Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už vím, jak se dostat na titulku. Koupím aktovku za patnáct set...

Krásné atovky ty za patnáct set. Určitě velké, těžké, s jednou přihrádkou, se spoustou maličkých kapsiček na malinkaté hračky, možná i přihrádka na krabičku a lahev za dvěstě.  Nejlepší je, že prvňáček za tou taškou skoro není vidět a že se maminka domnívá, že tu tašku bude mít na celou nižší základku. Vždyť taky něco stála! Pardon - městský úřad. Ale i tak! Omlouvám se za pichlavý sarkasmus. Určitě se každá rodina, zejména ta s více dětmi, pěkně prohne, když musí své ratolesti dostatečně vybavit do školy. I já byla jednou z těch rodin, vlastně jsem jen takovou polorodinou.  Sice mám jen jedno dítě, ale jinak jsem úplně sama. Nemám chlapa. Moji rodiče jsou velmi staří. Městský úřad mi nikdy na nic nepřispěl. A já se pak divím, že nejsem na titulce. Že by to bylo tím úřadem?

Nechci rozzlobit žádnou z rodin, které se potýkají se školou a se zabezpečením svých dětí do školy. Dovolte mi jen pár poznámek.

Aktovka mé holčičce vydržela možná rok. Do druhé třídy jsem tašku koupila novou. Teď do čtvrté již v pořadí  čtvrtou. Moje dítko není "trhan" a ani nějaké prasátko, ale aktovky fakt nic nevydrží. Jsou velmi neprakticky řešeny, je tedy naprosto zbytečné kupovat nějakou předraženou. Nynější Terčina taška za šest set je úplně skvělá. Lehoučká, se dvěma přihrádkami, pak ještě s jednou velkou dělenou kapsou. Je fakt nádherná. V tašce jsou již napakovány tři penály. Jeden za třicet devět. Každý je určen na něco. Ty velké a těžké penály, hlavně drahé, jsou velmi a velmi nepraktické. Stejně v nich dítě hrabe, stejně do nich háže pastelky bez ladu a skladu. Teď Terka ví, že ve žlutém má pera a náplně, v modrém tužky a gumy a ořezávátko, v zeleném pastelky a ořezávátko. Víc totiž nepotřebuje. K jeji skvělé modro-zeleno-žluté tašce se penály úžasně hodí. Na sváču si Terinka připravila lehoučký, dobře uzavíratelný plastový box za čtyřicet a na pití máme vyzkoušenou plastovou lahev třeba od Jupíku. Praktické, lehoučké a plně funkční.

Nikdy bych takovou tašku za patnáct set už nekoupila. Proč taky? Stejně, i když je taška zdravotně "vymakaná", nikdy není dělaná přesné na míru toho určitého dítěte. Myšlená a spořádaná chůze dítka do školy se většinou změní v úprk, tašky jim po zádech skákají, pak letí (ty tašky) většinou na zem k lavici, sem tam se do nich kopne, někdy (stále o taškách) padnou do bahna, zmoknou, sežehne je sluníčko tak, že místo nádherné oranžové barvy je "vyblitá" podivná. Nejlepší jsou v taškách banány a jiné měkké ovoce. I já se snažím svému dítku balit do školy zdravou sváču. Banán, rajčátka uložím opatrně do krabičky a je to. Jenže se nesmí zapomenout na dávky ovoce a zeleniny ve škole k obědu. Aspoň moje Terka mi školní vitamíny nosí domů. Ve škole prostě tyto příděly sníst nestíhá. Spolužáci jsou přece přednější, než nějaký změklý nahnědlý banán, ne? Většinou večer Terince školní  batoh kontroluji. Jistě je pochopitelné, že ne vždy jsem důsledná. Jako pracující matka samoživitelka mi čas někdy nezbývá, a tak pěkně rozpatlaný zapomenutý banán v tašce za šest set, a co víc za patnáct set, nadělá pěknou paseku. 

Neradím nikomu, co by měl a neměl svému dítku do školy pořídit. Nezávidím nikomu, že se o něho zajímají média. Nezávidím nikomu, že dostanou přebytky z úřadu na nákup potřebného. Fakt ne. Jen ale přemýšlím, jak to něktěří dělají, že se normální člověk dostane do novin, anebo někam...! A taky přemýšlím, proč se mnozí lidé k této aktivitě být v třeba v novinách propůjčují. Chápu politiky, snad i rádoby herce a zpěváky, ale běžného člověka...?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Odehnalová | pátek 29.8.2014 19:07 | karma článku: 12,95 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Ivana Odehnalová

Táňo, nerozumím ...

Vypadá to jako vzkaz a divte se, je a taky není. Abych se bála co psát a jak psát a o čem psát, ale na druhou stranu mne těší, že mé "psaní" někdo čte a vlastně že i Táňa čte.

25.7.2015 v 12:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Jak zhubnout s pizzou

Nádherné ráno a ještě nádhernější dopoledne. Co lepšího si přát, než procházet se po městě a utrácet. Jedny plavky a jedny plavecké brýle a pak ještě objednat pizzu.

24.7.2015 v 13:20 | Karma: 7,14 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Šaty

Visí tam. Nehybně a zoufale. Ztracené mezi ostatními odloženými svršky. Byly nádherné, hedvábné a květované, letní. Pro něho. Na TEN večer chtěla být krásná. Nyní tam visí. Smutně a ztraceně. Někdo otevřel dveře do bytu.

23.7.2015 v 11:32 | Karma: 7,17 | Přečteno: 593x | Diskuse| Letní povídka

Ivana Odehnalová

Můj obdiv všem, kdo otírá zadky...

Přemýšlela jsem, jak bych tu skutečnost, o které chci psát, nazvala nejlépe. Ale fakt budu psát o tom, jak se otírají zadky a zadečky bez nějakého studu.

20.7.2015 v 17:08 | Karma: 10,97 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Miluji tě, prý...

Toužila jsem po lásce a našla jsem ji. Žádnou tu romantickou s květinami a spoustou polibků, ale uprostřed řevu a nekontrolovaného kvílení rodících žen. Já byla jednou z nich, ale ne zase tak stejnou.

19.7.2015 v 16:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 889x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Jsem učitelka na střední škole, věkem starší, ale cítím se v pohodě a svěží. Mám devítiletou holčičku. Jsme, my dvě holky, spolu samy a vystačíme si. Je mi s ní fajn, je mi fajn i v práci, mezi mými žáky, je mi fajn na okouzlující Vysočině, která se pyšní úžasnou přírodou, čistým vzduchem a ...
Miluji psaní, mluvení a učení, což jsem skloubila dohromady, a tak se mohu plně ve svém zaměstnání plně vyžívat a užívat si.

Seznam rubrik