Náš zákazník náš pán

Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. Řemeslníci netouží po zakázce, tu my musíme být šťastni, že se uráčí dorazit. Samozřejmě jindy, než jsme se po mnoha telefonátech domluvili.

Pokud někdo někdy pochyboval o neviditelné ruce trhu, měl by se pustit do rekonstrukce bytu, nebo jakýchkoli řemeslných prací. Pochopí, že nedostatek pracovníků žene ceny strmě vzhůru, prodlužuje dodací lhůty, ale především konečně zavedl diktaturu proletariátu. Klečíce na kolenou prosíme, aby takový jedinec s hasákem v ruce přišel, předcházíme si ho, bojíme se cokoli namítnout, protože by mohl odejít a nedej Bože dopustit se kritiky, to by se mohl urazit.

Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. Řemeslníci netouží po zakázce, tu my musíme být šťastni, že se uráčí dorazit. Samozřejmě jindy, než jsme se po mnoha telefonátech domluvili. Dožili jsme se toho, že požadují hodinou mzdu na úrovni nóbl právníka a my jim to rádi dáme, protože nám teče do střechy, nesplachujeme, nebo nám chcíplo auto.

Dílo odevzdají, aniž by jej řádně vyzkoušeli, takže závady mnohdy zjistíme až po jejich odchodu a po zaplacení je těžko lákáme zpět.

Mám čerstvé zkušenosti z rekonstrukce bytu a oprav na chalupě. Dovolal jsem se ke konci srpna pokrývače, že mi zatéká do střechy. Řekl, že objednává na prosinec. Na mou otázku, co mám do té doby dělat, mi poradil, abych tam instaloval lavór, případně pár hrnců.

Mladí chlapci s poměrně mizerným prospěchem se dostanou na střední školy, a dokonce je absolvují, protože stále snižujeme nároky na vzdělání. Na špatné celostátní výsledky maturit nereagujeme tím, že bychom se podívali na zoubek kantorům, ale snížíme nároky na znalosti.

Takže máme maturanty, kteří neví, kde se píše které "i" a co s nimi pak?

Učňáky zejí prázdnotou a když zrovna není válka, tak přijdou nevyučení Ukrajinci, kteří se snaží pouze pod dohledem a zoufale jim schází řemeslná zkušenost, která se u nás dědí z otce na syna. Při všem respektu ke statečnosti, se kterou bojují i za nás s Vladimírem Adolfovičem, nutno říci, že jsou tak trochu čuňata, když maří práci ostatních řemesel. O množství prázdných lahví a zátek od piva, které po nich na stavbě zbyly, ani nemluvně...

Kde jsou ty doby, kdy byla nezaměstnanost alespoň 5 %, což znamenalo, že minimálně někdo hledá práci. Dnes je volných míst víc než nezaměstnaných. Toto slovo však už dávno není synonymem pro "práci hledajících".

Útěchou není ani fakt, že to je celoevropská záležitost, protože obdobné historky vám budou vyprávět přátelé v Německu i ve Francii.

Klíčem je asi vyšší náročnost přijímaček na střední školy. Ale od koho se budou ti chlapci s brašnou přes rameno učit, to fakt nevím.

 

                                                  

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 10.10.2022 7:00 | karma článku: 15,47 | přečteno: 445x