Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se u nás kvetou obchody "Nečechů"...

Předesílám, že se nejedná rozhodně o nějaký rasistický článek. Ani náznakem. Jen taková menší úvaha nad občany, kteří žijí v komunitě s námi běžnými Čechy a podnikají u nás. Podotýkám, že podle jejich obchodního rozmachu, tak se jim u nás zřejmě daří velmi dobře. Jsou šikovní, určitě.  Já bych taky ráda, ale jsem asi příliš nepružná a hloupá a příliš velká Češka...!    

Moje pětasedmdesátiletá teta se rozhodla v důchodu si trošku přivydělat. Vystudovaná tetička, zdravá a aktivni, pohyblivá a ještě myslící nejprve obešla nějaké známé české soukromníky, ale bohužel bez úspěchu. Jsme rodina, která se nevzdává, a tak ani tetička se nevzdávala. Na doporučení jedné stejně staré kámošky zaklepala na kancelář majitele velkého obchodu ....

Prý "ďále", anebo tak nějak byla vyzvána ke vstupu. Tetička je velmi nebojácná dáma, a tak vstoupila. Za stolem seděl velmi důležitě velmi důležitý Vietnamec. Teta Béďa se trošku zarazila, protože si představovala jiného možného zaměstnavatele. Pak si ale uvědomila, že chce pracovat a že hlavně potřebuje pracovat, protože se vzhlédla v německých důchodcích, kteří tráví svůj skoro celoroční čas třeba na Malorce.

Zkusili jste si jen tak mimochodem představit moji kyprou tetu se povalovat na skoro tropickém sluníčku.... Moje teta je navíc rezavá albínka, a tak ta představa je o to brutálnější. Teta nedbala našich rad, že nejlépe je doma za pecí. Prostě si usmyslela, že chce do teplíčka aspoň na čtrnáct dní. Navíc můj hubatý a hubený strýc rozumně ji odmítl doprovázet a ani nic financovat, a tak tetička se chopila akce.

Nakonec jí to vyšlo. Prý "ťak jo a od osmi do šesti a stát. V překladu to znamenalo, že tetička, která je sice zdravá, ale po operaci kyčle, takže skoro zdravá, musela deset hodin stát na svých oteklých nohách a hlídat ten velkoobchod, jestli náhodou ty "kšunty" někdo nekrade. Jinak musela tvrdě zakročit a dotyčnému pachateli udělat ty ty ty.

Musím poznamenat, že moje teta je i kromě jiného velmi milá a mírumilovná, ale je to cholerička. Takže bacha, když se naštve. Jak ji ale znám, tak  z cizího krev neteče, a tak jestli chudý Čech oloupí bohatého Vietnamce, by jí asi zas tak žíly netrhalo.

Uběhlo několik dní. Teta zničená, bolavá a s padesátkou (někdy ani ne) na hodinu. Počítala, že by musela vydržet takto celý rok, a to vůbec neutrácet, aby si vydělala na týden vysněné dovolené. Navíc byla neustále peskována majitelem jiné pleti za nedostatek pohybu, aktivity,  kreativity a pracovního nasazení. Tetička bublala a bublala, až nakonec vybuchla. Skončila, chudák malá, na dlažbě. Stejně chudá, možná chudší, zničenější, nemocná a strašně naštvaná. 

Bylo mně jí líto. Já osobně se kolikrát zamýšlím na naší českou důstojností. Jak jsem poznamenala, nejsem vůbec rasistka, jen mne zaráží, jak je vůbec možné, že naše čeští obchodníci krachují a cizí jen vzkvétají. 

Protože jsem češtinář a učím svoje "dětičky" správné spisovné češtině (snažím se), navíc jim kladu na srdce, že naším rodným, ale i úředním jazykem je čeština, kterou musíme skvěle ovládat a milovat. Navíc si musíme uvědomit, že čeština je jazykem, který budeme písmem i slovem potřebovat při zařizování úředních záležitostí, jako jsou různá povolení obchodovat apod. Např. můj strejda, který již několik let žije v Americe a chtěl tam podnikat, tak se musel prokázat jednak, že hodlá v Americe natrvalo žít a že pro Ameriku bude přínosem, ale hlavně že slovem i písmem ovládá angličtinu. Musel si také sám osobně všechna povolení vyřídit. Nevím, jak to funguje tady. Podle slov mojí milované tety Bédi ten pan majitel Vietnamec na všechny stížnosti říkal, že "něrozumim". Obchodování a obchodovat ale rozuměl, a tak měl zřejmě všechna potřebná povolení a zřejmě si je sám vyběhal naším úředním jazykem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Odehnalová | úterý 26.8.2014 18:32 | karma článku: 21,95 | přečteno: 1736x
  • Další články autora

Ivana Odehnalová

Táňo, nerozumím ...

Vypadá to jako vzkaz a divte se, je a taky není. Abych se bála co psát a jak psát a o čem psát, ale na druhou stranu mne těší, že mé "psaní" někdo čte a vlastně že i Táňa čte.

25.7.2015 v 12:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Jak zhubnout s pizzou

Nádherné ráno a ještě nádhernější dopoledne. Co lepšího si přát, než procházet se po městě a utrácet. Jedny plavky a jedny plavecké brýle a pak ještě objednat pizzu.

24.7.2015 v 13:20 | Karma: 7,14 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Šaty

Visí tam. Nehybně a zoufale. Ztracené mezi ostatními odloženými svršky. Byly nádherné, hedvábné a květované, letní. Pro něho. Na TEN večer chtěla být krásná. Nyní tam visí. Smutně a ztraceně. Někdo otevřel dveře do bytu.

23.7.2015 v 11:32 | Karma: 7,17 | Přečteno: 593x | Diskuse| Letní povídka

Ivana Odehnalová

Můj obdiv všem, kdo otírá zadky...

Přemýšlela jsem, jak bych tu skutečnost, o které chci psát, nazvala nejlépe. Ale fakt budu psát o tom, jak se otírají zadky a zadečky bez nějakého studu.

20.7.2015 v 17:08 | Karma: 10,97 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Miluji tě, prý...

Toužila jsem po lásce a našla jsem ji. Žádnou tu romantickou s květinami a spoustou polibků, ale uprostřed řevu a nekontrolovaného kvílení rodících žen. Já byla jednou z nich, ale ne zase tak stejnou.

19.7.2015 v 16:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 889x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Jsem učitelka na střední škole, věkem starší, ale cítím se v pohodě a svěží. Mám devítiletou holčičku. Jsme, my dvě holky, spolu samy a vystačíme si. Je mi s ní fajn, je mi fajn i v práci, mezi mými žáky, je mi fajn na okouzlující Vysočině, která se pyšní úžasnou přírodou, čistým vzduchem a ...
Miluji psaní, mluvení a učení, což jsem skloubila dohromady, a tak se mohu plně ve svém zaměstnání plně vyžívat a užívat si.

Seznam rubrik