Čtyři poslanci, tři ministerstva. Řekněte: kdo z vás to měl?

Pirátům se při povolebních jednáních podařilo dosáhnout takřka neuvěřitelné věci: ač budou mít ve Sněmovně pouhé čtyři poslance, ministry budou mít ve vládě hned tři!

Jak jsme se dozvěděli v médiích, koalice Spolu a PirSTAN se po úterním náročném, ale konstruktivním jednání dohodly nejenom na společném vládním programu, ale i na rozdělení vládních postů. Jak je psáno například zde, Spolu bude mít 11 členů vlády včetně premiéra, PirSTAN (je otázkou, zda by se vzhledem k poměru získaných poslaneckých mandátů neměla tato koalice spíše překřtít na STANPir) pak sedm. A jelikož podle zdrojů ČTK si zmíněná koalice PirSTAN či STANPir rozdělí přidělená vládní křesla v poměru 4:3, znamená to, že Pirátské straně připadnou v nově se tvořící Fialově vládě celá tři ministerstva.

Ivanu Bartošovi a spol. se tak při povolebních jednáních podařilo dosáhnout takřka neuvěřitelného: ač budou mít Piráti ve Sněmovně díky kroužkování voličů PirSTAN pouhé 4 poslance, ministry budou mít hned tři! Což je výsledek, který je v historii samostatné České republiky srovnatelný jen se situací po sněmovních volbách v roce 2006, kdy Bursíkovým Zeleným tenkrát připadla čtyři ministerstva na pouhých šest poslaneckých mandátů. Zelení tak tehdy potřebovali na jeden ministerský post 1,5 poslaneckého mandátu, v případě Pirátů to však letos bude pouhých 1,33 mandátu.

Je samozřejmě čistě věcí stran, které vládní koalici utvoří, v jakém poměru si posty rozdělí a podstatné hlavně je, aby si budoucí pirátští ministři vedli na svých postech lépe, než si kdysi vedli někteří ministři za Zelené (konkrétně například Dana Kuchtová a Ondřej Liška na postu ministra školství nebo Džamila Stehlíková v čele ministerstva pro lidská práva). Ovšem tak jako v mém nedávném blogu, i tady si musím položit otázku: myslí to nová vládní koalice s předsevzetím, že je třeba výrazně snížit rozpočtový deficit a šetřit zejména ve státní správě, skutečně vážně? Nebo její představitelé sice šetřit hodlají, ovšem na sobě nikoliv?

Jde totiž o to, že po navýšení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny z pěti na šest (aby se při rozdělení těchto lukrativních postů dostalo i na Piráty), jsme nyní svědky toho, že se se oproti končící Babišově vládě zvýší u nového Fialova kabinetu počet jeho členů z 15 na 18. Což dobrý příklad pro běžné občany, kterým bude nejspíš mnohokrát vysvětlováno, že v těžkých covidových či pocovidových časech je potřeba šetřit na zbytečných výdajích, opravdu není. Moc totiž nevěřím například vysvětlením předsedy hnutí STAN Víta Rakušana v dnešním rozhovoru pro iDNES ohledně toho, že všechny ministerské posty navíc jsou skutečně užitečné a potřebné. Zejména pak jeho větě: „Kdybych měl pocit, že se tu vytváří nějaké umělé posty šité na míru někomu, tak bych s tím měl velký problém.“

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 4.11.2021 10:25 | karma článku: 46,11 | přečteno: 6041x