Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři úspěchy obecních voleb

Šest týdnů je již dlouhá doba na to, abychom se s klidnou hlavou ohlédli za komunálními volbami a zhodnotili jejich průběh i výsledek.

V první řadě je potřeba připomenout, že obecní a současně konané senátní volby byly vyústěním dlouhého volebního období. Období nepřetržité volební kampaně, která de facto trvala od jara 2009, kdy se konaly volby do Evropského parlamentu. Jistě jste si ale všimli, že u voleb do obecních zastupitelstev byla kampaň jiná. Na bilbordech jsme totiž až na výjimky nebyly atakováni hloupými sliby a levnými proklamacemi, volební kampaň se přiblížila tomu, co je pro kvalitu života v našich obcích a městech podstatné. Klíčovým politickým tématem, hlavně pro menší politické strany a sdružení včetně TOP 09 a VV, se stalo volání po změně a boj proti korupci. Bohužel, bez reálných návrhů a řešení. V menšině pak kandidáti představovali svoje vize řešení rozvoje obcí a měst, ukazovali, co kde chtějí postavit, nebo naopak kde stavět nechtějí. Kandidáti se tak představovali jako správci společného majetku v místě, kde bydlíme. To samo o sobě již znamená velký úspěch.

Po více než roce a půl neutuchajících politických střetů se dalo také předpokládat, že voliči budou unaveni a že se tato skutečnost odrazí v nižší volební účasti. K obecním volbám však přišlo 48,5 % oprávněných voličů. Pro srovnání v roce 2006 komunální volby přitáhly k urnám 46,19 % voličů, v roce 2002 pak 45,54 %, v roce 1998 dokonce pouze 45,02 %. V novodobé historii voleb do místních zastupitelstev České republiky jsme tak zaznamenali druhý nejlepší výsledek, a to  hned po komunálních volbách v roce 1994, které měly rekordní 60,68 % účast. Obecní volby také ukázaly, že život v obcích zajímá více lidí než evropské dění (ve volbách do Evropského parlamentu byla účast 28,22 %) a že mu přikládají vyšší význam než senátním volbám (letošní senátní volby zaznamenaly v 1. kole účast 44,59 %, v druhém kole pak pouze 24,64 %). Účast v letošních jarních parlamentních volbách byla 62,6 %. To potvrzuje i skutečnost, že se v letošních obecních volbách o hlasy ucházel rekordní počet kandidátů, přes 226 tisíc lidí, což je o 25 tisíc více než při minulých volbách. Vysokou vůli občanů spolurozhodovat o místním dění proto hodnotím jako druhý velký úspěch obecních voleb a ocenění místní demokracie.

Jak je již v obecních volbách obvyklé, nejvíce mandátů získali nezávislí kandidáti a různá nestranická seskupení (přes 37 tisíc zastupitelských mandátů). Z politických stran byla nejúspěšnější ODS (5122 zastupitelů), dále pak ČSSD (4584 zastupitelů), KDU-ČSL (3738 zastupitelů), KSČM (3189 zastupitelů), TOP09 (1509 zastupitelů) a Starostové a nezávislí (1243 zastupitelů). Zejména ve větších obcích a ve městech jsou však výsledky voleb nejednoznačné, nemají jasného vítěze. V jednom městě vyhráli jedni, v druhém jiní, ve většině měst se do zastupitelstva dostalo hned několik stran. To se projevuje i na sestavování koalic, na volbách starostů a vedení měst. Povolební situace v mnoha městech je bohužel ve znamení osobních půtek, zastupitelé jsou rozhádaní, jednání jsou plná emocí. Podstatnější je však jiná zpráva. Do vedení měst a většinově ostatně ani do zastupitelstev se nedostávají populisté a extrémisté. V České republice jsme stále ušetřeni stran haiderovského typu, které v Evropě bodují všude, kam se podíváte – ve Švédsku, v Maďarsku, v Rakousku, v severní Itálii, Nizozemsku, dříve i na Slovensku apod. To je podle mého názoru třetím významným úspěchem letošních voleb.

Ing. Oldřich Vlasák

Zastupitel města Hradec Králové
Předseda Svazu měst a obcí ČR
Poslanec Evropského parlamentu

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Vlasák | pondělí 29.11.2010 8:50 | karma článku: 4,31 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Oldřich Vlasák

Europoslanci si přejí jedno sídlo parlamentu

Představte si, že byste měli v obci dvě radnice a každý měsíc byste se museli na týden se všemi úředníky stěhovat. Navíc účetní oddělení by bylo ještě na třetím místě a komunikovali byste s ním pouze interní poštou. Právě tak totiž funguje Evropský parlament, který zasedá ve Štrasburku a Bruselu a část administrativních pracovníků sídlí v Lucembursku. Za vítězství zdravého rozumu lze proto považovat, že se Evropský parlament v závěru minulého měsíce poprvé sám oficiálně postavil za ustavení jednoho sídla. Zrušením cest do Štrasburku by se totiž ušetřilo až 250 milionů eur ročně. Vyzval tak členské státy, aby konečně zastavily neustálé stěhování. Boj za jediné sídlo EP byl přitom běh na dlouhou trať. První skutečná změna nastala až v loňském roce, kdy naše skupina v tajném hlasování prosadila "technické" snížení počtu stěhování ze 12 na 11. Evropský parlament má totiž možnost upravovat svůj pracovní kalendář, slučovat zasedání ve Štrasburku a více jich pořádat v Bruselu. Může to vypadat malicherně, ale je to obrovský krok kupředu, protože i takový "detail" byl desítky let zcela nepředstavitelný. Lavina odporu proti neustálému stěhování se tak tehdy dala do pohybu a v souvislosti s přetrvávající ekonomickou krizí a potřebou šetřit získala nový politický impuls. Ovšem Lucembursko a Francie se nehodlají svého privilegovaného postavení za žádnou cenu vzdát. Toto jasně dokumentovaly podáním žaloby k Soudnímu dvoru na Evropský parlament právě v souvislosti s jeho rozhodnutím snížit počet plenárních zasedání ve Štrasburku. V základních smlouvách o Evropské unii je dáno, že Evropský parlament má sídlo ve Štrasburku, kde se konají plenární zasedání, která trvají 12 měsíců, včetně zasedání o rozpočtu. Doplňující plenární zasedání se konají v Bruselu a také výbory Evropského parlamentu zasedají v Bruselu. Generální sekretariát Evropského parlamentu a jeho útvary sídlí v Lucemburku. Toto nás nutí se stěhovat a změnit to mohou jen členské státy, a to jednomyslně. V době krize však musí šetřit každý a omezení či úplné zrušení stěhování, které podporuji, by bylo pro občany tím nejméně bolestným škrtnutím zbytečně vysokých veřejných výdajů. Oldřich Vlasák místopředseda Evropského parlamentu

25.4.2012 v 10:13 | Karma: 9,31 | Přečteno: 880x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Politika Evropské unie ve vztahu ke kultuře

Je všeobecně známo, že Evropská unie je především obchodní organizací. Podpora kultury jako takové je proto vnímána jako doplňková činnost. Nicméně i tak podporuje z evropských peněz kulturní rozvoj zejména v chudších regionech, čímž se snaží nastartovat místní ekonomiku, vytvořit pracovní místa v oblastech, jakými jsou například on-line služby či media, nebo usnadnit obcím přilákat turisty a podpořit cestovní ruch.

28.2.2012 v 14:43 | Karma: 5,50 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Premiér se zachoval zodpovědně

České stanovisko nepodepsat smlouvu o evropské rozpočtové unii vyvolalo roztržku ve vládní koalici. Z členských zemí Evropské unie se ke vznikající smlouvě kromě České republiky nepřipojila také Velká Británie.

3.2.2012 v 8:31 | Karma: 19,88 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Tak už v tom „máme jasno“! Rajče je ovoce a mrkev možná také!

Je zcela jistě zájmem spotřebitelů mít možnost při nákupu nápojů rozlišit, zda si kupují pravou ovocnou šťávu, nebo pouze nápoj vyrobený z koncentrátu, tzv. nektar. V tomto ohledu jde jistě o zpřesnění směrnice EU (týkající se ovocných šťáv a některých podobných produktů určených k lidské spotřebě) a jde to správným směrem...

19.12.2011 v 15:15 | Karma: 12,05 | Přečteno: 3685x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Rozdíly mezi východní a západní infrastrukturou se zase neřeší!

Odstraňovaní bariér ve volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu v Evropské unii je naší dlouhodobou prioritou. Z tohoto důvodu podporuji snahu Evropské komise o vytvoření jednotného evropského dopravního prostoru.

19.12.2011 v 13:56 | Karma: 7,79 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Na hřbitově v Petrohradu přibyla nová socha. Zvětšený Prigožin s náhrobkem

29. května 2024  13:19

Zesnulý ruský oligarcha a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v Rusku dočkal...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:10

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal podepsaný dres

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:07

Přímý přenos Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát schválil novelu, která usnadní podmínky uplatnění zubařů ze zemí mimo EU

29. května 2024  12:34,  aktualizováno  13:06

Senát podle očekávání potvrdil souhlas se svou novelou, která má usnadnit zapojení zubních lékařů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 795x
Oldřich Vlasák je konzervativní politik, který pevně věří, že rozvoj samosprávné demokracie je základní podmínkou prosperity státu. V současné době je místopředsedou Evropského parlamentu, místopředsedou Svazu měst a obcí České republiky, výkonným prezidentem Rady evropských obcí a regionů (CEMR), členem Světové rady spojených měst a místních samospráv (UCLG)a zastupitelem města Hradec Králové.
Oldřich Vlasák je členem Výkonné rady ODS.

Seznam rubrik