Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi a (ne)vypořádávání se s komunismem.

Blížící volba prezidenta a diskuse nad komunistickou minulostí některých kandidátů ukazuje, jak nelze uniknout své historii. Opět se vyplavuje bolestná minulost naší historie, kterou jaksi ne a ne uchopit. Proč je komunistická minulost obou nejžhavějších prezidentských kandidátů tak problematická? Asi nemá smysl opakovat teze o zrůdnosti komunistického režimu, o tom, že má na svědomí více životů než fašismus, že… atd. O komunistech vím své i díky problémům, které zakusila rodina i mnozí přátelé, kteří většinou nesklonili záda, ale o tom zde psát nechci.

Myslím, že celý problém nastal již dávno a současné diskuse jsou jen jakýmsi vyvrcholením.

 

1.    Možná jste četli knihu „Spravedlnost, nikoli pomstu“. E. Wiesethal popisuje a vysvětluje, proč a jak se snažil dohnat představitele hitlerovského Německa, kteří měli na rukou krev svých obětí před soud. Je přesvědčen, že stát (tedy je-li demokratický) by měl dbát o to, aby se tyto – někdy doslova lidské zrůdy, dostaly před spravedlivý soud. Soud potom nemá a nesmí být v rukou „ulice“ (rozuměj – rozběsněného lidu), která po revoluci věší kde koho, protože pak se nejedná o spravedlnost, ale pomstu. Wiesethal popisuje, jak mu mnohokrát německá a rakouská státní byrokracie bránila v dopadení zločinců, ale někdy byl úspěšný. Smyslem jeho „lovu“ bylo nejen předat nacisty soudům, ale též skrze rozhodnutí soudů ukázat, že nacismus byla zvrácená ideologie nad kterou prostě nelze jen tak mávnout rukou. O zvrácenosti nacismu i díky jasnému odsouzení alespoň některých nacistických pohlavárů, dnes nikdo nepochybuje.  K něčemu podobnému nejen u nás, ale např. ani v líhni komunismu v Rusku po revoluci nikdy nedošlo (tam může být bývalý člen KGB dokonce prezidentem). Nešlo o to se mstít, ale skrze odsouzení některých představitelů říci – nikdy více, to co jste dělali, bylo zlé, a proto zasloužíte potrestání, resp. spravedlnost. Pokud k tomu není či nebyla vůle, síla, potom tím je a bylo vlastně řečeno, že co se komunismu týká, až o tak strašnou ideologii nejde a nešlo… Dobře to vystihl J. Bezděk, který při příležitosti odhalení pomníku obětem komunismu v roce 2004 řekl: „Zdá se, že političtí vězni mají smůlu na své prezidenty. Asi zapomněli na to, že vyrovnání se s komunistickou minulostí se nejen nekonalo, ale ani nezačalo. Vždyť ti, kdo nás za bolševika soudili, nás zase stíhají a kriminalizují“.  

 

2.   Součástí našeho politického koloritu (žel) se stalo, že mnozí současní čelní představitelé byli členy KSČ a nijak to nevadí, ani nevadilo ve výkobu jejich funkce. Nevím o žádném podobném klipu na adresu nějakého politika, který by připomínal klip T. Hanáka. Nerozumím tomu, proč se neprotestovalo dříve. Někdo řekne, že nyní se jedná o volbu prezidenta. To ano, ale i jiné ústavní funkce jsou velmi důležité a v našem systému dokonce důležitější a proto by se i na ně měla vztahovat stejná – v tomto případě vysoká morální kritéria. Zde platí to co v předešlém bodě – schvalováním nebo i lhostejností vůči komunistické minulosti mnohých, se komunismus vlastně legitimizoval, což je hodně smutné a možná i nebezpečné. Dnes pláčeme nad rozlitým mlékem… zároveň neměříme stejnou mírou. U někoho komunistická minulost vadí, u někoho nikoli. Má-li vadit, pak ale u všech klíčových politických funkcí! 

 

3.  Je-li komunismus zvrácená a pokleslá ideologie ve své samotné podstatě, potom je třeba, abychom řešili nejen minulost toho kterého kandidáta, ale i budoucnost – konkrétně jak moc je dotyčný ochoten ve svém úřadě spolupracovat s komunisty. Pokud s nimi „nemá problém“, jsou pro něj „normální součástí současného demokratického režimu“ atd. potom kladu otázku, zda je správné, aby se takovýto člověk dostal na hrad. Ano, komunisté jsou dnes jiní než dříve, ale co jiného jim zbývá? Nic – pokud chtějí být v parlamentu. Navíc nevíme, co s nimi udělá moc, kterou zatím nemají. Chápu ale – byť se mi to příčí, že při honění (nejen) prezidentských hlasů jde a v minulosti u některých šla, co se kompromisů s komunisty týkalo, morálka stranou. Zde bych uvedl citát P. Johnsona: „Profesionální politik vidí stát pod zorným úhlem hlasů, normální člověk pod zorným úhlem spravedlnosti.“

Přál bych si, aby v čele tohoto státu stáli lidé, kterým více než o hlasy půjde o tuto zemi. Snad takové najdeme, aniž bychom museli volat Blanické rytíře. 

Na závěr slova G. Santayany: „Ti, kteří zapomínají na svoji minulost, jsou odsouzeni k tomu, aby si ji znovu zopakovali.“ 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Novák | sobota 29.12.2012 17:02 | karma článku: 18,92 | přečteno: 962x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Mění se zákon o České televizi. Lidé si za sledování připlatí

15. května 2024  8:48

Ministr kultury Martin Baxa spolu s řediteli České televize a Českého rozhlasu ve středu dopoledne...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik