Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé si jsou rovni, nejsou však stejní.

O tom, že je dobré nazývat věci pravým jménem, nic si z důvodu korektnosti nezastírat a podívat se problému zpříma do očí. Lidé všech ras a národností mají mít stejná lidská a občanská práva a svobody, každý člověk je jedinečný a život jedněch nemá větší hodnotu než život jiných. Vlivem mnoha subjektivních a objektivních historických i současných příčin však mají některé skupiny lidí jiné dovednosti, návyky a diametrálně odlišný způsob života než jiní. Žijí-li potom příslušníci jedné skupiny jako menšina ve většinové jiné skupině, nutně to ve vzájemném soužití vyvolává větší či menší problémy. Jako laik se domnívám, že menšina by se měla přizpůsobit většině (to je snad demokratické). To však vyžaduje aktivní přístup menšiny, předpokládá vzájemnou znalost života toho druhého, ale hlavně nic si nezastírat, namlouvat a nestrkat "hlavu do písku".

Hitlerův německý nacionalismus a jeho důsledky oprávněně vyděsily celý civilizovaný demokratický svět natolik, že různé teorie o lidských rasách byly prohlášeny za pavědu a označeny z preventivních důvodů za rasistické a dokonce za trestné. Zkoumat lidský rod z rasového hlediska je zkrátka nevědecké a každý, kdo by se o to pokoušel, si koleduje o obvinění z cíleného rasismu, nebo dokonce popírání holocaustu.

Zdá se, že lidské rasy prostě neexistují, lidé se prý od sebe odlišují pouze takovými formálními znaky, jako je výška, tvar očí, barva kůže a vlasů, tvar obličeje apod., nemajícími na jejich intelektuální schopnosti, manuální dovednosti, fyzické dispozice a výkonnost žádný vliv. Rozdíly mezi lidmi nejsou rasové, ale jsou dány vlivem geografie, životním a sociálním prostředím, výchovou, vzděláním a individuálními genetickými, fyziognomickými nebo intelektuálními dispozicemi. Pokud se člověk narodí a bude vyrůstat ve stejném prostředí za stejných podmínek, nenalezneme výrazných rozdílů mezi černými, žlutými nebo bílými lidmi, mezi Evropany, Asiaty nebo Afričany.

V této souvislosti mě zaujal článek kolegyně Ivy Pekárkové (Rasa - co je to?, 22. 8. 2011), která uvádí, že v oficiálních dotaznících v USA jsou lidé děleni podle rasy na bělochy, americké černochy, am. Indiány, Asiaty, Havajce, Hispánce a jiné a ve VB dokonce na bělochy - Brity, Iry a jiné, na smíšené, Indy, Pákistánce, Bangladéšany, jiné Asiaty, černochy - z Karibiku, z Afriky a jiné, na Číňany a na jiné. Nevím, do jaké míry je v USA a VB chápána rasa a národnost.

Stejně opatrně, téměř šeptem, se mluví o národu, vlastenectví, národnosti, státní příslušnosti, národní hrdosti, menšinách a etniku. Jako by to bylo něco nepatřičného, nehodícího se do globalizovaného a multikulturního světa. A aby se vnesl do těchto pojmů úplný chaos a aby byla údajně posílena individuální svoboda občanů, bylo do naší Ústavy "preventivně" zakotveno, že "Každý má právo svobodně rozhodovat o své národnosti". Výsledkem jsou statistická hausnumera a propastné rozdíly v evidencích obyvatel (ze kterých však vláda a státní byrokracie vychází ve svých úvahách, rozvahách, plánech, rozhodnutích a opatřeních), ale i to, že každý z nás se může svobodně prohlásit národnostně kýmkoliv (proč?). Takže žižkovský Pepík, Čech jako poleno, jehož rodiče, prarodiče, pra pra... předci nevytáhli z Prahy paty a po přeslici byli počestní, se může prohlásit třeba švédem, japoncem, konžanem nebo dokonce Inuitou. Byrokrat potom vyhodnotí, že v Praze žije jeden Inuita, má vysokoškolské vzdělání a oproti jiným inuitům jen jedno dítě a že je nutné zabezpečit pro tuto rodinu na Kapslovně iglů a půl velryby ročně.

Nemusíme chodit daleko. Při sčítání lidu v roce 2001 se k romské národnosti přihlásilo 11746 osob, ale tzv. kvalifikovaný odhad hovoří o 150 až 300 tisících. Současně se však více jak 2/3 romsky mluvících občanů hlásilo k jiné než romské národnosti (podle této statistiky ČSÚ se 35238 hlásilo k romštině, ale jen 11746 z nich jsou Romové). Vycházím-li z těchto svobodných údajů, je v České republice evidováno na Pracovních úřadech jen 6730 a půl nezaměstnaného Roma!

Domnívám se, že jestliže jsme začali zvolna a opatrně přiznávat, že multikulturní společnost má ještě nějaké "mouchy", že se za "růžovými brýlemi" objevují problémy v soužití Romů a Neromů, chceme-li problémy romské menšiny efektivně řešit, musíme znát především reálná fakta a ne "kvalifikované odhady" o tom, kolik Romů kde vlastně žije, jak skutečně velké jsou jejich rodiny, v jakých bytech žijí, jaká je skutečná školní docházka, zaměstnanost, fiktivní nezaměstnanost, vzdělanost, věková strukura, kriminalita obecná i těžká, čím se živí, kde a kolik získávají finančních prostředků, jak často, kam a proč se stěhují, proč dělají tohle a proč ne tamto a podobně.

S tím totiž souvisejí nejen teorie o jejich začleňování, ale především politická rozhodnutí, východiska pro plánování záměrů naší pomoci jim, kolik a čeho je potřeba, kam je nutné soustředit pozornost, jaké formy jsou nejefektivnější, kolik peněz na to vše potřebujeme atd. Jestliže však oficiálně a přesně nikdo nic neví a pracuje se s odhady a doměnkami, že u nás žije 11.000 až 300.000 Romů, potom příslušné úřady a instituce "vaří romskou polévku" jen z vody.

Stejně chybné je i z korektnosti zahrnovat Romské etnikum do jakési množiny tzv. sociálně vyloučených a nepřizpůsobivých, protože tato množina se skládá z lidí různých národností, které se opět vyznačují rozdílnými vlastnostmi, schopnostmi, příčinami vyloučení a nepřizpůsobení se a tudíž i potřebou jiného a diferencovaného přístupu, forem a metod naší pomoci.

Nazývejme proto lidi, věci a jevy pravými jmény, udělejme si nejdříve pořádek v evidenci a dokonalém poznání objektu našeho úsilí. Protože jinak budeme jen neefektivně vyhazovat veřejné prostředky oknem a náš "boj" za integraci menšin a naše pomoc těmto lidem bude jen bojem proti větrným mlýnům, sisyfovskou a zbytečnou prací. A hlavně - utrácejme peníze, čas a práci jen tam, kde o to někdo skutečně stojí, protože je i mnoho takových, kteří stojí jen o naše peníze "čistá ruka" a kde se naše "křesťanské výchovné" úsilí nápadně podobá onomu pověstnému házení hrachu na zeď.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | pondělí 12.9.2011 8:00 | karma článku: 16,74 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2912x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".