BIBLE - utopie, realita nebo varování ?

     Bible svatá je pořádná "bichle". Jenom přečíst ji, se zdá být nad lidské síly. Natož ji studovat. A pochopit ji je snad nemožné. Zdědil jsem po předcích ona "všecka svatá písma Starého i Nového zákona podle posledního vydání Kralického z roku 1613" a čas od času, ač ateista, si v nich čtu. Objevuji v nich věci notoricky známé, ale všelijak v paměti zašmodrchané,  i věci mi doposud neznámé a "utajené". Z čistě laického pohledu zde zveřejním některé myšlenky, které se mi honí hlavou poznamenanou "vědeckým" světonázorem, kterým nerozumím a nějak si je vysvětluji. Prosím proto laskavé čtenáře, ortodoxní křesťany i nekompromisní kritiky, aby se mnou nezacházeli jako římané s oním Ježíšem Nazaretským. Ce všechno tedy Bible může být ?

     Za prvé : pradávní lidé neuměli pochopit a nedokázali si vysvětlit některé přírodní jevy a zákony,  existenci vesmíru, vznik Země a života na ní. Domnívali se tedy, že zde musí být nějaká síla, někdo nadpřirozený a všemocný, jakýsi Duch a Stvořitel, který to má na svědomí, vše bedlivě kontroluje a moudře řídí. V představách lidí se zrodil Bůh, Alláh, Budha, Manitou a já nevím, jak se všichni jmenují. Zůstaneme u našeho Boha. Bible je pak sepsáním jejich představ o životě svatých, člověka a společnosti, kompilátem zkušeností předků, stupně poznání, snů a přání, touhy po lepším životě a spravedlivém světě a "návratu do ráje". Tedy kniha o lásce, pravdě a spravedlnosti. Je návodem, jak správně žít, čemu věřit, jak se chovat a co dělat aby byli spaseni a vpuštěni zpět do "ztraceného ráje". Tedy jen fantazie, utopie a nesmysly od A do Zet.

     Za druhé : Bůh skutečně existuje a vše, o čem se v Bibli vypráví se stalo a je pravda. Měli bychom jí a jejím vykladačům - církvi věřit, řídit se jejím přikázáním a návodu jako jediné správné cestě k tělesné i duševní blaženosti, vytvořit "ráj na zemi" a dosáhnout spasení, odpuštění a "nesmrtelnosti".

     Bible je obsáhlá, složitá a často protimluvná. Jednou káže "nezabiješ", podruhé zase "oko za oko, zub za zub ...". Jednou hovoří o tom, že za pokrm budou sloužit člověku jen plodiny ("rostliny budou vám za pokrm...živočichům dal jsem bylinu zelenou ku pokrmu"), podruhé vyjmenovává, která zvířata se jedí a která ne. Bůh stvořil ráj a dal jej člověku k užívání. V něm se měl živit jako vegetarián, protože tam bylo bylin a plodů požehnaně. Měl si však současně podmanit zemi, panovat nad zvířaty a rozmnožovat se. Co nám Bibla vzkazuje příběhem o "stromu vědění dobrého a zlého" a o "stromu života", z nichž nesmí člověk jíst, jinak zemře ? Co znamená vyhnání z ráje a odsouzení člověka k věčnému utrpení v zemi mimo ráj, která plodí bodláčí a trní a kde bude muset v potu tváře (prací) dobývat svůj chléb ? Proč Bůh vyhání člověka do zlořečené země ? Proč had svedl Evu jablkem poznání (rozumu a myšlení ?) ale již ne plodem stromu života, který přináší nesmrtelnost? Co špatného Bůh viděl na tom, že člověk se stal rozumným ? Proč tam vůbec ony dva "nebezpečné" stromy vysadil ? Proč původně nechtěl, aby se člověk živil prací ?

     Neříká nám Bible, že Člověk byl stvořen jako jeden z mnoha živých tvorů - bez schopnosti myšlení - tedy poznání, a určeno mu žít v ráji, kde je všeho hojnost, ideální klimatické podmínky a bude mu stačit jen jíst, rozmnožovat se a odpočívat ? Ale protože se "to nějak vymklo záměru" a Člověk získal schopnost myšlení (vědění a konání dobrého a zlého), přestal žít v souladu s přírodou a ostatními živočichy, stal se chybným článkem přírody, omylem, a je proto předurčen k zániku ? A že jedinou jeho spásou a záchranou není ani otrokářství, ani feudalismus, ani kapitalismus nebo komunismus, ale jedině zásadní návrat na samotný začátek - k životu v harmonii s přírodou ? K tomu, k čemuž byl stvořen - užívat si bohatství přírodních zdrojů potravy, být vegetariánem a jediným smyslem jeho existence aby bylo zachování druhu ? Neříká nám "někdo" prostřednictvím Bible, že i bez průmyslu, strojů, zboží všeho druhu, bez všech civilizačních vymožeností je tato planeta Země schopna uživit lidstvo a vytvořit pro něj ráj blaženosti ?

     Za třetí : Mohlo to být také tak, že Země a život na ní vznikl jako důsledek přírodních sil a zákonů. Do tohoto prostředí byla "vsazena" bytost ČLOVĚK, jako vědecký experiment neznámé mimozemské civilizace. Nebyla to snaha o "zachování druhu" v čistě (z hlediska jiné civilizace) "sterilním" a výhradně přírodním  prostředí, v jakémsi inkubátoru ? Neudělali mimozemšťané někde chybu, nezvrklo se to a ČLOVĚK proti jejich vůli získal rozum a schopnost myšlení a stal se proto již neupotřebitelným a "byl vyhnán z ráje" ? Potom Bible jen písemnou formou zaznamenává dávné vzpomínky předávané ústní formou z generace na generaci, vždy o něco upravené a přizpůsobené danné době. Reálné jádro bylo vlivem staletí a tisíciletí zahaleno směsicí mystiky, přání, ideologie, pravdy, polopravdy a lží.

     Je zajímavé, že postavu nějakého "boha", sídlícího "v nebi" a sestupujícího na Zemi, nějaké "bytosti", která je moudrá, lidi nejenže učí a radí jim, ale také je za neuposlechnutí trestá, nacházíme u všech národů, na všech kontinentech. Tuto bytost nacházíme v náboženstvích amerických indiánů, u eskymáků i křováků, mongolských i saharských nomádů, u primitivních kmenů v Africe, Oceánii, Ásii a zkrátka všude. Tito lidé, tyto národy a rasy se nikdy navzájem nesetkali, žijí od sebe vzdáleni tisíce kilometrů ve zcela odlišném prostředí a odlišným způsobem života.

     Vnucuje se myšlenka, že všichni byli kdysi dávno svědky shodné události, poznamenáni "cejchem" zapamatování si svého "stvořitele, otce, pána, vládce a učitele" s tím, že osvědčí-li se a budou žít podle jeho přikázání, budou jednou vzati zpět, někam na svoji vzdálenou rodnou planetu, do své civilizace. Pro nás je to nepředstavitelné, ale z hlediska případné možné mimozemské civilizace může být takovýto "experiment naplánován" na tisíce nebo milióny let. Nám neznámým způsobem sledován, pozorován a třeba i ovlivňován. Možná, že se planeta Země stala jen dočasným inkubátorem jako záchrana jiné mimozemské civilizace po dobu nějakého nebezpečí, které však nepominulo, onu civilizaci zničilo a my jsme tu zůstali jako sirotci, vydáni na pospas sami sobě. Kdo ví ....

     Za čtvrté a za poslední : Bible může být jen geniálně vypracovaná ideologie církve, jež má sloužit k neustálému posilování jejího vlivu na společnost a svět, s cílem získat rozhodující ekonomickou a politickou moc, zcela nezávislou na společenském režimu, politice a době.

     Jak je vidno, Bible pro nás může být ledasčím. Jedněm je to naprosto jasné, druzí pochybují, třetí ji považují za nesmysl. Já si v ní občas čtu a přemýšlím, jak to vlastně je. Plod ze stromu života jsem neokusil, a tak se pravdu asi nikdy nedozvím. Škoda, rád bych ji znal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | pondělí 1.11.2010 16:40 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1307x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".