Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropská unie pomáhá postiženým státům

Pro Českou republiku bylo uvolněno 125 milionů korun na úhradu škod způsobených povodněmi na severní Moravě v roce 2010.

Přibližně sedm procent populace Evropské unie žije v oblastech ohrožených rizikem povodní (tzv. flood-prone areas). Evropská unie se tímto tématem zabývá zejména z pohledu životního prostředí, a to v kontextu boje s klimatickými změnami.

Na evropské úrovni se otázky povodní řeší zejména společnou legislativou, přičemž je v tomto směru klíčová  směrnice o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik, která vstoupila v platnost před čtyřmi roky. Vztahuje se na všechny druhy povodní a na celé území Unie. Podle ní musí všechny  členské státy do konce letošního roku provést předběžné vyhodnocení povodňových rizik v jejich povodích a pobřežních oblastech, s cílem určit oblasti, kde existuje potenciální významné povodňové riziko.  Dále do roku 2013 tam, kde existuje skutečné nebezpečí povodňových škod, vypracovat mapy povodňových nebezpečí a  povodňových rizik pro tyto oblasti. V neposlední řadě pak musí zpracovat  plány řízení povodňových rizik pro vytipované oblasti, a to do roku  2015. Tyto plány by měly zahrnovat opatření ke snížení pravděpodobnosti zaplavení a případných následků. Měly by se zaměřit  zejména na prevenci. Například vyhnout se výstavbě rodinných domů a průmyslových areálů v současných i budoucích povodňových oblastech.

Nedílnou součástí řízení povodňových rizik je také civilní ochrana. Evropská unie spolupracuje v oblasti civilní ochrany s cílem chránit lidi, jejich majetek, kulturní dědictví a životní prostředí v případě velkých přírodních nebo člověkem způsobených katastrof uvnitř i vně EU. Jako příklad uvedu pomoc oblastem zasaženým  tsunami v jižní Asii v roce 2004 nebo při hurikánu Katrina v USA v roce 2005. Cílem je sdružování prostředků a maximalizace společného úsilí a pomoci přímo na místě katastrof. Unie v této souvislosti disponuje potřebnými fondy a je možné postiženým regionům přidělovat pomoc z evropských zdrojů. Jedním z nich je i Fond solidarity EU, a to  v případě závažných přírodních katastrof na území Evropské unie. Zmíním zde rozhodnutí EP z dubna letošního roku o uvolnění prostředků pro středoevropské státy postižené loňskými povodněmi, na jehož základě bylo České republice  uvolněno 125 milionů korun na úhradu části škod způsobených povodněmi na severní Moravě v květnu a červnu 2010. Důležité je také přidělování prostředků v případě závažných přírodních katastrof mimo území Společenství  v rámci rozvojové pomoci. Zmíním v této souvislosti například konkrétní událost, kdy bylo v roce 2007 poskytnuto 600 tisíc euro jako humanitární pomoc obětem povodní v Jakartě.

Ing. Oldřich Vlasák
poslanec Evropského parlamentu

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Vlasák | úterý 7.6.2011 11:45 | karma článku: 6,74 | přečteno: 1126x
  • Další články autora

Oldřich Vlasák

Europoslanci si přejí jedno sídlo parlamentu

Představte si, že byste měli v obci dvě radnice a každý měsíc byste se museli na týden se všemi úředníky stěhovat. Navíc účetní oddělení by bylo ještě na třetím místě a komunikovali byste s ním pouze interní poštou. Právě tak totiž funguje Evropský parlament, který zasedá ve Štrasburku a Bruselu a část administrativních pracovníků sídlí v Lucembursku. Za vítězství zdravého rozumu lze proto považovat, že se Evropský parlament v závěru minulého měsíce poprvé sám oficiálně postavil za ustavení jednoho sídla. Zrušením cest do Štrasburku by se totiž ušetřilo až 250 milionů eur ročně. Vyzval tak členské státy, aby konečně zastavily neustálé stěhování. Boj za jediné sídlo EP byl přitom běh na dlouhou trať. První skutečná změna nastala až v loňském roce, kdy naše skupina v tajném hlasování prosadila "technické" snížení počtu stěhování ze 12 na 11. Evropský parlament má totiž možnost upravovat svůj pracovní kalendář, slučovat zasedání ve Štrasburku a více jich pořádat v Bruselu. Může to vypadat malicherně, ale je to obrovský krok kupředu, protože i takový "detail" byl desítky let zcela nepředstavitelný. Lavina odporu proti neustálému stěhování se tak tehdy dala do pohybu a v souvislosti s přetrvávající ekonomickou krizí a potřebou šetřit získala nový politický impuls. Ovšem Lucembursko a Francie se nehodlají svého privilegovaného postavení za žádnou cenu vzdát. Toto jasně dokumentovaly podáním žaloby k Soudnímu dvoru na Evropský parlament právě v souvislosti s jeho rozhodnutím snížit počet plenárních zasedání ve Štrasburku. V základních smlouvách o Evropské unii je dáno, že Evropský parlament má sídlo ve Štrasburku, kde se konají plenární zasedání, která trvají 12 měsíců, včetně zasedání o rozpočtu. Doplňující plenární zasedání se konají v Bruselu a také výbory Evropského parlamentu zasedají v Bruselu. Generální sekretariát Evropského parlamentu a jeho útvary sídlí v Lucemburku. Toto nás nutí se stěhovat a změnit to mohou jen členské státy, a to jednomyslně. V době krize však musí šetřit každý a omezení či úplné zrušení stěhování, které podporuji, by bylo pro občany tím nejméně bolestným škrtnutím zbytečně vysokých veřejných výdajů. Oldřich Vlasák místopředseda Evropského parlamentu

25.4.2012 v 10:13 | Karma: 9,31 | Přečteno: 880x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Politika Evropské unie ve vztahu ke kultuře

Je všeobecně známo, že Evropská unie je především obchodní organizací. Podpora kultury jako takové je proto vnímána jako doplňková činnost. Nicméně i tak podporuje z evropských peněz kulturní rozvoj zejména v chudších regionech, čímž se snaží nastartovat místní ekonomiku, vytvořit pracovní místa v oblastech, jakými jsou například on-line služby či media, nebo usnadnit obcím přilákat turisty a podpořit cestovní ruch.

28.2.2012 v 14:43 | Karma: 5,50 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Premiér se zachoval zodpovědně

České stanovisko nepodepsat smlouvu o evropské rozpočtové unii vyvolalo roztržku ve vládní koalici. Z členských zemí Evropské unie se ke vznikající smlouvě kromě České republiky nepřipojila také Velká Británie.

3.2.2012 v 8:31 | Karma: 19,88 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Tak už v tom „máme jasno“! Rajče je ovoce a mrkev možná také!

Je zcela jistě zájmem spotřebitelů mít možnost při nákupu nápojů rozlišit, zda si kupují pravou ovocnou šťávu, nebo pouze nápoj vyrobený z koncentrátu, tzv. nektar. V tomto ohledu jde jistě o zpřesnění směrnice EU (týkající se ovocných šťáv a některých podobných produktů určených k lidské spotřebě) a jde to správným směrem...

19.12.2011 v 15:15 | Karma: 12,05 | Přečteno: 3685x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Rozdíly mezi východní a západní infrastrukturou se zase neřeší!

Odstraňovaní bariér ve volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu v Evropské unii je naší dlouhodobou prioritou. Z tohoto důvodu podporuji snahu Evropské komise o vytvoření jednotného evropského dopravního prostoru.

19.12.2011 v 13:56 | Karma: 7,79 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 795x
Oldřich Vlasák je konzervativní politik, který pevně věří, že rozvoj samosprávné demokracie je základní podmínkou prosperity státu. V současné době je místopředsedou Evropského parlamentu, místopředsedou Svazu měst a obcí České republiky, výkonným prezidentem Rady evropských obcí a regionů (CEMR), členem Světové rady spojených měst a místních samospráv (UCLG)a zastupitelem města Hradec Králové.
Oldřich Vlasák je členem Výkonné rady ODS.

Seznam rubrik