Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jééé, já se mám ! Óda na radost.

     Abych nebyl jen pesimista a negativní kritik současných poměrů, pokusím se na ně podívat "tak nějak" objektivně a bez předsudků. Tedy, jen na některé stránky společenského života, tak, jak mi při psaní momentálně přišly na mysl.

     Jak bydlím : nevím kolik, ale určitě hodně nás bydlí na tzv. panelákovém sídlišti různého stáří. Dříve betonově šedé domy dostávají barevný kabát a kdo to stihnul, zatepluje. Byt 3+1 jsem si koupil do osobního vlastnictví a stal jsem se členem Sdružení vlastníků bytů. Platím na údržbu domu, dříve nájemné. S bytem můžu svobodně nakládat, tedy ho pronajmout nebo prodat ( ten můj určitě min. za 1,5 milionu). S kvalitou bydlení i s výší inkasa jsem víceméně spokojen a i z důchodu se to dá s trochou šetření "utáhnout". Všude mám blízko - MHD, obchody, lékař, pošta, lesopark. Jako houby po dešti rostou všude okolo bytové a rodinné domy (na můj vkus nevkusné). Pokud má  člověk 3 a více "mega", je bez starosti o bydlení. Nabídek jsou plné noviny, sortiment veliký, stačí si jen vybrat kde, jaký a za kolik.             

     To, o čem se nám v mládí ani nezdálo, je možnost pořídit si byt nebo dům kdekoliv ve světě a v rámci EU bez velkých problémů. Mít byt v USA na Floridě se zdá být již normální. Kdo tedy slušně vydělává, nemá s bydlením starosti a má obrovskou škálu možností si vybrat.

     Váš dům vám postaví na klíč. Ve stavebninách a specializovaných obchodech vám oči přecházejí nad sortimentem materiálů a potřeb na stavbu, topení, elektro, vodu, plyn, zahradu atd. Stačí si jen vybrat.

     Jak pracuji : především - když nechci, nemusím. Díky internetu můžu pracovat doma, na chalupě nebo v zahraničí. Za prací můžu kdykoliv odejít do celého světa. Nikdo mě nekádruje a jsem zaměstnán jen na základě mých schopností. Můžu být zaměstnancem, živnostníkem i podnikatelem. Můžu být sedlákem v Bavorsku, plavčíkem v Karibiku nebo kuchařem v Paříži. Budu-li mít štěstí a schopnosti, může se ze mě stát bohatý multimilionář a žít v přepychu a luxusu.

     Moje rodina : můžu se oženit, žít na "psí knížku" nebo v homosexuálním svazku. Uživím-li rodinu, může být manželka v domácnosti a starat se o děti, které mohou navštěvovat soukromé školy nebo studovat v zahraničí bez ohledu na "kádrový profil" rodičů. Dokonce si můžu najmout chůvu, služebnou, řidiče, zahradníka, domovníka nebo bodygárda, firmu na úklid, údržbu zahrady, zajištění párty apod. Dvě auta v rodině jsou samozřejmostí, stejně jako internet, telefon a velká televize se satelitem v HD rozlišení. Bazén a soukromého koně má téměř kde kdo. Dokonce můžu mít i své letadlo a jachtu na Jadranu.

     Rekreace, relaxace a volný čas : způsob jejich využití nezná dnes hranic. Nic není nemožné, můžete mít vše, na co si vzpomenete, co vás baví a jaké máte zájmy. Detaily nechám na každém z vás.

     Město a okolí : se za posledních 20. let změnilo k nepoznání - opravené a nové domy, upravené ulice a chodníky, parky a veřejná zeleň, bazény, hřiště, stadióny, cyklostezky a všemožná sportoviště. Město je barevné, čisté a je příjemné v něm žít. Nekonečný výběr všech typů a kategorií barů, restaurací a hospod, hotelů a penziónů. Všude super a hyper markety a nákupní centra i malé intimní obchody a obchůdky a všude zboží jak v ráji. Co chcete, to si koupíte. Také na vesnicích se staví a opravuje. Obecní úřady budují vodovody, plynovody, kanalizaci a čističky. Využívají se historické a přírodní památky k rozvoji turismu, vznikají bio a eko statky, hřebčíny a konírny.

     Demokracie : mi zaručuje v duchu Ústavy a LZPS možnost svobodně vyjadřovat své názory, volit nebo se ucházet o zvolení v rámci pluralitního politického systému. Mám možnost volného pohybu a pobytu, jsou chráněny mé osobní údaje, soukromé vlastnictví i obydlí atd.atd. Nelze zde všechny mé svobody a práva vyjmenovat (o některých možná ani nevím).

     To vše výše uvedené a ještě mnoho dalšího se mi na dnešním životě, který mi přinesla změna společenského zřízení v listopadu 1989,  l í b í . Ale ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

    

 

 

Autor: Oldřich Slováček | sobota 6.11.2010 22:54 | karma článku: 12,90 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".