Americké volební dilema

Nikdo vám nemůže dát víc, než vám tahle přehazovačka slíbí. Nekriticky ho podpoří zbrojní lobby, rasisti, nacionalisti a obránci kapitalismu bez přívlastků.

Na jedné straně stojí ohlédnutí za prvním volebním obdobím, což by za normálních okolností mělo znamenat, že kandidáta obhajujícího klíče k Oválné pracovně už známe. Jenže na strýčka Donalda žádné „normální okolnosti“ použít nejde. Kdo z vás nebyl občas velmi překvapen jeho kroky, je buď geniální politolog a psycholog v jedné osobě, nebo lhář. Já se v něm nevyznám ani trochu. Jen vidím, že je totálním populistou a dobrým řečníkem. Není prvním americkým prezidentem, který si plete obě světové války, ale zaručeně prvním, jenž chtěl koupit Grónsko. Jeho styl velkohubých a rozporuplných prohlášení, kterými dnes zcela popře to, co hlásal včera, známe od našeho velkouzenáře, který je ještě bohatší než on. Všechno se řídí průzkumy veřejného mínění. Nikdo vám nemůže dát víc, než vám tahle přehazovačka slíbí. Nekriticky ho podpoří zbrojní lobby, rasisti, nacionalisti a obránci kapitalismu bez přívlastků. Budou apelovat na ostatní občany, že zvolením demokratického protivníka nastane Armagedon sociálního státu, nekontrolovaná migrace z Jihu, zákaz střelných zbraní a skoro všichni budou muset být povinně homosexuální.

Na druhé straně stojí špatný rétor, stařec, který už by měl být dávno na odpočinku, jenž si mazaně zvolil za viceprezidentku ženu nebílé pleti. Zlé jazyky říkají, že bude bohatě stačit, když Joe přežije do inaugurace, pak už to ta dáma může klidně převzít. Slibuje spravedlnost pro rasově, sociálně a jinak znevýhodněné Američany. Dává přednost jednání před silnými výkřiky a asi víc ví o zeměpisu a dějepisu. Podpoří ho ekologové, vegetariáni, levicoví intelektuálové, humanitární naivisté a ženy, kterým vadí mužský šovinismus. Jeho odpůrci straší voliče tím, že demokraté jsou ekoteroristi, věrozvěsti progresivismu, politické korektnosti, hnutí #meetoo a podobných zhovadilostí.

A tak si z toho vyberte!

Jestli to nakonec nemají snazší ti Bělorusové, ti ať volí, koho volí, vždycky vyhraje Lukašenko a nikdy jinak! A komu se to nelíbí, na toho pozve z Kremlu staršího bratra, který mu dá přes hubu!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 21.9.2020 7:00 | karma článku: 9,10 | přečteno: 256x