Nečekané setkání

Na TV kanálu National Geographic na vás občas z hlubin přírodních snímků vykoukne dabing, bývá slovenský. Ale film JAK ZABÍT REAGANA na nás promluvil česky.

Pro CABO s.r.o. vyrobil Pro-Time Praha s.r.o, pravil titulek. Tento snímek vlastně také přírodozpytný, jen se  zaměřuje  místo na tajemství mořských hlubin na - pro nás stejně málo přístupné - pracovny Bílého domu.  Co se tam odehrávalo v hodinách okolo atentátu na Ronalda Reagana? Kdo z mužů v nejvyšších vládních funkcích  v onom klíčovém okamžiku - 30. března 1981, kdy John Hinckley zahájil střelbu na prezidenta a jeho doprovod -  skutečně rozhodoval?

Je to  v podstatě hraný dokument, doplněný titulky, uvádějící jména a oficiální zařazení jednotlivých aktérů. Klíčové je tu porozumět dobře. České znění ponechává tyto titulky v originálu, což je přehlédnutí stěží pochopitelné a prostě škoda. Ano, překlad by byl relativně obtížný, bylo by nutno ho konzultovat, chyba by byla trapná a tak dál. - ale určitě by to stálo za to.

Jeden ze záměrů filmu - upozornit na složitou hierarchii špiček státní mašinérie a přesně situovat pozici jednotlivých hráčů - tak vychází nazmar. O to pozorněji musíme tedy sledovat dialogy těch postarších pánů, kteří nám - na rozdíl - snad  - od amerických diváků  - nejsou nijak povědomí. S úlevou musím konstatovat, že se to povedlo! Dabing nepopouzí, zajímá!  Autor dialogů a režisér Jiří Balcárek odvedl pořádný kus práce, jednotlivé postavy jsou rozlišené, pamatovatelné, slova,jež jim vycházejí z úst, jsou synchronní, znějí přirozeně, mají hlavu a patu.

René Slováčkové, české představitelce Nancy Reaganové věříme tu jemnou a umanutou sílu, kterou prezidentova manželka proslula. Pavel Šrom v roli Reagana má své kouzlo, v střídmém citovém projevu skutečně tvoří postavu, na kterou jsme nuceni vzpomínat - a přemýšlet o ní. Jen mu nezávidím, že mu text předepsal, aby na operačním sále hrdinně pronášel: "- Dělejte.... to nejlepší ..." Do your best je ovšem běžný obrat, ale česky - a s menší námahou a synchronně - se přece říká Dělejte... co umíte/co můžete... Takových zkratů však ve filmu není, díky bohu, mnoho.  I český představitel pomateného vraha Hinckleyho  je neokázalý a přesvědčivý. Jsem vděčna, když mohu psát tyto řádky.  

Autor: Olga Walló | středa 15.2.2017 13:25 | karma článku: 13,38 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Olga Walló

Za vodou

18.4.2017 v 16:58 | Karma: 16,63

Olga Walló

Hrůza a lítost

20.2.2017 v 8:30 | Karma: 20,17

Olga Walló

Jak se stydět usilovně

14.2.2017 v 20:20 | Karma: 27,56

Olga Walló

Vychutnat si dabing

6.2.2017 v 11:49 | Karma: 18,24