Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Capo di Tutti Capi Roman Mazánek Janoušek a Pavel Cestovatel Bém.

Jako bychom se v čase přenesli na Sicílii, New Yorku nebo Chicaga minulého století, do světa Al Capona a Lucky Luciana, když se začteme do článků a zaposloucháme do zpráv o podivuhodném životě a neskutečných náhod ctihodných občanů Janouška a Béma. Života plného špíny, podvodů, krádeží, korupce, intrik, klientelismu a kuloárové politiky.

Ale také života na vysoké noze mezi vyvolenými horními deseti tisíci, kde ruka ruku myje, hraje se já na bráchu, brácha na mě, kde jeden druhého uplácí, pomlouvá a podráží, kde si přátelé nevěří a přátelství je tvořeno nabídkou a eventuálními možnostmi. Tak jako všude, i zde platí, že výjimka potvrzuje pravidlo. Tou výjimkou je dlouholeté přátelství mezi "Mazánkem" a "Cestovatelem" (jak konspirativní a romantické).

Roman Janoušek, řečený "Mazánek" je čtyřiačtyřicetiletý český podnikatel (!), lobbista, krajský kmotr, šedá eminence a nejbližší přítel pražského exprimátora, poslance, člena ODS, psychiatra a Klausova chráněnce MUDr.Pavla Béma, alias "Cestovatele".

Roman Janoušek založil v červnu 1993 společně s Karlem Stejskalem, Josefem Regnerem a Ladislavem Dvořákem společnost MEDEA REAL a MEDEA KULTUR, na jejíchž účtech skončila podstatná část z 500 milionů korun, určených pro státní protidrogový vzdělávací projekt, ve kterém jako odborný lektor vystupoval i doktor Pavel Bém. Program a besedy se mj. uskutečňovaly v Kině Blaník (součást Paláce Blaník na Václavském náměstí v Praze, který patřil Strojexportu a jenž v r. 1992 zprivatizovali Luděk Vinš a Josef Regner).

Se jménem Roman Janoušek jsou tak či onak majetkově nebo jiným vlivem spojovány firmy S&J - MEDEA KULTUR, ORA PRINT, CHRISI PRAGA, TARDUS, REILREKLAM, NAVATYP, GRAND PRINC, ŽLUTÉ LÁZNĚ, SEKYRA GROUP a jiné. Podnikatelkou je i jeho manželka Simona Janoušková, roz. Steiningerová - SIMONA PUBLISHING s.r.o., PRINT MEDIA a.s., TAIKO. Je příznačné, že majitelé a akcionáři své firmy neustále mění, rozdělují, slučují, ruší a zakládají. Kapitál se neustále přelévá, mění majitele, jeden kupuje od druhého, aby zase jinému prodal. Mnoho firem je jednorázově účelově založeno, je jimi provedena nějaká finanční nebo obchodní transakce a firma je opět zrušena. U řady firem je takřka nemožné se dopátrat majitele.

Budete-li se těmito firmami a jejich aktivitami zabývat, vždy někde v nějaké souvislosti, třeba i vzdáleně a zdánlivě bez souvislosti narazíte na stále stejná jména: Vít Bárta, Pavel Bém, Petr Bendl, Rudolf Blažek, Marek Dalík, Miroslav Dvořák, Martin Dvořák, Marek Dospiva, Peter Ďurice, Petr Gandalovič, František Hoffman, Petr Hulínský, Pavel Horák, Tomáš Hrdlička, Richard Háva, Radek John, Roman Janoušek, Petr Kuchár, František Mrázek, Patrik Oulický, Pavel Pražák, Sebastian Pawlowski, Josef Regner, Martin Roman, Aleš Řebíček, Karel Stejskal, Luděk Sekyra, Marek Šnajdr, Mirek Topolánek, Jaroslav Turek, Jiří Toman, Patrik Tkáč, Pavel Tykač, David Vodrážka, Michal Voráček a jiní.

Podnikatel, lobbista a kmotr pražské ODS Janoušek je hlavní nebo vedlejší, ale vždy zúčastněnou a důležitou osobou v nejméně 15 obchodních a mírně řečeno podivných kauzách nejen v Praze. O "Mazánkovi" se v pražských podnikatelských kruzích říká, že bez jeho souhlasu se nepostaví ani nový chodník a kdo chce v Praze významněji podnikat v nemovitostech a realitách, musí být s Janouškem zadobře. Znáte to, na každém šprochu... Každý nechť si udělá názor sám. Samozřejmě, že bez politického krytí a ekonomického zázemí by nemohl takové aktivity provádět. Takové zázemí a krytí mu poskytovala pražská organizace ODS v čele s primátorem Prahy Pavlem Bémem, který měl z titulu funkce i politického vlivu příležitost i možnost rozhodovat o dotacích, investicích, nákupech i prodejích, zakázkách, výběrových řízeních a personálních otázkách na magistrátu i v jím zřizovaných a spravovaných organizacích.

Magistrát hl. m. Prahy má nemalý vliv na městské části, sídlí v několika budovách, zaměstnává téměř 2 000 lidí, spravuje Dopravní podnik hl. m. a desítky dalších institucí, služeb a zařízení. Roční rozpočet dosahuje bezmála 46,5 miliardy korun. Taková hromada peněz dokáže některým "slabým povahám" zamotat hlavu. Ti hoši, co spolu chodí, se vyznají. Je jasné, že když "sedíte" na hromadě peněz a schvalovacích razítek, nemůžete si pár korunek vzít a nebo na svoji žádost umístit schvalovací štempl. Na to se musí jít úplně jinak. A právě tohle ti kluci šikovní vymysleli. Respektivě, oprášili staré osvědčené metody dlouhých generací mafiánů. Považuji za nutné upozornit, že mafiánem se nemůže stát každý. Na to musíte mít všehoschopný žaludek.

Připomeňme si, co v průběhu času o některých případech napsal tisk. Všímejte si, o kterých firmách a osobách se v nich mluví:

18. květen 2007 - České dráhy prodaly 49% akcií své reklamní a propagační firmy RAILREKLAM za 15 milionů korun společnosti TARDUS. Odborníci se shodují, že téměř poloviční podíl této firmy má skutečnou cenu až 100 milionů.

21. srpen 2007 - Firma TARDUS vydává Listy hl. města Prahy. Vlastníky Tardusu jsou GRAND PRINC a CHRISI PRAGA, kde byl členem představenstva R. Janoušek.

25. říjen 2007 - Ředitel Národní knihovny se údajně sešel na tajné schůzce s Romanem Janouškem, kde jednali o Kaplického knihovně. Poté někteří zastupitelé z ODS ze svých odmítavých názorů ustoupili, např. D. Vodrážka. Ani privatizace IPS a projekt Rohanský ostrov (prodej pozemků za téměř dvě miliardy) se neobešly bez Sekyry, Mrázka, Janouška a k oběma kšeftům se přimotal i Ivan Langer z ODS, který lobboval za SEKYRA Group.

11. červenec 2008 - Vlivná stavební a developerská firma NAVATYP, která spravuje výraznou část majetku města Prahy, dostává od něj zakázky za stovky milionů korun, staví byty a aparmány a za symbolickou cenu některé prodává "zájmovým" osobám např. ve Špindlerově mlýnu. Firma disponuje množstvím bytů v Praze. Majitelem firmy je Petr Kuchár, blízký špičkám ODS i samotnému Klausovi. Další majitelé nejsou známí, ale proslýchá se, že v pozadí stojí Hrdlička a Janoušek.

Když začala mít SAZKA a.s. problémy s penězi, trn z paty jí vytrhla finanční skupina J&T a PPF. Jednání o poskynutí úvěru se zúčastnil i Roman Janoušek, velmi dobrý známý šéfa J&T Patrika Tykače. Janoušek, takto neoficiální majitel ŽLUTÝCH LÁZNÍ v Praze Podolí, by za to údajně mohl výhodně získat nedaleký plavecký stadion, jehož majitelem je ČSTV.

"Vít Bárta vyhlásil válku byznysovým dinosaurům", zní titulek tehdejších novin. Měl na mysli mj. spolumajitele skupiny PENTA Marka Dospivu, šéfa OMNIPOLU Richarda Hávu, obchodujícího se zbraněmi a Pavla Tykače, jehož firmě CZECH COAL patří polovina mosteckého uhlí. Dále se uvádí, že u zrodu strany VĚCI VEŘEJNÉ stál mj. Janoušek spolu s Tomášem Hrdličkou, významným členem ODS (!). Bártův útok možná souvisí s bojem o čtyřmiliardovou kořist v podobě prodeje pozemků pro výstavbu nové runwaye letiště v Praze Ruzyni.

25. srpen 2008 - Tajné služby varují, že Bémův přítel a lobbista Janoušek ovlivňuje prodej LETIŠTĚ PRAHA a.s. Prý se zásadní měrou podílí na lukrativní privatizaci této firmy. Často se prý objevuje u ministra dopravy Aleše Řebíčka. Některé již provedené finanční transakce prověřuje dokonce Švýcarská banka.

30. říjen 2008 - Pražská ODS se snaží dostat Pavla Béma na prosincovém kongresu do čela ODS. Pokud by Bém opustil křeslo pražského primátora, silným adeptem je náměstek Pavel Klega. "Viděli by to tak rádi lidé z Blaníku". Rozuměj lidé kolem Janouška, Regnera a Stejskala, působící v Paláci BLANÍK na Václavském náměstí, který se stal součástí zprivatizovaného Strojexportu.

24. listopad 2008 - Média nám sdělují, že MUDr. Pavel Bém se s JUDr. Romanem Janouškem seznámil při sportu na začátku 90. let a stal se, podle jeho slov, jedním z pěti nejbližších přátel.

18. prosinec 2008 - Pražský primátor Pavel Bém si udělal dovolenou v Antarktidě. V září uspořádal společně s kamarádem Karlem Muzikářem velkolepou oslavu svých 45. narozenin ve ŽLUTÝCH LÁZNÍCH, v dubnu byl na dovolené v Nepálu. Kde na to bere? Novináři spočítali, že včetně nájmu za vilu ve Vokovicích byly jeho výdaje asi 1 200 000 korun, což se rovná jeho rodinnému příjmu. Za opulentní oslavu narozenin pro V.I.P. hosty prý zaplatili společně 180 tisíc korun. Obyčejnému člověku, i kdyby si pozval tisíc hostů, by pronajali jen polovinu areálu, zhruba za milion korun. Firma TAIKO, která lázně vlastní a v jejíž dozorčí radě sedí Simona Janoušková (manželka R.J.), udělala výjimku a celý areál uzavřela, bratru za 180 tisíc. Jak to bylo s občerstvením, hudbou atd. se již nikdo nedozví.

2. červen 2009 - Strana Věci veřejné chce za volebního lídra v podzimních volbách Radka Johna. Ten opustil TV NOVA kvůli podezření z angažovanosti ve firmě ORA PRINT, blízké R. Janouškovi. Firma mj. vyrobila za 4 miliony Zvěřinovou kuchařku (kus za více jak 4 000 Kč) pro LESY ČR a pro VZP vydává za 90 milionů ročně časopis. Radek John je ve firmě předsedou představenstva a Simona Janoušková sedí ve správní radě.

3. červen 2009 - Policie ČR se zajímá o šéfa odboru investic pražského magistrátu Jiřího Tomana kvůli podezřelému švýcarskému bankovnímu kontu, ke kterému měli údajně podpisové právo ředitel odboru obchodních aktivit magistrátu Petr Ďurica a i R. Janoušek.

Šéf ČESKÉ TELEVIZE Jiří Janeček loni uzavřel smlouvu se společností GRAND PRINC, která pro ni vydává čtrnáctideník ČT+. Ve společnosti najdeme R. Janouška a Michala Voráčka.

31. červenec 2009 - ČESKÉ DRÁHY vydaly v loňském roce téměř půl miliardy na marketing. Z toho 130 milionů korun do vydavatelství GRAND PRINC, jejíž jednu polovinu vlastní firma TARDUS a tu zase z poloviny firma CHRISI PRAGA.

7. srpen 2009 - Na dovolené v tajemné vile (majitelem je možná firma J&T Patrika Tkáče) v Toskánsku se vedle Topolánka, Romana a Řebíčka objevil i lobbista Roman Janoušek. U mola byly uvázány tři jachty s vlaječkami ČR. Jedna je Řebíčkova, druhé dvě patří obchodníku s loďmi Radku Mašínovi, jehož zákazníkem byl i Radovan Krejčíř. Někdo z tohoto setkání pořídil snímky, které novinám nabídl exšéf rozvědky Karel Randák.

Mezi Topolánkem a Bémem je spor o LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ. Vláda, tedy Topolánek, chce letiště prodat sama a 1/3 peněz dát městu Praha a Středočeskému kraji. Bém naopak chce místo peněz 34% akcií ještě před privatizací a tím by se dostal do hry při rozhodování, komu se letiště prodá. Je zajímavé, že jeho přítel Janoušek má těsné vazby na ruzyňský management. Např. ředitel letiště Miroslav Dvořák si za 60 milionů staví na Janouškově pozemku v Praze pod Kavčími horami vilu. Druhou vilu tam staví Simona Janoušková.

15. srpen 2009 - ČSSD si pro svoji volební kampaň objednala oranžový vlak u společnosti RAILREKLAM (šéf Alexandr Křížek). Volební kampaň pro ČSSD do velké míry zajišťuje mediální agentura MEDEA (Jar. Soukup). ČD se rozhodly část společnosti RailReklam prodat. Za 49% podíl požadují 45,1 milionů korun. Firmu koupila společnost TARDUS (M. Voráček, R. Janoušek) za podíl na základním jmění ve výši 15,1 milionu. Vzhledem k tomu, že ČD jsou majiteli obrovských ploch na svých železničních pozemcích, je to pro plošnou reklamu zajímavé a některé firmy za to byly ochotny zaplatit až 120 milionů.

26. listopad 2009 - V souvislosti s projektem OPENCARD dostala firma GRAND PRINC (M. Voráček a R. Janoušek) přes 11 milionů korun. Podle médií si firmy kolem Janouška přišly na desítky milionů korun.

23. prosinec 2009 - Místopředseda ODS David Vodrážka navrhoval, aby se sídlo nejvyššího vedení ODS přestěhovalo do budovy NAVATYPU (Petr Kuchár, Tomáš Hrdlička a Roman Janoušek). V Krkonoších postavila firma NAVATYP několik domů, ve kterých lacino získali apartmány pražští radní Rudolf Blažek a Fr. Dvořák. Také v některých bytech v Praze bydlí lidé z ODS, dokonce M. Topolánek.

8. únor 2010 - Strana VĚCI VEŘEJNÉ má čtyři mecenáše - 2,8 milionu od Víta Bárty, majitele bezpečnostní agentury ABL s ročním obratem jedné miliardy korun. Lukáš Semerák dal 2,7 milionu. Pracoval u SEKYRA GROUP jako manažer (1995 - 2007). Nyní má vlastní firmu SPI HOLDING. Michal Babák má firmy na daňové poradenství a straně věnoval 3,5 milionu. Kamil Jankovský má firmu PHAR SERVICE a přišel ze SNK ED. Straně věnoval 3 miliony. Prostřednictvím firmy ORA PRINT a R. Johna mají VĚCI VEŘEJNÉ napojení na Janouška, kterému Semerák za mnohé vděčí a bez něhož by měl v Praze poloviční vliv.

17. únor 2010 - Hlavním dodavatelem karet OPENCARD je firma HAGUESS Jaroslava Turka, který působí i ve firmě ALLSHARE. Haguess již vydělala na projektu téměř 300 milionů korun. Spekuluje se, že tichým společníkem firem je R. Janoušek.

21. červen 2010 - David Rath řekl, že u něj v době, kdy byl ministrem, lobboval za zájmy ORA PRINT osobně Janoušek.

4. listopad 2010 - "Myslím si (...) že Pavel Bém bude považován za jednoho z nejúspěšnějších primátorů, které Praha měla", řekl Václav Klaus v Brožíkově síni na Staroměstské radnici.

4. listopad 2011 - 13,2 miliardy dá Praha za svoz komunálního odpadu. Do soutěže o tento kšeft se přihlásily tři firmy ze sdružení ČISTÁ PRAHA. Jedna z nich, PRAŽSKÁ ODPADOVÁ, byla založena účelově někým v pozadí. Mohla by to být firma NATLAND, spojovaná s Janouškem a Hrdličkou.

28. březen 2012 - Slovenský deník SME napsal, že největší podíl na korupci v české politice má prezident Václav Klaus:

- nejvíce mu vadí, že se odposlechy pořizují a že unikly na veřejnost

- odmítal jasná právní pravidla při privatizaci a nakládání s penězi státu v 90. letech

- nezná špinavé peníze

- stál za opoziční smlouvou ODS a ČSSD, které si na čtyři roky rozparcelovaly stát

- podporuje Pavla Béma, kmotra ODS a "firmu" Věci veřejné

Pokud chce česká pravice přežít, musí se zbavit Klause.

30. březen 2012 - Nahrávka z roku 2007 (!) dokazuje kontakty R. Janouška uvnitř BIS. Janoušek v ní hovoří s šéfem protiteroristického odboru Janem Pavlíčkem o šéfovi BIS Jiřím Langovi a jeho nedostačujícím vzdělání a jeho šancích v chystané reorganizaci tajných služeb. Problém se vyřešil, když prezident 8. května 2007 jmenoval Langa brigádním generálem.

Roman JANOUŠEK (*3. července 1968):

- nakoupil pod cenou několik lukrativních nemovitostí. Např. u Mělníka v r. 2000 koupil 5 872 m2 pole za 67 000 Kč. Nyní jeho pole stojí v cestě silničnímu obchvatu. Spolu se spřízněnými lidmi vlastní domy a byty za téměř 100 milionů. Od Ministerstva zemědělství koupil v r. 2002 v Praze pod Kavčími horami pozemek za 7,5 milionu. Dnes by měl cenu nejméně 25 milionů. Na pozemku stojí vila ředitele LETIŠTĚ PRAHA M. Dvořáka a Simony Janouškové (každá odhadem za 60 milionů korun).

- Švýcaři prověřují převod 2 miliard Kč (120 milionů švýc. franků) v kauze Janoušek. Již před rokem byl požádán, aby vysvětlil původ 220 milionů Kč (13 mil. švýc. franků) na účtu panamské firmy BOTANIC FINANCE u Kredietbank, ke kterému má Janoušek dispoziční právo. Podezřelé toky peněz vedou do Švýcarska, Lichtenštejnska, Velké Británie, Kypru a Panamy.

- 30. červenec 2009 (!) - Janoušek je ve spojení s Topolánkovým kamarádem Markem Dalíkem. V ODS koluje údajný policejní dokument, popisující aktivity lobbisty Romana Janouška.

- Úraz hlavy - udeřil se o stěžeň, ztráta koordinace pohybu, mdloby, nechutenství.

- 23. březen 2012 - Lobbista a podnikatel Roman Janoušek řídil opilý, v pražské Michli naboural a zranil řidičku, z místa nehody ujel a na Pankráci musel být pronásledován policisty. Dechová zkouška ukázala 2,2 promile alkoholu. Bylo s ním jednáno nadstandardně - nebyl spoután, mohl telefonovat, po sepsání protokolu byl propuštěn.

- 31. březen 2012 - Černé AUDI A8 s evid. značkou 7A3 2537, které po propuštění odváželo Janouška z oddělení Policie, vozilo v listopadu 2007 a v dubnu 2008 Jiřího Paroubka. Dnes prý občas stává na pozemku budovy, ve které sídlí NS-LEV21 a patří bezpečnostní agentuře SCSA SECURITY.

- Únor 2013 - podrobil se v ÚVN Praha operaci hlavy (výduť a krvácení) a následné reoperaci

- 30. duben 2014 - Za těžké ublížení na zdraví při dopravní nehodě (23. 3. 2013) uložil soud Janouškovi 3 roky vězení nepodmíněně. Odvolací soud zpřísnil rozsudek na 4,5 roku.

- 18. listopad 2014 - Janoušek nastoupil k výkonu trestu do věznice v Brně. Žádá o přerušení trestu ze zdravotních důvodů.

Po přečtení těchto novinových zpráv můžete lehce nabýt dojmu, že se tu snažím o nějaké konspirativní teorie, že vycházím ze spekulací, dohadů a nepotvrzených informací. Váš názor je stejně legitimní, jako kohokoliv jiného. Jen si položte otázku, proč se v souvislosti s výše uvedenými kauzami neobjevuje třeba vaše jméno. Je to opravdu jen náhoda, že se jména některých lidí vzájemně prolínají a v některých případech se přímo setkávají "na hřišti", na kterém se hraje nejen o peníze, vliv na rozhodování, ale i o politickou moc?

Je naprosto reálné si představit, že podobný klientelismus a korupce, které jsou vydávány za neškodný a legitimní lobbismus a o kterém si normální občan myslí, že se jedná o mafiánské metody, se odehrávají na úrovni ekonomického a politického života obcí, měst, okresů, krajů a dokonce i v celostátním a mezinárodním měřítku. Jen s tím rozdílem, že někde se hraje o pár tisíc při opravě čekárny na návsi, jinde o pozemky za miliony, státní investice za miliardy nebo mezinárodní obchody za biliony.

Já se již nikdy v životě nebudu ničemu v politice divit. Pochopil jsem, že všechna vzletná slova o svobodném tržním podnikání a demokracii v České republice (a nemám důvod nepochybovat o tom, že je tomu tak všude) jsou jen propagandistické žvásty, jejichž smyslem je přijatelným a akceptovatelným způsobem zdůvodnit občanům vše, co se tu od sametové kontrarevoluce stalo a co se ještě nepochybně stane. Protože tučná kořist byla sice již ulovena, zabita, rozporcována a sežrána, ale na kostech je stále ještě co ohlodávat a i ten morek je nutné z kostí vysát (např. církevní majetek, státní lesy, státní dráhy, státní školy, státní nemocnice, státní důchodový systém, systém zdravotního pojištění a možná se vymyslí i způsob, jak obejít státní pokladnu a daně posílat rovnou do soukromých kapes tzv. podnikatelů a jimi placených politiků) a byla by škoda ty miliardy a biliony nechat ležet bez povšimnutí, když si z nich pár lidí může pohodlně žít.

Kam nás kapitalismus za uplynulých 22 let přivedl? Asi jak koho. Republiku od dluhu 124,2 miliardy Kčs k dluhu 1 592 miliard Kč, půl milionu lidí ke ztrátě zaměstnání a životu z podpory, většinu lidí ke ztrátě sociálních jistot, totalitě peněz a povýšení zájmu jednotlivce nad zájmy společnosti. Jiným přinesl vše, co si přejí. Někteří operují tím, že se sice cca 10x zvýšily ceny, ale že stejně se zvedly i mzdy. Pokud by tomu tak i bylo, nezdá se vám, že je to za 22 let málo, že jsme vlastně tam, kde jsme byli v roce 1989? Odpovědi nechám na vás, máme na to každý svůj názor i jiné životní priority.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | pondělí 2.4.2012 15:00 | karma článku: 31,03 | přečteno: 3454x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2912x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".