upozorňuji na důležitost vlastního přesvědčení, že mohu dosáhnout toho, co jsem si vysnil. Zde je příběh dívky s kterou se neznám, ale která udělala přesně to, k čemu vyzývám své čtenáře.

8.6.2015 v 16:40 | Karma: 6,99 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Primitive, vole, miláčku...

V kauze Nagyová byli všichni obžalovaní zproštěni obžaloby. Snad i proto je vhodné se zamyslet nad zveřejněnými odposlechy, které asi příliš kreditu zúčastněným osobám nepřinesly.

3.6.2015 v 19:00 | Karma: 11,25 | Přečteno: 1622x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Orlita

Jágr ještě bude reprezentovat

Dva týdny po skončení hokejového šampionátu je ta správná doba se s odstupem podívat na odhalené emoce. Nejvíce nás asi zaujal opět výborný výkon Jaromíra Jágra a jeho opětovné loučení v reprezentaci. Nebylo poslední.

1.6.2015 v 12:21 | Karma: 7,87 | Přečteno: 311x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 984x
Autor knih Za to můžeš ty... můj mozku (BizBook 2015) a Jak získat vysněnou práci (BizBook 2015). Provozuje stránky: www.orlita.cz, www.mujmozku.cz a www.jakziskatvysnenoupraci.cz.

Seznam rubrik