Policisty hájící Babiš či s traktorem jezdící Jurečka – jde o předvolební populismus?

V uplynulém týdnu se staly dvě události, které vzbudily velký zájem médií i prakticky celé české veřejnosti, mnoha politiků nevyjímaje.

První z těchto událostí byl případ zfetovaného Roma v Teplicích, proti kterému poté, co se na ulici pokoušel ničit parkující auta, zasáhla přivolaná policie. Poté, co policie vandala zpacifikovala, byl naložen do sanitky, při cestě do nemocnice však bohužel zemřel. S velkou pravděpodobností ovšem nikoliv v důsledku nepřiměřeného policejního zákroku, ale následkem nadměrného použití drog (tak aspoň hovořily výsledky předběžně provedené pitvy). 

Představitelé neziskové organizace Romea, jejímž cílem má být boj proti rasismu, začali nicméně veřejně šířit hypotézu, že se teplický Rom stal kvůli své barvě pleti obětí policejní zvůle, podobně jako se to stalo zhruba před rokem v USA George Floydovi. Této hypotézy se velmi rychle chytily i některé další organizace, jako například Rada vlády pro záležitosti romské menšiny a dokonce i Rada Evropy, která ústy svého mluvčího označila policejní zákrok za znepokojující. Řada lidí, včetně například známého romského zpěváka Radka Bangy (viz odkaz zde), však představitele organizace Romea zkritizovala za zbytečné rozdmýchávání nepokojů.

Mnozí lidé naopak vyjádřili podporu zasahujícím policistům, včetně premiéra Andreje Babiše či ministra vnitra Jana Hamáčka. Andrej Babiš v této souvislosti na Facebook například napsal: „Pokud někdo ničí auta, je agresivní, a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách. Soudní pitva navíc jasně dokázala, že nezemřel kvůli zákroku policie. Je to smutné, ale normální slušný člověk se jen těžko dostane do podobné situace. Děkuji teplickým policistům za jejich práci, neměli to jednoduché.“ (viz odkaz zde) Tedy slova, se kterými nejspíš dost velká část české veřejnosti souhlasí, ovšem když je vylovil Andrej Babiš, tak u některých vyvolala kritiku… Premiér a předseda hnutí ANO tak prý učinil především proto, že jimi chtěl zabodovat u co nejvíce potenciálních voličů před podzimními sněmovními volbami.

Druhou zmiňovanou události bylo čtvrteční řádění tornáda, které v několika obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zanechalo doslova tragické následky. Škody, které tento přírodní živel napáchal, byly zcela srovnatelné s následky rozsáhlých povodní, které zasáhly část území naší republiky v letech 1997 či 2002. Považoval jsem proto za logické, že se již v pátek ráno na jižní Moravu osobně vypravili někteří členové naší vlády. Jenže i v tomto případě měli někteří ihned „jasno“ v tom, že Babiš, Hamáček, Schillerová či Maláčová tam jeli nikoliv proto, aby situaci zmapovali a vyjádřili tamním lidem podporu, ale kvůli tomu, aby se tam mohli vyfotit a pořízené fotografie pak použít v podzimní předvolební kampani… A o mnoho lépe u některých nedopadl ani předseda opoziční KDU-ČSL Marián Jurečka, který na Břeclavsko dokonce přijel svým vlastním traktorem, aby sám aktivně pomáhal odvážet zničené části některých domů (viz odkaz zde).

Že se mnozí politici napříč politickým spektrem rádi ukazují veřejně, když se blíží jakékoliv volby, je samozřejmě známou věcí. Ale přece jen se mi nechce věřit tomu, že by v případě lidské tragédie, jaká v tomto týdnu postihla stovky obyvatel Hrušek, Moravské Nové Vsi, Lužic a některých dalších moravských obcí, bylo tohle jejich primárním cílem. Mimochodem, docela by mě zajímalo, jestli by kritici Babiše, Hamáčka či Schillerové tyto politiky naopak pochválili, pokud by zůstali v Praze…  

Autor: Josef Nožička | neděle 27.6.2021 17:20 | karma článku: 29,71 | přečteno: 815x