Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to funguje v přírodě.

     V živočišné i rostlinné říši nalezneme zvláštní druh, který ač jednoduchý až primitivní, dokázal na tomto stupni vývoje přežít věky a vyrovnat se s nástrahami klimatu a pohrom všeho druhu. Je velmi odolný a přizpůsobivý, ale sám o sobě je neschopen života a bez pomoci jiných zahyne. Těmto PŘÍŽIVNÍKŮM říkáme cizopasníci, nebo také PARAZITI.

     Parazit a jeho hostitel žijí v nedobrovolné symbióze. Parazitní organismus má "bezpracný" zisk z úsilí o udržení života svého hostitele. Oproti svému, na vyšším stupni vývoje postavenému, hostiteli je parazit spíše primitivní a zaostalý typ. Nicméně, přestože nikdy nebyl nucen si složitě zabezpečovat příjem výživy a vždy žil na úkor jiných, dokáže se přizpůsobit téměř jakýmkoliv podmínkám. Žije na povrchu i uvnitř svých hostitelů. Přisát na kůži nebo v útrobách živočichů, na kůře nebo uvnitř rostlin, "vesele", bezstarostně a beztrestně "hoduje" na krvi a míze svých nedobrovolných a bezbranných hostitelů.

     Představte si například takového vlka. Dnes a denně, v zimě v létě, vynakládá obrovské úsilí - práci - k přežití. Naběhá stovky kilometrů a musí vynaložit všechen svůj um i sílu aby ulovil něco k snědku. Musí si v těžkém terénu vyhrabat hluboké doupě aby se ochránil před nepřízní počasí. Celý jeho život je bojem o přežití. Naproti tomu takové klíště nebo tasemnice se jen přisaje a cucá a žere. Chráněn svým nositelem se toulá světem, rozmnožuje se, přelézá z jednoho na druhého hostitele a je v pohodě aniž by "hnul prstem".

    Nebo takové jmelí. Pěkně si hoví na větvích silných stromů a "cucá" si mízu co hrdlo ráčí. Chudák strom musí odolávat bouřím, mrazu i suchu. Dlouhými kořeny hledá v širokém okolí jakoukoliv špetku živin a pracně je dopravuje do celého svého organizmu. Je to těžká práce bez oddechu.

    Je to už tak v přírodě zařízené, že jeden pracuje a druhý z jeho práce žije. A je to také zařízené tak, že když parazit nemá svého hostitele, přirozenou cestou zahyne. Je to moudře, i když nespravedlivě zařízeno. Naštěstí je člověk na vyšším stupni vývoje a s parazity si dokáže poradit. Zbaví se ho tím, že ho jednoduše zabije. Jiné řešení neexistuje - parazit bez svého hostitele nepřežije a s parazitem je nebezpečné žít, protože nás buďto obtěžuje a škodí, nebo nás dokonce sám zabije. Příroda je zkrátka moudrá a mocná čarodějka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Slováček | sobota 2.10.2010 12:50 | karma článku: 10,55 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".