Posselt poděkoval Merkelové a prohlásil, že Češi míří zpět ke komunismu. Jak laciné…

Německá kancléřka Angela Merkelová si tento týden za svá slova ohledně vyhnání sudetských Němců vysloužila u řady českých politiků ostrou kritiku. Lze se tomu divit?

Slova německé kancléřky Merkelové o tom, že pro vyhnání Němců ze zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce neexistovalo morální ani politické ospravedlnění, byla tento týden již rozebírána takřka ve všech českých médiích, vyjádřila se k nim už i řada mých kolegů blogerů. Angela Merkelová si za ně vysloužila kritiku i od mnoha českých politiků. Za nepřijatelná je označili prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš, kriticky se k nim však vyjadřovali i vrcholní politici z ODS, předseda hnutí STAN Petr Gazdík a dokonce i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Zastání naopak německá kancléřka nalezla u předsedy Sudotoněmeckého krajanského sdružení Bernda Posselta. Ten Merkelové za její slova ohledně odsunu poděkoval a českým politikům, kteří je kritizovali, naopak vzkázal: „Část českého establishmentu se nachází na skluzavce do komunistické minulosti. Kdo smýšlí tak jako kritici Merkelové, propásne cestu ke svobodné a k lidské Evropě, která překoná nacionalismus.“ (viz odkaz zde)

Podle pana Posselta tedy zřejmě tíhnou ke komunismu už i politici z ODS či TOP 09, a zřejmě všichni, kdo si nejvlivnější evropskou političku (která však v Německu stále více ztrácí půdu pod nohama a možná si to zmiňovaným prohlášením chtěla u některých Němců trochu vylepšit) dovolí kritizovat. Nezavání však totalitním myšlením spíše slova pana Posselta?

Je jistě třeba vzít v potaz, že diskutabilnímu výroku Angely Merkelové, který pronesla v Berlíně při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků, předcházela její slova o tom, že „vyhnání a útěk Němců byly především bezprostředním následkem Němci započaté druhé světové války a nevýslovných zločinů nacionálněsocialistické diktatury“ (viz odkaz zde). S tím nelze než souhlasit a jde právě o to, zda je od představitelky země, jejíž předkové se těchto zločinů dopustili, korektní mluvit o nemožnosti ospravedlnění něčeho, k čemuž došlo v důsledku Německem rozpoutané války.

Paní Merkelová i pan Posselt by neměli zapomínat na to, že odsun německého obyvatelstva ze zemí střední a východní Evropy byl uskutečněn na základě Postupimské dohody. Samozřejmě, že tímto nechci já a nejspíš ani nikdo z našich politiků obhajovat některá zvěrstva, ke kterým během odsunu na českém území docházelo a v jejichž důsledku několik desítek tisíc sudetských Němců zemřelo. Za to se však již dříve někteří čeští politici Německu omluvili a tak by Angela Merkelová ani žádný jiný německý vrcholný politik neměli tuto otázku při jakékoliv příležitosti znovu otvírat. Tím spíše, že jde o představitele země, která má na svědomí miliony mrtvých během druhé světové války (mezi nimiž bylo i zhruba 350 tisíc Čechů a Slováků), včetně žen a dětí v plynových komorách.

Od českých politiků mi proto přišlo naprosto správné, že se proti slovům německé kancléřky ohradili, a od pana Posselta naopak laciné a hloupé, když v souvislosti s tím mluví o sklouzávání Čechů zpět ke komunismu. Asi nejenom já jsem naopak rád, že ne všichni čeští politici jsou k Berndu Posseltovi tak vstřícní jako Pavel Bělobrádek či Daniel Herman. Když tito dva politici z KDU-ČSL navštívili v nedávné minulosti jakožto představitelé české vlády Sudetoněmecký sjezd, ospravedlňovali svou účast tím, že staré rány jsou již mezi oběma národy dávno zahojeny. Jak však tento týden ukázali Angela Merkelová i Bernd Posselt, realita je poněkud jiná…

Autor: Josef Nožička | neděle 24.6.2018 9:10 | karma článku: 46,28 | přečteno: 7410x