Zemana podporují oligarchové, kdežto Halíka úspěšní podnikatelé

Filozof a katolický kněz Tomáš Halík není člověk, s jehož názory bych se zrovna ztotožňoval, a proto jeho občasná televizní vystoupení či komentáře v novinách obvykle nesleduji.

Vzhledem k tomu, jaký ohlas vyvolalo v médiích jeho nedávné televizní vystoupení v pořadu Interview 24, jsem se však rozhodl, že si nenechám ujít dnešní pořad Dvacet minut Radiožurnálu, jehož byl pan Halík hostem.

Ve zmiňovaném vystoupení na veřejnoprávní televizi v minulém týdnu přišel Tomáš Halík s ostrou rétorikou proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Prohlásil v něm například, že se současný český prezident stává loutkou oligarchů a že jeho typickými voliči jsou důchodci s nostalgickými vzpomínkami na komunistické období. Rétorika to byla natolik ostrá, že i představitelé České biskupské konference v reakci na ní prohlásili, že nejde o jejich společné stanovisko, ale o soukromé názory Tomáše Halíka. Z čehož byl pan Halík i jeho nejvěrnější příznivci zklamáni…

Zajímalo mě proto, zda laureát Templetonovy ceny a potenciální kandidát na prezidenta v příštích volbách v roce 2018 využije i své vystoupení na Radiožurnálu ke kritice současné hlavy státu. A nutno říct, že v tomto směru pan Halík rozhodně nezklamal (kdo chce, může si celý pořad pustit zde).

Nejvíce mě přitom v celém pořadu zaujala pasáž, kdy se moderátorka Helena Šulcová pana Halíka zeptala, zda od něj není trochu pokrytecké, když kritizuje Miloše Zemana za to, že je obklopen oligarchy, a sám přitom spolupracuje a je podporován podnikatelem Luďkem Sekyrou.

Pro ty, co snad tohle jméno neznají: jedná se o kontroverzního podnikatele, jehož jméno bylo dříve dáváno do spojení mimo jiné s kmotrem Františkem Mrázkem a za jehož zájmy často loboval například bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer. Jeho způsob podnikání se často pohyboval na hraně zákona a byl doprovázen řadou pochybností. Přesto je i dnes předlistopadový člen KSČ Luděk Sekyra velmi úspěšný developer a kromě podporování aktivit Tomáše Halíka patří i k hlavním sponzorům KDU-ČSL. Nedávno například nechal na půdě univerzity v Oxfordu vybudovat centrum Sekyra group a jednu z jeho poslucháren pojmenoval právě po Halíkovi.

Na otázku paní moderátorky však pan Halík k mému překvapení odpověděl slovy, že pana Sekyru nepovažuje za oligarchu, ale za úspěšného podnikatele, který se sice v minulosti pohyboval kolem různých Mrázků, ale sám se jejich cestou nevydal a dnes dává své peníze na ušlechtilé společenské cíle. 

Po takovémto vysvětlení jistě budou všichni katoličtí věřící a hlasatelé morálních hodnot v naší zemi v klidu spát. Teď už jen aby se našlo dostatek uvědomělých lidí, kteří Tomáše Halíka v roce 2018 vyšlou místo oligarchy obklopeného Miloše Zemana na Pražský hrad…

Autor: Josef Nožička | úterý 26.4.2016 20:21 | karma článku: 43,35 | přečteno: 2604x