Je to zásluha týmu, já jen jezdím z kopce dolů…

Ester Ledecká je po dnešku dvojnásobnou olympijskou vítězkou a zároveň první světovou sportovkyní, která na zimní olympiádě dokázala vybojovat zlatou medaili ve dvou různých sportech.

To, v co by před začátkem olympijských her asi věřil jen úplný blázen, je po dnešku skutečností: Ester Ledecká vybojovala v Pchjogčchangu 2 zlaté olympijské medaile. V historii samostatné České republiky se to dosud podařilo jen dvěma českým sportovcům: kanoistovi Martinu Doktorovi na letní olympiádě v roce 1996 v Atlantě a rychlobruslařce Martině Sáblíkové na zimní olympiádě v roce 2010 ve Vancouveru. Úspěch Ledecké je však unikátní v tom, že získala zlato ve dvou různých sportech: ve sjezdovém lyžování i ve snowboardingu. V historii zimních olympiád se něco podobného dosud podařilo jen norským lyžařům Thorleifu Haugovi a Johanu Grőttunsbraatenovi, kteří dokázali na jedné olympiádě zvítězit v běhu na lyžích i v severské kombinaci.

Na rozdíl od minulého týdne, kdy její vítězství v lyžařském superobřím slalomu způsobilo obrovskou senzaci, šla dnes Ester do paralelního obřího slalomu ve snowboardingu jako největší favoritka. S touto rolí se však po psychické stránce vypořádala znamenitě. Nejprve přesvědčivě vyhrála kvalifikaci, která je v paralelním slalomu velmi důležitá kvůli možnosti výběru lepší dráhy ve vyřazovacích jízdách. A stejně přesvědčivým způsobem pak následně porazila všechny své soupeřky v osmifinále, čtvrtfinále, semifinále i finále, kde proti ní stanula Němka Jőrgová.

Stejně obdivuhodné jako vítězství Ester Ledecké v lyžařském superobřím slalomu i snowboardovém paralelním slalomu bylo její vystupování po dnešním vítězném závodě, kdy v cíli odpovídala na otázky novinářů. Mezi prvními větami, které po svém dnešním vítězství vyslovila, totiž zaznělo: „Mohla jsem dokázat, že můj snowboardový tým funguje. Je skvělé mít své blízké lidi za sebou, děkuji jim. Je to jejich zásluha, já jen jezdím z kopce dolů.“ Případně: „Nejtěžší bylo semifinále. Bylo mi ale ctí závodit se všemi soupeřkami."

Co k tomu dodat: Ester Ledecká je nejenom skvělá lyžařka a snowboardistka, ale i úžasně milý a pokorný člověk.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | sobota 24.2.2018 11:39 | karma článku: 38,47 | přečteno: 1691x