O sitcomu, aneb dnes už jsme přece dál?

Sobotní podvečer, cvak, přepínač, na TV SMÍCHOV epizoda proslulého sitcomu  Ženatý se závazky. Není univerzálnějšího tématu než trápení v rodině, čím jednodušší, tím mučivější, celý svět se směje. Totiž anglicky mluvící svět.

 

Protože - jak to přeložit, že? Aby to fungovalo... Tenhle dabing očividně nefunguje. Je docela hrozné poslouchat, jak herci - opravdu schopní lepších věcí - nucenými hlasy ze sebe (asynchronně) vyrážejí věty prosté nejen slovního vtipu, ale i české větné stavby: "Jediné, co bys měl udělat, je...", " dva kluci soubojujou o mě.." Konečné titulky jsou úlevou: vždyť to je dabing z roku 1995,  hřích starý už dvacet let!  Dnes už jsme přece dál!

Cvak přepínač! Na Nově běží Caddyshack, komedie podobného stylu, jen bez těch přimíchaných smíchů. Dabing působil podstatně lépe.... mladí dabéři své role očividně zvládali synchronněji i hladčeji, celkem příjemně...  a mně se ulevilo. Ne na dlouho. Snaha tu sice --- no ano,  jenže dva staří a slavní komici byli v českém podání jen těžkopádní a jednotvární.

Mizerná práce zvukaře, skoro žádné ruchy, sbory prosté výrazu...nebyl to průšvih, ale určitě to nebylo ono. Přistihla jsem se, že jen čekám na titulky. Film má hned dvě české verze, obě z 90. let, kterápak to bude? To se mi nepovedlo zjistit, závěrečné titulky neměl totiž film žádné. Respective utržené - okamžik a už běží reklama.  Ano, dnes už jsme přece dál:  Následujeme příkladů Chorvatů, Brazilců a Rusů, pochopili jsme, že bude lépe koupit rovnou licenci a natočit si sitcom vlastní verzi, s oblíbenými vlastními komiky.

Je to opravdu lepší cesta? Výsledky - třeba opravdu politováníhodně mdle nezábavný Saša Rašilov  v takto vzniklém díle "Freddyho má každý rád" - o tom nijak zvlášť nesvědčí. Americké sitcomy - dokonce i ty hodně pokleslé - představují specifický žánr, mají svá pravidla, švih a styl. Kvalitní dabing by nám je dokázal - a ne že ne! - přiblížit tak, že by se jim lidé smáli. A při té příležitosti vnímali "jinost" - jiné tváře, herecké tradice, způsob humoru - a "blízkost", protože jde přece o základní situace, základní pocity. Kudy do toho? ...pokračování příště

 

 

Autor: Olga Walló | pátek 5.2.2016 12:10 | karma článku: 16,06 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Olga Walló

Za vodou

18.4.2017 v 16:58 | Karma: 16,63

Olga Walló

Hrůza a lítost

20.2.2017 v 8:30 | Karma: 20,17

Olga Walló

Nečekané setkání

15.2.2017 v 13:25 | Karma: 13,38

Olga Walló

Jak se stydět usilovně

14.2.2017 v 20:20 | Karma: 27,56