Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyhozen tři roky před důchodem

Už jsem psala o tom, jak jsem alergická na bílé pláště. To stále trvá. Ta alergie je zřejmě nevyléčitelná. Jenže se někdy s nimi (těmi bílými plášti) musím potkat. Bohužel, anebo bohudík....? Právě jsem dokončovala jednu z fází putování za lékaři. Nezbytnou kvůli práci. Jak ale absurdní a omezující. Jít k lékaři je pro mne zdrcující. Připadám si ubohá a nemocná, i když jsem ve skutečnosti prý až nechutně zdravá (Rychle zaklepat na dřevo, nejlépe na hlavu.). Konečně hotovo, a tak jsem i ve svých x-letech radostně poskakovala po schodech. Už to mám za sebou, řvalo moje nitro. "Ahojky, Ivanko, " uslyšela jsem za zády. Nesmělý pozdrav, takové to letmé zakuňkání. 

Pepík z dřívější práce. Prý jak se mám, co dělám, a tak .....

Slušně jsem poděkovala, že fajn, a slušně jsem dotazy opakovala. 

Odpověď byla ale neslušná. Nebyla namířena na mne, ale na minulého a posledního Pepíkova zaměstnavatele. Toho chlápka jsem znala dlouho a vždy mi připadal v pohodě. Upravený, vychovaný, až příliš uctivý. Snad i pracovitý. Co jsem ale bezpečně věděla, tak abstinent a nekuřák. Co mi dnes vyprávěl, mi připomínalo Kafkův Proces (Román, ve kterém byl s hlavním hrdinou veden rok proces, o kterém neměl pan .... ani potuchy proč a zač. Přesně za rok byl hrdina odveden do lomu a byl odsouzen. Trest - poprava - byl vykonán ihned. Ale za co a proč???)

Tak to bylo i s tím Pepíkem. Vyprávěl mi, že za svou dvacetiletou a dle něho poctivou práci v soukromé a dobře prosperující místní firmě byl tři roky před starobním důchodem odměněn. Byl propuštěn. Proč nevěděl. Netušil. Asi už byl zbytečný? Ale to asi ne, protože na tu stejnou pozici byli přijati dva jiní. Byl asi starý, protože ti dva noví byli mladí.

Já přeji mládí. Opravdu nic proti. Dokonce si myslím, že by mělo mládí dostat šanci. Musí přece nějak začít. Nejhorší je, když "dítko" vystuduje, hledá si práci, ale všude narazí na otázku, že prý jakou má praxi. To je blbost. Jakou může mít po škole praxi? My, společnost, mu ji musíme nejpve umožnit, zacvičit ho a snažit se, aby se z absolventů nestali lemplové.  Fakt je hloupé, když s čerstvým diplomem v ruce nastoupí na úřad práce. Je tam zaregistrován, zaškatulkován a hotovo. Stydím se za nás za všechny, ale skutečnost je taková.

Na druhé straně mi je i líto Pepíka. Chvályhodné, že místo něho nastoupily dvě nezralé síly. Jistě plné ambicí. Ale co s Pepíkem? Tři roky před důchodem? Zajímalo mne to, a tak jsem se ne snad příliš drze zeptala, jak se k tomu vynucenému odchodu postavil. Co měl prý dělat. Hledal si práci, ale je už starý. Dokonce se z toho psychicky složil, a tak skoro rok ho léčili. Neptala jsem se na co, ale na první můj laický pohled byl ten silný chlap, co jsem ho znala dřív, rozklepanou troskou.  Další rok byl prý veden na úřadu práce a pak si našel nějakou brigádu. Rok a půl v práci vydržel, jen aby dostal plný důchod. Nevím, proč rok a půl, i když dle mého rok a rok a rok a půl nejsou tři, ale asi to jsou trošku jiné počty, než co jsem se učila na základce.

Naštěstí už je Pepík v důchodu. Bere desítku, chodí po doktorech jako každý důchodce, platí za byt, za elektriku a teplo, stojí frontu v supermarketech v pondělí, ve středu a ve čtvrtek, někdy i o víkendech při mimořádných víkendových slevách, takže nakupuje s letákem v ruce. Co má navíc, věnuje vnoučkům.  Málem bych zapomněla. Za co nejvíc utratí? Jasně za léky. Pro něho životně nutné, za ty, co musí nutně brát, aby mu šlapalo srdíčko, za masti na kolena, aby mu tak nevrzala a on se mohl pro rohlík za korunu padesát. Naštěstí neutrácí za pivo a vínko, anebo za cigára, protože je skutečně, ale to už jsem psala,  abstinent a nekuřák. Vlastně je spokojený. Důchodu se dočkal a za pomoci léků je ještě při životě.

Bývala bych si s ním ráda povídala dál, ale už mne tlačil čas. Moje osmdesátiletá maminka potřebovala koupit mléko. Mají ho od pondělí ve slevě za jedenáct. Já na tento důležitý úkol včera zapomněla. Snad ještě stihnu nakoupit za necelých jedenáct dnes, snad ho důchodci nevykoupili. Kdyby ano, tak ho obstarám za normálních devatenáct. Maminka se musí poslouchat. Pro ni bude samozřejmě za jedenáct, anebo zadarmo. Vždyť je to moje maminka a já naštěstí vydělávám. Doufejme, že mne také nenahradí dva mladí, již přece nějaký ten křížek mám....!

Autor: Ivana Odehnalová | úterý 19.8.2014 16:19 | karma článku: 17,06 | přečteno: 1449x
  • Další články autora

Ivana Odehnalová

Táňo, nerozumím ...

Vypadá to jako vzkaz a divte se, je a taky není. Abych se bála co psát a jak psát a o čem psát, ale na druhou stranu mne těší, že mé "psaní" někdo čte a vlastně že i Táňa čte.

25.7.2015 v 12:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Jak zhubnout s pizzou

Nádherné ráno a ještě nádhernější dopoledne. Co lepšího si přát, než procházet se po městě a utrácet. Jedny plavky a jedny plavecké brýle a pak ještě objednat pizzu.

24.7.2015 v 13:20 | Karma: 7,14 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Šaty

Visí tam. Nehybně a zoufale. Ztracené mezi ostatními odloženými svršky. Byly nádherné, hedvábné a květované, letní. Pro něho. Na TEN večer chtěla být krásná. Nyní tam visí. Smutně a ztraceně. Někdo otevřel dveře do bytu.

23.7.2015 v 11:32 | Karma: 7,17 | Přečteno: 593x | Diskuse| Letní povídka

Ivana Odehnalová

Můj obdiv všem, kdo otírá zadky...

Přemýšlela jsem, jak bych tu skutečnost, o které chci psát, nazvala nejlépe. Ale fakt budu psát o tom, jak se otírají zadky a zadečky bez nějakého studu.

20.7.2015 v 17:08 | Karma: 10,97 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Miluji tě, prý...

Toužila jsem po lásce a našla jsem ji. Žádnou tu romantickou s květinami a spoustou polibků, ale uprostřed řevu a nekontrolovaného kvílení rodících žen. Já byla jednou z nich, ale ne zase tak stejnou.

19.7.2015 v 16:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 889x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Jsem učitelka na střední škole, věkem starší, ale cítím se v pohodě a svěží. Mám devítiletou holčičku. Jsme, my dvě holky, spolu samy a vystačíme si. Je mi s ní fajn, je mi fajn i v práci, mezi mými žáky, je mi fajn na okouzlující Vysočině, která se pyšní úžasnou přírodou, čistým vzduchem a ...
Miluji psaní, mluvení a učení, což jsem skloubila dohromady, a tak se mohu plně ve svém zaměstnání plně vyžívat a užívat si.

Seznam rubrik