Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dys.... nejsou blbci

..... jak si mnozí "zaostalci" myslí. Blbost a hloupost a ..... Toto může vyslovit pouze totální neznalec. Znám tolik dys..., a tak vysoce postavených, a tak chytrých, ale znám i spoustu dys-hovádek. Něco si vyzkoušejte: Sedněte si, překřižte nohy a zvedněte je asi deset centimetrů do výšky nad zem. Samozřejmě seďte u stolu, abyste si mohli vzít do druhé ruky, než kterou obvykle píšete, tužku. Nechte si nadiktovat asi dvacet slov. Normálním diktátovým tempem. Diktující nesmí slova opakovat, jen zachovat správný rytmus, tedy asi jedno dvouslabičné slovo za dvě vteřiny. Slova nemusí být pouze dvouslabičná, ale i tříslabičná, popř. i jednoslabičná. Důležité je zachovat stejný rytmus diktátu, nic neopakovat, pak ty překřížené nohy deset čísel nad zemí a psát druhou rukou. To ještě není ale konec. Až to dotyčný dopíše, tak ať své dílo přečte. Uvidí sám, co stvořil. Takto se totiž cítí nějaký dys....! Vyzkoušejte.

Já to se svými žáčky pravidelně na začátku školy "provádím". Několik z nich dokonce odhodí tužku, že to prý "nedají".

 

Jak ale rozpoznat, že zrovna ten můj Honzík, ta moje Ivanka trpí nějakou formou dys....?

Předně by to měl rozpoznat učitel, nejlépe v mateřské školce, anebo i sám rodič by si svého dítka měl více všímat. Neznalost neomlouvá. Nic neomlouvá, to jen svědčí o naší nedostatečné všímavosti vůči klukům a holčičkám. Problém dys.... řešit až třeba na druhém stupni základky je opravdu velmi pozdě. Co se za tu dobu mohlo na Honzíkovi a Ivance napáchat špatností, jak mohla ta dítka trpět, jak jim bylo vlastně ubližováno. Možná použiji drsné slovo, ale podle mne byla týrána. Co dospělák může vědět, co se v takové malé dušičce mohlo odehrávat. Jen si vzpomeňte, když jste dostali neprávem facku. Jak jste se cítili? Jak jste se trápili? Jaké jste prováděli schválnosti? Jak jste třeba i zlobili?

Někdy fakt stačí si s dítkem hrát, povídat, všímat si, jestli náhodou špatně neartikuluce, nedrží špatně tužku, neustále sebou nešije a neudrží se chvilku v klidu. Jak se všude mluví o prevenci, tak si myslím, že i dys.... je takovou nemocí, při které se vyplatí prevence. Jít prostě do pedagogicko-psychologické poradny a nechat zjistit, jestli Honzík a Ivanka jsou v pohodě, jestli náhodou nemají potíže s rozeznáváním písmenek, anebo číslic, jestli píši velmi nečitelně, anebo nevydrží být v klidu a aspoň pět minut něco poslouchat, aniž by se drbali třeba za uchem.

Nebojte se, že si sousedi budou myslet, že máte hloupé dítě. Chytrý soused pochopí, hloupý nepochopí, ale ten vám přece nestojí, abyste vůbec o něho zavadili pohledem. Pamatujte si, že hloupost křičí do světa, ale chytrost jen moudře mlčí.

Možná jen malinkatý příběh z mé učitelské praxe. Mýma rukama prošlo mnoho a mnoho dyslektiků, dysgrafiků, dysortografiků, dyskalkuliků, ale i dětí s nedostatečnou soustředěností a s poruchami chování.  Vždycky jsem si se všemi o možných poruchách popovídala, aby i ostatní děti věděly, v čem je zakopaný problém. Ti moji dys.... dělali vše, co ostatní, jen jsem se snažila jim trochu ulevovat v čase, anebo v délce úloh, pak jsem samozřejmě i při klasifikaci brala ohled na jejich dysfunkci. Každý z mých milovaných svěřenců v pohodě odmaturoval, dokonce někteří studují i na vysoké škole, někteří už mají vystudováno a mají své rodiny. Nezapomněli, že i jejich dětičky mohou mít podobné problémy jako oni.

Nyní k tomu příběhu. Míša byl bezva kluk, ale jen do té doby, než se objevil u někoho ve třídě. Nakonec padl los na mne a já se na čtyři roky stala jeho třídní. Při hodinách opravdu vykřikoval, vrtěl se, prostě byl naprosto nezvladatelný. Nezapomněla jsem, že i já jsem byla celkem zlobivou holčičkou, ale protože jsem školu zvládala levou zadní, tak mi mnoho mých neplech procházelo. Jenže Míša zlobil, ale i se neučil.  A tak jsem si Míšu vzala stranou. Slovo dalo slovo a domluvili jsme se. Sliby jsou sliby a držet slovo se musí. Vždyť jsme si na to plácli. Domluva byla jasná. Když "to" na něho přijde, tak si sám půjde za zadní lavice se trochu vyskákat. Já si ho nebudu všímat a také nebudu na něho za to žalovat. Chvilku trvalo, než si ostatní spolužáci zvykli, ale ve finále jsme byli spokojeni všichni. Uplynul rok, možná to byly roky dva, ale klučina se celkem uklidnil. Je kuchařem a ráda k němu chodím na steak - vysoký, ne moc propečený. To Míša ví, protože i to jsme si vyříkali z očí do očí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Odehnalová | neděle 24.8.2014 18:11 | karma článku: 10,63 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Ivana Odehnalová

Táňo, nerozumím ...

Vypadá to jako vzkaz a divte se, je a taky není. Abych se bála co psát a jak psát a o čem psát, ale na druhou stranu mne těší, že mé "psaní" někdo čte a vlastně že i Táňa čte.

25.7.2015 v 12:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Jak zhubnout s pizzou

Nádherné ráno a ještě nádhernější dopoledne. Co lepšího si přát, než procházet se po městě a utrácet. Jedny plavky a jedny plavecké brýle a pak ještě objednat pizzu.

24.7.2015 v 13:20 | Karma: 7,14 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Šaty

Visí tam. Nehybně a zoufale. Ztracené mezi ostatními odloženými svršky. Byly nádherné, hedvábné a květované, letní. Pro něho. Na TEN večer chtěla být krásná. Nyní tam visí. Smutně a ztraceně. Někdo otevřel dveře do bytu.

23.7.2015 v 11:32 | Karma: 7,17 | Přečteno: 593x | Diskuse| Letní povídka

Ivana Odehnalová

Můj obdiv všem, kdo otírá zadky...

Přemýšlela jsem, jak bych tu skutečnost, o které chci psát, nazvala nejlépe. Ale fakt budu psát o tom, jak se otírají zadky a zadečky bez nějakého studu.

20.7.2015 v 17:08 | Karma: 10,97 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Miluji tě, prý...

Toužila jsem po lásce a našla jsem ji. Žádnou tu romantickou s květinami a spoustou polibků, ale uprostřed řevu a nekontrolovaného kvílení rodících žen. Já byla jednou z nich, ale ne zase tak stejnou.

19.7.2015 v 16:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 889x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Jsem učitelka na střední škole, věkem starší, ale cítím se v pohodě a svěží. Mám devítiletou holčičku. Jsme, my dvě holky, spolu samy a vystačíme si. Je mi s ní fajn, je mi fajn i v práci, mezi mými žáky, je mi fajn na okouzlující Vysočině, která se pyšní úžasnou přírodou, čistým vzduchem a ...
Miluji psaní, mluvení a učení, což jsem skloubila dohromady, a tak se mohu plně ve svém zaměstnání plně vyžívat a užívat si.

Seznam rubrik