Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Energie

Energie. Je všude kolem nás. Ale co to je? Je to jedna věc nebo několik různých? A je to vůbec věc? A dá se dnešní fyzika a poznatky o energiích aplikovat na člověka? Zajímá Vás to? 

Vždycky platil zákon o zachování energie (energií). Ten jednoduše říkal, že žádná, ale žádná energie se nikdy nikde neztratí. I díky tomuto pravidlu, dnes existuje kategorizace energetických náročností. Každý to už asi někdy slyšel, třída A++, A+++++, všechno skvělé.Energie se řeší všude, kam se podíváme. Ale co my jako lidi? Jaký energetický štítek si máme nalepit?

 

Přijde mi, že náš život s věkem nárokuje větší a větší energetické přísuny nebo naopak ze stejných energetických přísunů vytváří mnohem méně. Já vím, tohle zní, jak od dědka před smrtí, ale stejnak to trochu vidím (ačkoliv si nemůžu stěžovat). Co je ale na člověku tak strašně zvláštního? Biologie člověka je jasně daná a je to v podstatě fyzika, takže zákon o zachování energie taktéž platí. Jak to ale, že člověk cítí tenhle nedostatek energie, když před pár lety ho necítil a to měl stejný přísun energie jako má dnes? Hmm narážíme na fakt, který jednoduše odporuje tomu zákonu " přísun energie je stejný jako vydaná energie". Jak je to ale možné? Zajisté existuje nějaká efektivita, ale člověk nezvyšuje svou teplotu s věkem a nemá tudíž větší energetické ztráty v tomto ohledu. Člověk ani nedělá víc věcí nebo nepracuje déle než před pár lety, takže ani zde není vidět nějaká významná ztráta. Když se nad tím pořádně zamyslím, nepřijdu na vůbec nic, co by se v relaci k odevzdávání energie a jejich ztrát nějak změnilo. Přesto občas cítím nedostatek energie. Z toho vyplývá, že buď má člověk "špatně nastavený senzor" energie, což u člověka moc nejde a nebo prostě záhadným způsobem energie někde mizí a tudíž ani neplatí zákon o zachování energie.

 

Co je to vlastně energie?

To je velmi důležitá otázka co si musíme položit na prvním místě. Co je to energie? Je to všude kolem nás. Bez energie bychom tu nebyli. Ale co to je? Slovo ENERGIE pochází z řeckého ENERGEIA, což znamená vůle nebo schopnost k činům, schopnost něco dělat - vykonávat práci. No jo, to znamená, že moje vůle vykonat jistou práci je mnohem menší než před pár lety, když tvrdím že mám méně energie. To by asi sedělo. Ale jak je možné, že se to takhle změní za pár let? Když vezmete varnou konvici a ta vám uvaří litr vody za 5 minut a po 4 letech vám ta samá konvice ten samý litr vody uvaří za 7 minut se zjištěním, že co k nám přichází skrze zásuvku je pořád to samé, pak se něco zákonitě stalo uvnitř konvice. Nějaký drátek má větší odpor nebo se zkrátka něco někde pokazilo. Jenže u člověka funguje všechno stejně i po 4 letech, tak co je špatně? 

 

Ta šišatá věc na krku....

Člověk si představí, že fungující systém je srdce, svaly, trávení atd atd. to vše spotřebovává energii a odpovídá to představě dobře fungujícího stroje. Jenže pak je nahoře ta šišatá věc a v ní ten zlý, ošklivý, sobecký a panovačný mozek, co všechno řídí a ovládá. A právě ten spotřebovává hodně oné energie. V něm se ale ukrývá jedna věc, kterou nikdo do souvislosti s pojmem energie ve fyzikálním pojetí nikdy nedá. Konkrétně energie psychická. Ta sice sama o sobě nestačí, ačkoliv se jistí buddhističtí a všelijací jiní mniši o tom všechny snaží přesvědčit, tím, že týdny či měsíce nic nejedí a jen meditují.

 

Energie tedy jako vůle něco konat vychází z naší hlavy. Naše hlava pracuje s touto psychickou energií. Bez ní je vůle mnohem mnohem menší a i kdybychom se nažrali až k prasknutí a dostali do sebe tak spoustu energie, nikdy jí nejsme schopni vydat. V tom je celý vtip té záležitosti. Člověk se snaží víc spát, víc jíst a jíst to správné, ale bez zdroje psychické energie jsme v háji. 

 

Není zdroj jako zdroj...

Jak jsem řekl, zdroj psychické energie je velmi důležitá součást našeho života a vůbec celkový management naší psychické energie je velmi důležitý a v podstatě pořád se na to zapomíná. I proto dnes velké firmy vědí, že není potřeba zaměstnance tlačit do kanceláří na dlouhé hodiny a ubíjet je nekonečnou prací. A proto také mají odpočinková centra, kde člověk neleží na kanapi, ačkoliv také může, ale dělá věci, které ho baví. Hraje PlayStation, čte knihu, zkrátka změní činnost na něco pohodlného a příjemného a v tu chvíli je to jako kdybyste na sebe připojili tisíc elektráren a máte zas na chvíli chuť do práce a máte tu vůli měnit tu fyzikální energii na práci.

 

A jaký je ten Váš zdroj energie?

Autor: Ondra Pešek | úterý 4.8.2015 8:00 | karma článku: 8,75 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Ondra Pešek

Nebezpečnost obvinění ŘLP z pochybení

Normálně jsem už vzdal svoje přechodné chutě vyjadřovat se k nějakým politickým aktivitám v Čechách, ale na tohle si dovolím udělit vyjímku a příblížit můj názor na celou věc.

19.10.2016 v 19:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Ondra Pešek

Pohádka

Bývá to typickým jevem o svátcích jako jsou Vánoce, Velikonoce a podobně. Přesto většina z nás nevěří, že by se něco takového mohlo odehrávat ve skutečnosti.

1.6.2016 v 16:00 | Karma: 9,21 | Přečteno: 286x | Diskuse| Osobní

Ondra Pešek

Pošta

Miliardy instant messages, milióny emailů, tisíce sms a tisíce dopisů denně doručí doručovací služby. What's App, Facebook, Skype, iMessage, Viber a další. Staly se komunikátory našeho života.

15.5.2016 v 10:00 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Společnost

Ondra Pešek

Jak jsem nejel přívozem...

Slunce vylezlo nad obzor a v Německém městečku byl čas odstartovat program dne, který byl v rámci pobytu pro odreagování na pořadu.

17.4.2016 v 14:00 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Osobní

Ondra Pešek

Pískej ty svině!

Každý to zná. Někdo přímo z plochy, někdo z trenérské lavičky, někdo jen z obecenstva a najdou se i ti, co si to zařvou nebo pomyslí doma u televize. Ten rozhodčí je ....

20.10.2015 v 9:00 | Karma: 14,94 | Přečteno: 601x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 371x
Slova co mě definují: kluk, hokejista, student a hlavně milovník techniky.

Seznam rubrik