Fialova zkouška ohněm

V takové situaci se ocitne pan profesor Fiala v okamžiku, kdy, byť i jen na nanosekundu přistoupí na to, že bude s prezidentem, který překvapivě vstal z mrtvých, vyjednávat o jménech ministrů, kteří by se mu případně nelíbili.

Všichni to známe z béčkových filmů. Pokud hlavní hrdina přistoupí vyděrači na první splátku, tak my diváci, na rozdíl od něj už víme, že není zdaleka poslední a že to stejně neskončí dobře. Je to něco jako špatně zastřelený padouch.

V takové situaci se ocitne pan profesor Fiala v okamžiku, kdy, byť i jen na nanosekundu přistoupí na to, že bude s prezidentem, který překvapivě vstal z mrtvých, vyjednávat o jménech ministrů, kteří by se mu případně nelíbili. Jako politolog jistě ví, že naše ústava takové vyjednávání nepředpokládá, formulace je jasná, že prezident na návrh předsedy vlády jmenuje členy vlády…

Je to první prubířský kámen v premiérské kariéře nového předsedy vlády. Ukáže se, do jaké míry je schopen svým slušným a mírným způsobem prosadit svou.

Domnívám se, že dát dohromady koaliční smlouvu, vládní program a personální obsazení klíčových postů se v letošní konstelaci rovnalo skládání Rubikovy kostky. Křehká konstrukce by se dala shodit jakýmkoli ústupkem hradnímu mstiteli a celá práce by se mohla rozpadnout jako domeček z karet.

Všichni politologové a komentátoři stále opakují, že je to v historii naší samostatné republiky první koalice pěti stran a že to nebude snadné. Zapomínají, že i velkouzenář pracoval vlastně s (neformální) čtyřkoalicí a dvě z kolaborujících stran přivedl až na hranu propadliště dějin.

Bez ohledu na zdraví či nezdraví prezidenta, který definitivně není gentleman, by bylo na čase, aby jej někdo odkázal do patřičných mezí, to znamená zpět do ústavního rámce. Že to nemohl udělat velkouzenář, kterého držel díky jeho kauzám a menšině v parlamentu za orgán, není divu, pokud to ale nedokáže Petr Fiala, na kterého, jak předpokládám, žádné „kompro“ nemá, tak ztratí úctu svých politických partnerů, velké části voličů demokratických stran a silnou pozici ve vlastní partaji. A to by bylo velmi nebezpečné.

Situace se totiž obrátila. V případě, že bude hradní jezevec zlobit, je stále ve hře využití jeho zdravotního stavu, totiž aktivace článku 66. A to samozřejmě ví i Zeman sám. Vyhraje ten, kdo má lepší nervy.

Už od prezidentovy hospitalizace připomíná naše politická scéna reality show v přímém přenosu. Každý den se jako závisláci těšíme na další díl našeho oblíbeného seriálu. Kam se hrabe Ulice!

Stay tuned for seeing our next episode…

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 8.11.2021 7:00 | karma článku: 14,50 | přečteno: 479x