BIBLE - utopie, realita nebo varování ?

     Bible svatá je pořádná "bichle". Jenom přečíst ji, se zdá být nad lidské síly. Natož ji studovat. A pochopit ji je snad nemožné. Zdědil jsem po předcích ona "všecka svatá písma Starého i Nového zákona podle posledního vydání Kralického z roku 1613" a čas od času, ač ateista, si v nich čtu. Objevuji v nich věci notoricky známé, ale všelijak v paměti zašmodrchané,  i věci mi doposud neznámé a "utajené". Z čistě laického pohledu zde zveřejním některé myšlenky, které se mi honí hlavou poznamenanou "vědeckým" světonázorem, kterým nerozumím a nějak si je vysvětluji. Prosím proto laskavé čtenáře, ortodoxní křesťany i nekompromisní kritiky, aby se mnou nezacházeli jako římané s oním Ježíšem Nazaretským. Ce všechno tedy Bible může být ?

     Za prvé : pradávní lidé neuměli pochopit a nedokázali si vysvětlit některé přírodní jevy a zákony,  existenci vesmíru, vznik Země a života na ní. Domnívali se tedy, že zde musí být nějaká síla, někdo nadpřirozený a všemocný, jakýsi Duch a Stvořitel, který to má na svědomí, vše bedlivě kontroluje a moudře řídí. V představách lidí se zrodil Bůh, Alláh, Budha, Manitou a já nevím, jak se všichni jmenují. Zůstaneme u našeho Boha. Bible je pak sepsáním jejich představ o životě svatých, člověka a společnosti, kompilátem zkušeností předků, stupně poznání, snů a přání, touhy po lepším životě a spravedlivém světě a "návratu do ráje". Tedy kniha o lásce, pravdě a spravedlnosti. Je návodem, jak správně žít, čemu věřit, jak se chovat a co dělat aby byli spaseni a vpuštěni zpět do "ztraceného ráje". Tedy jen fantazie, utopie a nesmysly od A do Zet.

     Za druhé : Bůh skutečně existuje a vše, o čem se v Bibli vypráví se stalo a je pravda. Měli bychom jí a jejím vykladačům - církvi věřit, řídit se jejím přikázáním a návodu jako jediné správné cestě k tělesné i duševní blaženosti, vytvořit "ráj na zemi" a dosáhnout spasení, odpuštění a "nesmrtelnosti".

     Bible je obsáhlá, složitá a často protimluvná. Jednou káže "nezabiješ", podruhé zase "oko za oko, zub za zub ...". Jednou hovoří o tom, že za pokrm budou sloužit člověku jen plodiny ("rostliny budou vám za pokrm...živočichům dal jsem bylinu zelenou ku pokrmu"), podruhé vyjmenovává, která zvířata se jedí a která ne. Bůh stvořil ráj a dal jej člověku k užívání. V něm se měl živit jako vegetarián, protože tam bylo bylin a plodů požehnaně. Měl si však současně podmanit zemi, panovat nad zvířaty a rozmnožovat se. Co nám Bibla vzkazuje příběhem o "stromu vědění dobrého a zlého" a o "stromu života", z nichž nesmí člověk jíst, jinak zemře ? Co znamená vyhnání z ráje a odsouzení člověka k věčnému utrpení v zemi mimo ráj, která plodí bodláčí a trní a kde bude muset v potu tváře (prací) dobývat svůj chléb ? Proč Bůh vyhání člověka do zlořečené země ? Proč had svedl Evu jablkem poznání (rozumu a myšlení ?) ale již ne plodem stromu života, který přináší nesmrtelnost? Co špatného Bůh viděl na tom, že člověk se stal rozumným ? Proč tam vůbec ony dva "nebezpečné" stromy vysadil ? Proč původně nechtěl, aby se člověk živil prací ?

     Neříká nám Bible, že Člověk byl stvořen jako jeden z mnoha živých tvorů - bez schopnosti myšlení - tedy poznání, a určeno mu žít v ráji, kde je všeho hojnost, ideální klimatické podmínky a bude mu stačit jen jíst, rozmnožovat se a odpočívat ? Ale protože se "to nějak vymklo záměru" a Člověk získal schopnost myšlení (vědění a konání dobrého a zlého), přestal žít v souladu s přírodou a ostatními živočichy, stal se chybným článkem přírody, omylem, a je proto předurčen k zániku ? A že jedinou jeho spásou a záchranou není ani otrokářství, ani feudalismus, ani kapitalismus nebo komunismus, ale jedině zásadní návrat na samotný začátek - k životu v harmonii s přírodou ? K tomu, k čemuž byl stvořen - užívat si bohatství přírodních zdrojů potravy, být vegetariánem a jediným smyslem jeho existence aby bylo zachování druhu ? Neříká nám "někdo" prostřednictvím Bible, že i bez průmyslu, strojů, zboží všeho druhu, bez všech civilizačních vymožeností je tato planeta Země schopna uživit lidstvo a vytvořit pro něj ráj blaženosti ?

     Za třetí : Mohlo to být také tak, že Země a život na ní vznikl jako důsledek přírodních sil a zákonů. Do tohoto prostředí byla "vsazena" bytost ČLOVĚK, jako vědecký experiment neznámé mimozemské civilizace. Nebyla to snaha o "zachování druhu" v čistě (z hlediska jiné civilizace) "sterilním" a výhradně přírodním  prostředí, v jakémsi inkubátoru ? Neudělali mimozemšťané někde chybu, nezvrklo se to a ČLOVĚK proti jejich vůli získal rozum a schopnost myšlení a stal se proto již neupotřebitelným a "byl vyhnán z ráje" ? Potom Bible jen písemnou formou zaznamenává dávné vzpomínky předávané ústní formou z generace na generaci, vždy o něco upravené a přizpůsobené danné době. Reálné jádro bylo vlivem staletí a tisíciletí zahaleno směsicí mystiky, přání, ideologie, pravdy, polopravdy a lží.

     Je zajímavé, že postavu nějakého "boha", sídlícího "v nebi" a sestupujícího na Zemi, nějaké "bytosti", která je moudrá, lidi nejenže učí a radí jim, ale také je za neuposlechnutí trestá, nacházíme u všech národů, na všech kontinentech. Tuto bytost nacházíme v náboženstvích amerických indiánů, u eskymáků i křováků, mongolských i saharských nomádů, u primitivních kmenů v Africe, Oceánii, Ásii a zkrátka všude. Tito lidé, tyto národy a rasy se nikdy navzájem nesetkali, žijí od sebe vzdáleni tisíce kilometrů ve zcela odlišném prostředí a odlišným způsobem života.

     Vnucuje se myšlenka, že všichni byli kdysi dávno svědky shodné události, poznamenáni "cejchem" zapamatování si svého "stvořitele, otce, pána, vládce a učitele" s tím, že osvědčí-li se a budou žít podle jeho přikázání, budou jednou vzati zpět, někam na svoji vzdálenou rodnou planetu, do své civilizace. Pro nás je to nepředstavitelné, ale z hlediska případné možné mimozemské civilizace může být takovýto "experiment naplánován" na tisíce nebo milióny let. Nám neznámým způsobem sledován, pozorován a třeba i ovlivňován. Možná, že se planeta Země stala jen dočasným inkubátorem jako záchrana jiné mimozemské civilizace po dobu nějakého nebezpečí, které však nepominulo, onu civilizaci zničilo a my jsme tu zůstali jako sirotci, vydáni na pospas sami sobě. Kdo ví ....

     Za čtvrté a za poslední : Bible může být jen geniálně vypracovaná ideologie církve, jež má sloužit k neustálému posilování jejího vlivu na společnost a svět, s cílem získat rozhodující ekonomickou a politickou moc, zcela nezávislou na společenském režimu, politice a době.

     Jak je vidno, Bible pro nás může být ledasčím. Jedněm je to naprosto jasné, druzí pochybují, třetí ji považují za nesmysl. Já si v ní občas čtu a přemýšlím, jak to vlastně je. Plod ze stromu života jsem neokusil, a tak se pravdu asi nikdy nedozvím. Škoda, rád bych ji znal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | pondělí 1.11.2010 16:40 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1307x