Jééé, já se mám ! Óda na radost.

     Abych nebyl jen pesimista a negativní kritik současných poměrů, pokusím se na ně podívat "tak nějak" objektivně a bez předsudků. Tedy, jen na některé stránky společenského života, tak, jak mi při psaní momentálně přišly na mysl.

     Jak bydlím : nevím kolik, ale určitě hodně nás bydlí na tzv. panelákovém sídlišti různého stáří. Dříve betonově šedé domy dostávají barevný kabát a kdo to stihnul, zatepluje. Byt 3+1 jsem si koupil do osobního vlastnictví a stal jsem se členem Sdružení vlastníků bytů. Platím na údržbu domu, dříve nájemné. S bytem můžu svobodně nakládat, tedy ho pronajmout nebo prodat ( ten můj určitě min. za 1,5 milionu). S kvalitou bydlení i s výší inkasa jsem víceméně spokojen a i z důchodu se to dá s trochou šetření "utáhnout". Všude mám blízko - MHD, obchody, lékař, pošta, lesopark. Jako houby po dešti rostou všude okolo bytové a rodinné domy (na můj vkus nevkusné). Pokud má  člověk 3 a více "mega", je bez starosti o bydlení. Nabídek jsou plné noviny, sortiment veliký, stačí si jen vybrat kde, jaký a za kolik.             

     To, o čem se nám v mládí ani nezdálo, je možnost pořídit si byt nebo dům kdekoliv ve světě a v rámci EU bez velkých problémů. Mít byt v USA na Floridě se zdá být již normální. Kdo tedy slušně vydělává, nemá s bydlením starosti a má obrovskou škálu možností si vybrat.

     Váš dům vám postaví na klíč. Ve stavebninách a specializovaných obchodech vám oči přecházejí nad sortimentem materiálů a potřeb na stavbu, topení, elektro, vodu, plyn, zahradu atd. Stačí si jen vybrat.

     Jak pracuji : především - když nechci, nemusím. Díky internetu můžu pracovat doma, na chalupě nebo v zahraničí. Za prací můžu kdykoliv odejít do celého světa. Nikdo mě nekádruje a jsem zaměstnán jen na základě mých schopností. Můžu být zaměstnancem, živnostníkem i podnikatelem. Můžu být sedlákem v Bavorsku, plavčíkem v Karibiku nebo kuchařem v Paříži. Budu-li mít štěstí a schopnosti, může se ze mě stát bohatý multimilionář a žít v přepychu a luxusu.

     Moje rodina : můžu se oženit, žít na "psí knížku" nebo v homosexuálním svazku. Uživím-li rodinu, může být manželka v domácnosti a starat se o děti, které mohou navštěvovat soukromé školy nebo studovat v zahraničí bez ohledu na "kádrový profil" rodičů. Dokonce si můžu najmout chůvu, služebnou, řidiče, zahradníka, domovníka nebo bodygárda, firmu na úklid, údržbu zahrady, zajištění párty apod. Dvě auta v rodině jsou samozřejmostí, stejně jako internet, telefon a velká televize se satelitem v HD rozlišení. Bazén a soukromého koně má téměř kde kdo. Dokonce můžu mít i své letadlo a jachtu na Jadranu.

     Rekreace, relaxace a volný čas : způsob jejich využití nezná dnes hranic. Nic není nemožné, můžete mít vše, na co si vzpomenete, co vás baví a jaké máte zájmy. Detaily nechám na každém z vás.

     Město a okolí : se za posledních 20. let změnilo k nepoznání - opravené a nové domy, upravené ulice a chodníky, parky a veřejná zeleň, bazény, hřiště, stadióny, cyklostezky a všemožná sportoviště. Město je barevné, čisté a je příjemné v něm žít. Nekonečný výběr všech typů a kategorií barů, restaurací a hospod, hotelů a penziónů. Všude super a hyper markety a nákupní centra i malé intimní obchody a obchůdky a všude zboží jak v ráji. Co chcete, to si koupíte. Také na vesnicích se staví a opravuje. Obecní úřady budují vodovody, plynovody, kanalizaci a čističky. Využívají se historické a přírodní památky k rozvoji turismu, vznikají bio a eko statky, hřebčíny a konírny.

     Demokracie : mi zaručuje v duchu Ústavy a LZPS možnost svobodně vyjadřovat své názory, volit nebo se ucházet o zvolení v rámci pluralitního politického systému. Mám možnost volného pohybu a pobytu, jsou chráněny mé osobní údaje, soukromé vlastnictví i obydlí atd.atd. Nelze zde všechny mé svobody a práva vyjmenovat (o některých možná ani nevím).

     To vše výše uvedené a ještě mnoho dalšího se mi na dnešním životě, který mi přinesla změna společenského zřízení v listopadu 1989,  l í b í . Ale ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

    

 

 

Autor: Oldřich Slováček | sobota 6.11.2010 22:54 | karma článku: 12,90 | přečteno: 1105x