Je Kalousek tím pravým ochráncem před komunisty, fízly a kmotry?

Předsednictvo TOP 09 přišlo před blížícími se senátními a komunálními volbami s rázným apelem na všechny voliče: hrozí nám prý radnice plné kmotrů, komunistů, fízlů a estébáků. A TOP 09 je dle všeho jedinou stranou, která dokáže této hrozící katastrofě zabránit.

Samozřejmě že ani já, tak jako většina občanů této země, si nepřeji, aby radnice našich měst a vesnic ovládali kmotři, měl bych rovněž problém s tím, aby významné místo v celostátní i komunální politice zastávali bývalí vědomí spolupracovníci StB. Také bych si určitě nepřál, aby volby do Senátu nebo komunální volby v obci, kde žiji, vyhráli komunisté – jsem ovšem přesvědčen, že to v prvním ani v druhém případě reálně nehrozí.

O „fízlech“ se snad ani nemá smysl zmiňovat – místopředsedovi TOP 09 Kalouskovi nešlo při jeho sněmovním sporu s bývalým příslušníkem SNB a poslancem za KSČM Ondráčkem o boj za nějaké mravní hodnoty, ale pouze o to, aby sehrál divadlo před médii a nasbíral tak laciné politické body. Což se mu celkem povedlo.

Hlavně si však nemyslím, že zrovna TOP 09 je stranou, u které je zárukou, že nás před všemi těmi, které jsem v prvním odstavci uvedl, spolehlivě ochrání.  Vždyť stačí si vzpomenout na rok 2006, kdy Miroslav Kalousek spolu s tehdejším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem usiloval o sestavení vlády, která by se přímo opírala o hlasy KSČM.  A když v roce 2010 TOP 09 sestavovala vládu spolu s ODS a Věcmi veřejnými, jako ministr kultury za TOP 09 a STAN v ní zasedl bývalý člen KSČ Jiří Besser. Takže když na to přijde, tak panu Kalouskovi komunisté až tak moc nevadí.

TOP 09 jakožto strana, která byla účelově založena až v roce 2009, v médiích obvykle s kmotry spojována není. Ovšem druhou věcí je, že mezi dobré známé faktického šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska patří takové kontroverzní osobnosti  jako jsou zbrojařský magnát Richard Háva nebo obchodník s krevní plazmou Richard Šťáva (který s českým státem vede již řadu let soudní spor o miliardy korun v kauze Diag Human). Což svědčí o tom, že u TOP 09 rozhodně není záruka, že její politiku nebudou ovládat vlivní podnikatelé. Zajímavé v této souvislosti ostatně je i to, že na volební kampaň „topce“ pravidelně finančně přispívá například miliardář Zdeněk Bakala.

Také bych se mohl politiků z TOP 09 zeptat na to, co konkrétního v době, kdy byli součástí vládní koalice, v boji proti kmotrům z legislativního hlediska udělali. Ale myslím, že je to otázka zbytečná. TOP 09 nejspíš tuší, že tak jako v loňských parlamentních volbách, jí letos ani v senátních volbách a v komunálních volbách ve velkých městech (možná vyjma Prahy) příliš pšenka nepokvete. A tak to na poslední chvíli zkouší na některé voliče aspoň s „ideologickým“ apelem.

Autor: Josef Nožička | úterý 30.9.2014 13:42 | karma článku: 37,75 | přečteno: 2535x