Schwarzenberg: Válka se nemůže vést na půl plynu!

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nedávno poskytl obsáhlý rozhovor Hospodářským novinám (jeho celé znění je možno nalézt i na stránce http://www.top09.cz/). Jelikož tohoto politika nebylo delší dobu v českých médiích příliš vidět ani slyšet, se zájmem jsem si rozhovor přečetl.

V jeho úvodní části jsem se dozvěděl, že se pan Schwarzenberg přes některá dřívější mediální prohlášení z vrcholné politiky ani z čela TOP 09 stáhnout nechystá. Mám tím na mysli to, že bývalý ministr zahraničí již v lednu 2013 prohlašoval, že odejde z vrcholné politiky, nevyjde-li z prezidentské volby jako vítěz. Před parlamentními volbami v roce 2013 zase mluvil o tom, že to byly poslední volby, v kterých vedl stranu TOP 09 jako předseda.

Nyní však ani jedno ani druhé neplatí – prý je zdravotně zcela v pořádku (prohlédli ho doktoři v Rakousku) a tristní situace na české politické scéně mu prostě odejít nedovolí. Nevím, zda to je či není pro všechny občany České republiky dobrá zpráva, pro skalní voliče TOP 09 však zcela jistě ano – pokud by Schwarzenberga bylo v případě jeho odchodu z čela strany nutno nahradit například Miroslavem Kalouskem nebo Tomášem Hudečkem, tak by preference TOP 09 šly s největší pravděpodobností opět dolů.

Nejvíce mě však z celého rozhovoru zaujaly některé Schwarzenbergovy výroky ohledně současné situace na Ukrajině. A pan kníže opět „nezklamal.“ Nejenom našim vládním politikům, ale celé Evropské unii vyčítá Karel Schwarzenberg příliš mírný postup vůči Putinovi. Konkrétně to, že protiruské sankce se dávkují postupně a válka se dle pana Schwarzenberga na půl plynu přece vést nedá. Diplomatická jednání jsou prý na nic a proti Putinovi je nutno postupovat tvrdě – jinak se Putin zastaví až někde za Chebem.

Co k těmto silným prohlášením předsedy TOP 09 dodat? Snad jen to, že pan Schwarzeberg jakožto stále ještě vrcholný český politik by měl respektovat to, že ne všichni občané České republiky si myslí, že by se v 21. století měla vést proti nějakému státu válka jen proto, aby byly uspokojeny zahraničně-politické zájmy USA a některých vrcholných politiků z Bruselu. A také to, že ne všichni obyvatelé Ukrajiny si přejí, aby jejich země vstoupila do EU či do NATO. Přičemž je zcela nepřijatelné, aby ti, kteří si to nepřejí a z toho důvodu podporují východoukrajinské separatisty, byli ke změně svého postoje donuceni násilnými prostředky.

Pan Schwarzenberg sám válčit určitě nepůjde a ani seberozsáhlejší protiruské sankce se jeho životní úrovně nijak nedotknou (na rozdíl od těch, kteří v jejich důsledku přijdou o práci). Po přečtení celého rozhovoru jsem proto opět nucen konstatovat, že i přes všechny chyby a nešvary současného českého prezidenta jsem stále rád, že se hlavou našeho státu nestal Karel Schwarzenberg.

Autor: Josef Nožička | úterý 16.9.2014 14:32 | karma článku: 42,99 | přečteno: 3874x