Proč lidé „nevolili Karla“?

Takovou otázku si v těchto dnech nejspíš kladou špičky TOP 09, která v komunálních i senátních volbách zcela propadla. Já se v tomto článku pokusím odpovědět za ně…

Po předčasných parlamentních volbách na podzim loňského roku se TOP 09 nestala součástí vládní koalice a odchod do opozice byl pro některé její politiky v čele s Miroslavem Kalouskem hodně hořkou pilulkou. Nicméně její špičky se mohly utěšovat aspoň tím, že se „topka“ dle výsledku těchto voleb stala nejsilnější pravicovou stranou – získala totiž bezmála 12% hlasů, zatímco dosavadní lídr pravice ODS spadl na 7,7%.

I letošní jarní volby do Evropského parlamentu tuto pozici utvrdily, výsledek 15,95% a těsné druhé místo za ANO mohly dokonce svádět k tomu, že je TOP 09 opět na vzestupu. Straně pomohlo především to, že za ni kandidovali z ODS vyštvaný Jiří Pospíšil a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. A také to, že velká většina občanů (především takzvaných euroskeptiků) k volbám vůbec nepřišla.

V nedávno proběhlých volbách však „topka“ zcela propadla. V komunálních volbách přišla TOP 09 oproti roku 2010 o více než 50% mandátu, v senátních volbách (zde TOP 09 nic neobhajovala, protože v roce 2008 ještě neexistovala) se do druhého kola probojovali pouze 4 kandidáti, přičemž ani jeden z nich nakonec nevyhrál. Na údajného lídra pravice poněkud žalostný výsledek, který byl ještě umocněn tím, že ani v hlavním městě TOP 09 neobhájila suverénní vítězství v komunálních volbách a žádný z jejich kandidátů na senátora (včetně hlavního esa Martina Bursíka) se zde nedostal ani do druhého kola.

Přitom právě Praha byla nejvíc oblepena plakáty s nápisem „Tady volíme Karla.“  Proč tedy charismatický kníže s dýmkou již voliče netáhne? Důvodů může být několik. Schwarzenberg od prohrané prezidentské volby stále více ztrácí jiskru a i když občas zaboduje nějakým tím bonmotem, mnohem častěji působí spíše unaveným dojmem. Čemuž se nakonec v jeho 77 letech nelze až tak moc divit. Také je možné, že někteří bývalí voliči „topky“ konečně pochopili to, co mnozí již věděli dávno: Schwarzenberg je jen formálním šéfem strany, který má působit jako lákadlo na voliče, kdežto faktickým vůdcem je od počátku Miroslav Kalousek. A také je možné, že řadě voličů prostě přišlo nesmyslné „volit Karla“, když v komunálních ani v senátních volbách nikam nekandidoval.

K tomu je třeba samozřejmě přičíst některé další skutečnosti. Například to, že TOP 09 před volbami burcovala své voliče v hlavním městě nápisy, že nenechá Prahu kmotrům a pak se zjistilo, že jeden z jejich hlavních představitelů Vávra se tajně scházel s kmotrem Hrdličkou. A také to, že Kalouskův předvolební boj „proti komunistům, fízlům a estébákům“ nevyzněl zrovna od tohoto politika příliš věrohodně. Zmiňovaný Miroslav Kalousek ovšem vidí příčiny volebního debaklu své strany mnohem jednodušeji – v jednom rozhovoru pro média prohlásil, že slabý výsledek byl prostě způsoben tím, že voliči TOP 09 tentokrát k volbám nepřišli…

Autor: Josef Nožička | úterý 21.10.2014 13:43 | karma článku: 33,19 | přečteno: 2337x