Jak to funguje v přírodě.

     V živočišné i rostlinné říši nalezneme zvláštní druh, který ač jednoduchý až primitivní, dokázal na tomto stupni vývoje přežít věky a vyrovnat se s nástrahami klimatu a pohrom všeho druhu. Je velmi odolný a přizpůsobivý, ale sám o sobě je neschopen života a bez pomoci jiných zahyne. Těmto PŘÍŽIVNÍKŮM říkáme cizopasníci, nebo také PARAZITI.

     Parazit a jeho hostitel žijí v nedobrovolné symbióze. Parazitní organismus má "bezpracný" zisk z úsilí o udržení života svého hostitele. Oproti svému, na vyšším stupni vývoje postavenému, hostiteli je parazit spíše primitivní a zaostalý typ. Nicméně, přestože nikdy nebyl nucen si složitě zabezpečovat příjem výživy a vždy žil na úkor jiných, dokáže se přizpůsobit téměř jakýmkoliv podmínkám. Žije na povrchu i uvnitř svých hostitelů. Přisát na kůži nebo v útrobách živočichů, na kůře nebo uvnitř rostlin, "vesele", bezstarostně a beztrestně "hoduje" na krvi a míze svých nedobrovolných a bezbranných hostitelů.

     Představte si například takového vlka. Dnes a denně, v zimě v létě, vynakládá obrovské úsilí - práci - k přežití. Naběhá stovky kilometrů a musí vynaložit všechen svůj um i sílu aby ulovil něco k snědku. Musí si v těžkém terénu vyhrabat hluboké doupě aby se ochránil před nepřízní počasí. Celý jeho život je bojem o přežití. Naproti tomu takové klíště nebo tasemnice se jen přisaje a cucá a žere. Chráněn svým nositelem se toulá světem, rozmnožuje se, přelézá z jednoho na druhého hostitele a je v pohodě aniž by "hnul prstem".

    Nebo takové jmelí. Pěkně si hoví na větvích silných stromů a "cucá" si mízu co hrdlo ráčí. Chudák strom musí odolávat bouřím, mrazu i suchu. Dlouhými kořeny hledá v širokém okolí jakoukoliv špetku živin a pracně je dopravuje do celého svého organizmu. Je to těžká práce bez oddechu.

    Je to už tak v přírodě zařízené, že jeden pracuje a druhý z jeho práce žije. A je to také zařízené tak, že když parazit nemá svého hostitele, přirozenou cestou zahyne. Je to moudře, i když nespravedlivě zařízeno. Naštěstí je člověk na vyšším stupni vývoje a s parazity si dokáže poradit. Zbaví se ho tím, že ho jednoduše zabije. Jiné řešení neexistuje - parazit bez svého hostitele nepřežije a s parazitem je nebezpečné žít, protože nás buďto obtěžuje a škodí, nebo nás dokonce sám zabije. Příroda je zkrátka moudrá a mocná čarodějka.

Autor: Oldřich Slováček | sobota 2.10.2010 12:50 | karma článku: 10,55 | přečteno: 811x