Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Adolescenti naší země, rozejděte se!!!

Když neumíš  dialog, najdi způsob jak ho shodit nebo zakázat. Od března mě mrazilo z postupu vlády tolikrát, že to ani nespočítám.

V paměti zůstaly jen ty nejsilnější momenty. Když předseda vlády na plnou pusu a před kamerami ponoukal  ministra zdravotnictví, ať není slušnej (doufám, že se toto motto v příštích parlamentních volbách objeví na billboardech premiérova hnutí), když plukovník s čínským „výcvikem“ veřejně manipuloval média, ať nedávají prostor lidem s jiným názorem, než má on  a vláda. Když místo systematického a konsensuálního hledání řešení patálie s coronavirem se zcela nahodile označovali  viníci. Poprvé to byli zpovykaní lyžaři, podruhé moře a cestování chtiví dovolenkáři, teď to jsou pro změnu studenti. Hromadně  se scházejí, bez roušek se baví a nezodpovědně šíří po naší české zemi viry. Hrůza. K plukovníkovi Prymulovi mě asi nepustí, ale kdyby, i přes roušku bych mu zcela jistě dokázal vysvětlit, že:

1.Podstatou dialogu je riziko, že se dozvím něco, co jsem nevěděl, nebo nechtěl vědět. Tudíž pro dialog je důležité, aby ho vedli i lidé s jinými názory a je dokonce přínosné, aby to nebyli jen specialisté z jeho oboru. Mnoho nekonvenčních a skvělých řešeních přišlo na svět tak, že se propojili  tzv. odborníci  s laiky a nespecialisty. Pro demokracii byla, je a bude největším nebezpečím vláda odborníků-specialistů. Vždycky to smrdí totalitou.

2.Studenti a adolescenti nejsou nezodpovědní blbečkové. Je to budoucnost naší země. Je mezi nimi mnoho a mnoho šikovných, pracovitých a chytrých lidí, kteří umějí zabrat ve prospěch celku, jen je potřeba najít s nimi řeč. Kladení překážek k shromažďování  a studiu a osočování v médiích to rozhodně není.

3.Člověk je tvor, který k svému vývoji potřebuje druhé. Bez druhých bychom se nic nenaučili, neboť na svět nepřicházíme vybaveni žádnou specialisací, na rozdíl třeba od opic. Období adolescence je velmi podobné vývojovému období do prvních  pěti let života. V těchto dvou vývojových cyklech potřebuje člověk  pro svůj růst  živý sociální kontakt s věkově  svými i se staršími víc než kdykoliv jindy. Přerušit ho  na základě velmi pofiderních argumentů je trestuhodné.

4.Jestli na mladé něco opravdu nefunguje je to příliš ochranitelský nebo příliš autoritativní způsob komunikace a zacházení s nimi. Jsou to však ty nejjednodušší, ale většinou nejméně vhodné reakce. K dialogu s nimi je třeba odvaha se vystavit jejich hledisku a víra v jejich „dobro“. Ani odvahu ani víru v dobro v druhých  bohužel naše vláda nemá, tak jak to po ní vlastně chtít.

5.Adolescenti rádi riskují, to je pravda. V covidovém světě jsou víc než ohroženou skupinou,  skupinou ohrožující. To je také pravda a oni to vědí. Proč je ale za to trestat tím, že nemohou chodit do školy. Dávno mohli být pozvaní k řešení, mohli  být motivování dle svého věku „životunebezpečnými“ úkoly. Například  mohli být  zapojeni  do péče o staré lidi. Starat se o nákupy, pracovat na call centrech apod.  Mohli je ředitelé prostřednictvím krizového štábu nebo jejich mistra  vyzvat, ať sami vymyslí, jak se bezpečně učit a při tom být ve škole. Jsem přesvědčen, že právě takové „úkoly“, v nichž jsou vnímáni jako partneři, kteří něco umí, a věří se jim,  by je přirozeně vedly k tomu dávat si pozor, chovat se s odpovědností za sebe i druhé.

Ministr zdravotnictví, spolu s ministrem školství, předsedou vlády a dalšími  nic takového bohužel zřejmě neví, nebo neumí. Zoufale  si trčí ve svém starém světě čínského, autoritářského  řízení. Nikdy  nebyli  v opravdové akci a je to vidět.  Velitelé, kteří prošli  bojem, dnes ví mnohem více než kdy jindy, že chtějí-li uspět, musí získat obyvatelstvo i řadové vojáky. A mnozí politici, kteří šli od píky starostů, to vědí též. Plukovník R. Prymula, ministr  školství  R. Plaga i jejich nadřízený A. Babiš  jistě nejsou hloupí lidé. Ale krom čtení  Vladaře od Machiavelliho bych  si jim dovolil nabídnout  prostudovat také  něco ze  Sokrata nebo nahlédnout do pamětí  velitele Mezinárodních bezpečnostních podpůrných  sil v  Afghánistánu generála  Davida Howella Petraeuse. Možná by se pak přestal mezi mládeží šířit černohumorný slogan „Tahle vláda není pro mladý (a bohužel ani pro starý ne)“.

                                                                                                                        Mgr. Oldřich Kvasnička

Autor: Oldřich Kvasnička | neděle 4.10.2020 17:07 | karma článku: 41,99 | přečteno: 8532x
  • Další články autora

Oldřich Kvasnička

„S tygrem se nevyjednává, tygr se obdivuje…

...dokud se neobrátí proti tobě a nepocítíš jeho skutečnou přirozenost.“ Slova ruského mafiána Andreje ve filmu Tenet. Škoda, že ho neviděli především němečtí a francouzští politici.

25.2.2022 v 9:00 | Karma: 11,97 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Oldřich Kvasnička

Covidové zombie myšlenky nejen pro manažery

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii (2008) Paul Krugman v několika svých pracích píše o tzv. „Zombie myšlenkách“ Zombie myšlenky jsou přesvědčení, teorie, postoje..., které měly na základě důkazů už dávno vyhynout.

9.3.2021 v 10:26 | Karma: 8,61 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Oldřich Kvasnička

O umění propagandy

Tohle bude můj nejkratší blog. Vlastně to v pravém slova smyslu ani blog není. Spíš glosa, ale její naléhavost pociťuji už několik týdnů.

21.1.2021 v 11:44 | Karma: 17,38 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Oldřich Kvasnička

Sebeláska versus koncept pevné vůle

Začnu pokusem, který se odehrál na Virginia Commonwealth University. Šlo v něm o zodpovězení otázky, zda pozitivní zprávy o schopnostech studentů zlepší jejich výsledky u zkoušek.

13.1.2021 v 17:33 | Karma: 14,98 | Přečteno: 322x | Diskuse| Společnost

Oldřich Kvasnička

Vzdělávání, učení se, nebo distanční výuka?

Hned v úvodu chci férové prohlásit, že miluju být s lidmi a baví mě vzdělávat se s nimi a učit je. O obojím přemýšlím celý svůj profesní život a celý svůj profesní život se obojí snažím zlepšovat a obměňovat.

6.11.2020 v 9:37 | Karma: 8,52 | Přečteno: 290x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
jednatel společnosti Aperta, s.r.o., konzultant, trenér

Seznam rubrik