Schwarzenberg by zřejmě rád válčil

I když situace na východní Ukrajině je stále nepřehledná a ukrajinská armáda i proruští separatisté se navzájem obviňují z porušování dohodnutého smíru, přece jen se zde po měsíci od uzavřeného příměří situace postupně zlepšuje. Nedochází zde již k bombardování či ostřelování civilních objektů, do Doněcké i Luhanské oblasti dorazily dodávky humanitární pomoci, došlo i k prvním jednáním mezi Porošenkem a představiteli separatistů. Ne všem se však kupodivu dohodnuté příměří líbí…

K lidem, kteří jsou tímto krokem zjevně zklamáni, patří například bývalý ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Poté co před 3 týdny v jednom rozhovoru pro Hospodářské noviny kritizoval, že se válka proti Rusku „vede jen na půl plynu“ (o čemž jsem psal na svém blogu zde), přišel s obdobným názorem v rozhovoru pro německý deník  Rheinische Post. Zde doslovně prohlásil, že by Evropská unie měla všemi prostředky pomoci Ukrajině v boji proti Rusku, včetně dodávek zbraní.

Tento Schwarzenbergův postoj je zcela v rozporu nejenom se stanoviskem české vlády, která dodávky zbraní Ukrajině odmítá, ale i v rozporu s názory převážné většiny vrcholných politiků ostatních zemí EU (vyjma „hujerských“ Poláků). Většina z nich totiž zastává v této otázce racionální názor, že dodávkou zbraní Porošenkovi by se jen znovu přilil olej do ohně. Pan kníže je nicméně přesvědčen, že cílem ruského prezidenta Putina je obnovit Sovětský svaz a příliš opatrný postoj Evropské unie povede k tomu, že se tak opravdu stane.

Je přitom zajímavé, že zatímco prezidenta Zemana někteří čeští novináři nedávno kritizovali, že jeho výroky ohledně Ukrajiny a Ruska jsou v rozporu se zahraniční politikou české vlády (což navíc není tak úplně pravda), u jeho bývalého rivala v prezidentské volbě se nic takového neděje. Schwarzenberg už sice v současné době hraje ve vrcholné politice spíše druhé housle, ale například předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny je stále.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 2.10.2014 10:05 | karma článku: 37,03 | přečteno: 1855x