Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Parlamentní volby na dálku

Pokud bychom se dokázali shodnout na tom, že kromě současného stavu chceme zajistit pro naše občany studující, pracující případně i zrovna cestující v zahraničí ještě volbu elektronickou, není to technicky tak složité.

Celá ta debata mi přijde zbytečná a místy připomíná absurdní divadlo. Především bych ani na nanosekundu neuvažoval o čemkoli, co by bylo spojeno s Českou nebo jinou poštou. Jsme přece v jednadvacátém století! To proto nemluvím o korespondenční volbě.

Ale vezměme to od začátku. První podmínkou je dobrovolnost. Kdo si nechá v den voleb udělat trvalou, slavnostně se oblékne a svátek občanských práv si chce opravdu užít, tuto možnost musí mít, a to i v zahraničí, neboť naše ústava mu ji zaručuje. Je jen jeho věcí, jak daleko chce kvůli tomu cestovat. Tedy ten, kdo nemá důvěru v tajnost a nezneužitelnost svého hlasu, ať volí klasicky. Asi musíme počítat s tím, že volební účast bude v zahraničí vždycky o něco nižší než doma. Pokud bychom se dokázali shodnout na tom, že kromě současného stavu, tedy klasické volby, chceme zajistit pro naše občany studující, pracující případně i zrovna cestující v zahraničí ještě volbu elektronickou, není to technicky tak složité. Máme identitu občana, máme bankovní identitu, a právě se rozjíždějí e-občanky. Jsem přesvědčen, že ve lhůtě zbývající do příštích parlamentních voleb, by neměl být problém vytvořit software, který by umožnil elektronickou volbu i následné sčítání hlasů. Pokud je většina mobilně a internetově gramotných spoluobčanů ochotná ovládat elektronicky své úspory, pak je asi důvěra v bezpečnost takových systémů vysoká. To znamená, že odpadá obava z toho, že by někdo mohl zpochybnit jistotu, kdo hlasoval. Případy, kdy náhončí některých stran či hnutí v minulosti nakupovali v sociálně vyloučených lokalitách hlasy, zřejmě uprostřed Austrálie či Kanady nejsou na místě. Takže se můžeme v nejhorším případě obávat hackerských útoků ze strany totalitních režimů, jež (nejen) české demokracii nepřejí, zatímco populistům a extrémistům ANO. S tím se setkáváme denně a mnohdy nejde jen o volby, ale i o životy. Nemocnice, kritická infrastruktura, letecký provoz... Do jisté míry se před nimi můžeme chránit, v nejhorším případě by nemohly být elektronicky získané hlasy započítány. Odpůrci volby na dálku zveličují řídké případy, kdy se něco zadrhlo, ale šlo jen o technické záležitosti. Kdyby to byly opravdu závažné problémy, nebyli bychom jednou ze čtyř zemí Evropy, kde to zavedeno není, ale ustoupila by od toho i ta většina zemí, kde ta možnost zřízena je.

Zase se zdržujeme nepodstatným, posloucháme nekonečné bláboly a bráníme pokroku, který stejně nejde zastavit, ať už s ním souhlasíme či nikoli. Je to do velké míry generační záležitost, která stejně dříve nebo později parlamentem projde. Majitelé tlačítkových Nokií tady, až se bude příště natírat, už pravděpodobně nebudou:-)

Argument opozice, že to koalice tlačí jen kvůli tomu, že tím věří získat 100-300.000 hlasů je úsměvný. Existuje stejný argument s opačným znaménkem: opozice to obstruuje, protože se bojí, že těch 100-300.00 hlasů nezíská. Měla by si spíše položit otázku proč. Protože se jedná o aktivní, přemýšlivé občany, kteří se rozhodli na své budoucnosti zapracovat a nečekají s napřaženou dlaní na to, co odpadne z bohatého stolu populistů. Ten či ta, který/á je schopen/a studovat či pracovat v zahraničí zcela pochopitelně volit současnou opozici nebude, protože není dnešní.

                            

                            

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 29.1.2024 7:00 | karma článku: 27,33 | přečteno: 2930x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 21,67 | Přečteno: 371x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 445x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 306x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Fiala uvítal Steinmeiera v Kramářově vile. Jednali s výhledem na Prahu

30. dubna 2024  16:50

Premiér Petr Fiala z ODS se setkal v pražské Kramářově vile s německým prezidentem Frankem-Walterem...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,16
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik