Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Abych dostal to, co opravdu chci, musím se změnit.

Toto jeden ze silných terapeutických vhledů, který Yalom popisuje jako zlomový pro schopnost zažívat hlubší štěstí. Často máme různé úrovně potřeb či hodnot, které stojí na první pohled proti sobě. Bezpečí a láska. Svoboda a zodpovědnost, k sobě nebo k druhým, ke své duši. Radost, práce nebo peníze. Protikladů, které se nedají skloubit, je celá řada. Manželství a láska, výčet je nekonečný.

Nicméně strategií, jak pracovat s vnitřním konfliktem, je víc. Osobně vnímám dva protichůdné pohledy, které se ale v jistém úhlu nemusí nutně míjet.

První vychází z představy naší svobodné vůle a schopnosti volby. Tento koncept se ptá, zda jsme obětí nebo tvůrcem svého života, zda si uvědomujeme pasti, které sami sobě vytváříme, a nutí nás zodpovědně se postavit před svůj životní scénář. Na jedné straně si můžeme přát navázat zralý vztah, na druhé straně chceme být opečovávání a obletováni, "chráněni před děsivou svobodou dospělosti". Yalom to hezky popisuje jako konfliktní motivaci, která nás jednoho dne postaví před volbu, protože alternativy se v životě vylučují. Prostě nemůžeme mít všechno a každá taková volba může být velmi bolestná. Nicméně je zde důležitý předpoklad, že můžeme kontrolovat svůj život a schopnost volby je znakem zdraví.

Oproti tomu se můžeme na tuto situaci dívat z jiné strany. Jung kdysi řekl, že skutečné lidské problémy nemají řešení, Nelles hezky popisuje stav jisté zralosti tak, že si uvědomujeme, že náš život neřídíme, a kontrola je to poslední, čeho se nám dostává. Zřetelně je to vidět na lásce. Spoustu párů žije v představě, že když se budeme k sobě hezky chovat, On bude po sobě uklízet, Ona mu dovolí hospodu, tak budou šťastni. Ale právě láska je věc mimo naši kontrolu. My se ve skutečnosti nemůžeme rozhodnout, jestli budeme někoho milovat.  Buďto jej milujeme, nebo ne. Můžeme se rozhodnout odejít, zůstat, sedět na místě. Můžeme přitakat nebo vědomě odmítnout či bojovat. Ale je to v podstatě reakce na život, který nám přináší výzvy. Nelles vysloveně říká, že je s námi pohybováno. Hluboké přijmutí tohoto náhledu trvá dlouho. V tomto pohledu jsou naše problémy jen o tom, že nejsme schopni "vidět".  Naše přání nám zabraňují vidět věci tak, jak jsou. Náhled je pak jediným řešením.

Co mají oba pohledy stejného, že se vždy něčeho vzdáváme. A to často bolí.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Krása | středa 4.5.2011 16:35 | karma článku: 9,86 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Ondřej Krása

Babiš má pravdu, je škoda, že nestudoval na traktoristu

Ve výroku našeho osvíceného vládce, že máme příliš mnoho zbytečných vysokoškoláků a málo manuálně pracujících, je jistě jeho osobní povzdech, že chtěl zřejmě i on sám manuálně pracovat. Navíc byl zbytečně vzdělaný na elitních školách a tak se jen těžko protloukal a jen tak tak našel nějaké to uplatnění. A proto touto svojí osobní zkušeností chce ostatním ulehčit jejich rozhodování, čím by v životě měli být.

18.12.2014 v 12:33 | Karma: 21,90 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Politika

Ondřej Krása

Čechy bohaté duchem

Možná si taky někdy uvědomíte, jak moc si lidé stěžují na svoji ekonomickou situaci tady v Čechách. Naše země leží vedle světového leadera ekonomiky a tak nám jasně musí připadat sousedovic tráva zelenější. Přesto tušíme jakýsi paradox, že přestože se máme nesrovnatelně či nesouměřitelně lépe než v minulosti, subjektivní pocit nedostatku je denní zkušeností spousty lidí. Ano máme se lépe, ale pocitově se málokdo cítí jako boháč. Aneb od kdy začíná tento pocit?

9.12.2013 v 11:56 | Karma: 8,67 | Přečteno: 336x | Diskuse| Společnost

Ondřej Krása

Co trápí obchodníky (nejen) za krize

Poslední dobou jsem strávil dost času s obchodníky více firem a rád bych se podělil o pohled, který se mi naskytl.„Obchod je priorita a naši obchodníci jsou prioritou pro rozvoj,“ říká mi nový obchodní ředitel jedné firmy. „Ale když uděláte analýzu, jak obchodníci prodávají, zjistíte, že po těch tunách školení, co měli, to umí vlastně jen hrstka.“Většina obchodníků tlačí, používá svůj šarm, dekolt, lehce vtíravý tón, anebo je jim z toho všeho špatně, nechtějí nikomu nic tlačit a prodávají přes vztahy. A hlavně je tu otazník: „Mohli by prodávat víc?“

6.6.2013 v 11:14 | Karma: 9,49 | Přečteno: 630x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Krása

Podstata magie

Kdysi jsem to měl na škole. Je to už dávno, v paměti se mi ozývá dělení na typy magie, na staré kultury, rituály... Nikdy mne nenapadlo, že prožiji znovu, vědomě, něco z kouzel. Když lidé experimentují s drogami či holotropním dýcháním, často zažijí magický svět. Na druhou stranu říká se, že člověk je stejně 95% času ve změněném stavu vědomí, v různých transech. Když lidé nasednou do svých aut, když se vecpou do MHD, nejsou zrovna po ránu při vědomí, jsou v jakémsi snícím stavu. Tramvaj plná snících lidí, dálnice plná snících aut.

26.2.2013 v 0:04 | Karma: 8,02 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Ondřej Krása

Půvab korporátní psychopatie

Šarm, charisma, schopnost manipulovat a absence soucitu vynesla některé manažery na vrchol. Jak ale poznáte rysy osobnosti, které už nejsou v normě?

14.2.2013 v 10:45 | Karma: 16,69 | Přečteno: 977x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Přes Česko přecházejí bouřky. Zaměstnaly hasiče, v Brně čerpají lagunu

24. května 2024  9:32,  aktualizováno  11:15

V pátek se na většině našeho území objevují přeháňky, místy i bouřky. Bouřky mohou celou ČR...

Pavla propustili z nemocnice do domácí péče. Spadl v malé rychlosti, řekl Hrad

24. května 2024  10:51,  aktualizováno  11:09

Prezident Petr Pavel byl po jednodenní hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) propuštěn...

Náklaďák na D2 vrazil do vozu v konvoji německé armády, dva lidé se zranili

24. května 2024  11:06

Nákladní vůz na dálnici D2 narazil v noci na pátek do doprovodného vozu konvoje německé armády,...

Foto měsíce ukazuje Velikonoce na Slovensku, zachytil je Michal Sváček z MAFRY

24. května 2024

Porotu soutěže Foto měsíce Czech Press Photo v dubnu nejvíce zaujal snímek fotografa Michala Sváčka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 994x
Pracuji v oblasti poradenství. Původně jsem studoval filozofii a jsem obětí humanitního vzdělání. V podstatě se zabývám se otázkou, jak přežit v ekonomickém světě a mít ten luxus neztratit sebe sama.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky