Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ST

Jojo, je to velký problém. Na "vině"je ovšem vzdělávací systém. Jasně, kdo by chtěl dnes mít jen "blbý učňák"....

Proč se ale nepoučit tam, kde si to vychytali a funguje to? Můžete psát na různé vzdělávací výbory do Sněmovny, na ministerstvo, ani vám neodpoví...

USA: nejprve maturita, až pak je možné se vyučit. Cože?! To je nějaká blbost, ne? ;-D8-o

Ne, není a v praxi to funguje. Zhruba řečeno: základní škola 12 let, z toho poslední 2 roky nejsou povinné, ale velmi důležité - získá se tím maturita. Součástí základní školy je i zjišťování manuálních dovedností (dílny, ruční práce). Po dokončení základní školní docházky ukončené maturitou, se rozhoduje co dál, co by dotyčného/čnou bavilo, k čemu má předpoklady, manuální (ne)zručnost, apod.

V případě "učňáku" je to jinak než u nás, zhruba: např. 3 týdny praxe, týden vzdělávání- teorie, nebo 4 dny praxe, jeden den teorie.. Ovšem nepotřebuje se učit zeměpis a podobně (to už má ze základky, vč. maturity), ale "světedivse", to podstatné co k oboru potřebuje - vyhlášky, předpisy, informace o materiálech. Praxe ovšem neprobíhá někde v uzavřených a "zkostnatělých" učebnách školy, ale přímo ve firmách, v opravdové reálné praxi.

No a cca po 2 letech tu máme hotového řemeslníka, s teoretickými znalostmi oboru, s reálnou praxí a navíc s maturitou.

Jak geniální, jak jednoduché!

4 0
možnosti
MB

Faktem je, že trh je převrácený. V mnohém se podobá socialismu - práce je více jako lidí. Příčin je kopec. Utkvělá představa studovat, cokoliv. Voda na mlýn škol, loví posluchače. Dodnes jsem nepochopil význam - Učebního oboru s maturitou. Zřejmě přijde instalatér. U protékající mísy WC - provede rozbor větný. Zřejmě budeme následovat probírkou povinné četby a recitací ...

Já to naštěstí vyřešil. Co se dá ukutím. Zbytek? Pochopil jsem, že jsou potřebná řemesla - Zedník, instalatér, elektrikář, podlahář, malíř, pokrývač ap. Dlouhodobě s těmito spolupracuji. Práce s neznámou firmou si nedovedu představit. Rekonstruováno, uděláno skutečně mnoho. Za ty roky se vytvořily vztahy, důvěra. Předají se klíče od objektu a odcházím. Po návratu? To očekávané. Vyrobeno, zařízeno a svědomitě zameteno ! Dnes má řemeslo skutečně zlaté dno. O rozboru větném - to vůbec není ... :-)

6 0
možnosti
PJ

tak k čemu asi tak potřebuje instalatér maturitu? Třeba k tomu , aby mohl podnikat a nepotřeboval si platit garanta :)

3 0
možnosti
  • Počet článků 388
  • Celková karma 25,27
  • Průměrná čtenost 641x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik