Komunikační deficit vlády

Vládní komunikace je přímo zoufalá, a protože není důležitý výsledek, ale to, jak se o něm píše, nakonec vypadá všechno ještě hůř, než tomu ve skutečnosti je.

Vůbec nechápu naší fialovou vládu, že si nepořídí lepší odborníky na komunikaci. Co by velkouzenář vytěžil z úspěšného předsednictví či z poměrně dobrého zvládání ekonomické a energetické krize! Někdo by měl srozumitelně vysvětlovat, v čem jsou kroky naší vlády lepší než ty polské či maďarské. Pokud jsem použil výraz "srozumitelně" znamená to nejen volbu slov, ale i volbu komunikačních kanálů, ale na to jsou přece odborníci!

Mám docela hrůzu z toho, že se bude premiér a spol. muset rozhodnout v rámci snižování deficitu státního rozpočtu pro řadu nepopulárních kroků. Pokud je nebude umět dostatečně vysvětlit, může to znamenat sociální nepokoje, které bude do značné míry podporovat v rámci hybridní války Moskva, její místní přisluhovači, odboráři a pochopitelně opozice.

Copak to ještě nikomu z nich nedošlo? Jejich komunikace je přímo zoufalá, a protože není důležitý výsledek, ale to, jak se o něm píše, nakonec vypadá všechno ještě hůř, než tomu ve skutečnosti je.

Shora uvedené se netýká jen ekonomiky, ale i například boje s dezinformacemi. V médiích se spekuluje o "ministerstvu pravdy", opozice šermuje slovy jako cenzura a totalita. Nikdo z nás neví, jaká je pravda, z útržků vyjádření ministrů vytržených z kontextu, tak jak nám je servírují media, nikdo není moudrý. 

Mistrem komunikace je pochopitelně i vrchní zdravotník, jehož projevy oprávněně inspirují karikaturisty a tvůrce kreslených vtipů.

Výsledek příštích parlamentních voleb není až tak závislý na schopnostech Agrohnutí, jako na neschopnosti této vlády. I prezidentské volby si velkouzenář prohrál sám. Koalice by neměla udělat stejnou chybu, vždyť přece nejpozději od dob JFK víme, jak mocná jsou média a že vyhrává ten, kdo to s nimi líp umí.

Pokud se tato vláda odhodlá podle doporučení NERVu v letošním roce udělat razantní ekonomické kroky a nebude schopná je dobře komunikovat, pak v kombinaci s cenami, které vysoce pravděpodobně dolů nepůjdou, vyhraje parlamentní volby současná opozice a my se opět můžeme těšit na chaos a další zadlužování našich vnoučat.

 

     

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 13.2.2023 7:00 | karma článku: 11,39 | přečteno: 359x