Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, alespoň se tak traduje, že současný režim je svobodný. V tom případě by zde nebyl pouze problém, který zde ventilujete - jak se vypořádáte s komunismem Vy. Současně by zde měl tedy být problém, jak se vypořádá komunismus s Vámi. Obojí je asi tak stejně palčivé Rv

2 2
možnosti
DN

Asi každý, kdo jakkoli popisuje komunismus - třeba i v souvislosti s volbou příštího prezidenta do toho nějak "ventiluje" sám sebe. Možná bych místo "ventiluje" použil slovo "projektuje". Nicméně jedno od druhého neoddělíte.

0 0
možnosti
MC

Ano opravdu smutně až tragicky zní řčení:„Zdá se, že političtí vězni mají smůlu na své prezidenty."  Není i to blahořečení našeho prvního polistopadového presidenta též pouhou regulovanou solidarizující svobodou?

1 1
možnosti
Foto

Zralý a zdravý člověk by měl být schopen pochopit, že jeho rozum řídí traumata. Někomu se to podařilo, někomu ne. Strašit dnes komunisty a komunismem je účelovost sama. Ten váš zavěrečný citát je velký omyl. Lidé vždy čekají pod vlivem znalosti historie nebezpečí odjinud, než odkud jim reálně hrozí. Hitler Němcům ani nemusel moc vtloukat nenávist k Židům a bolševikům.Ona v nich již z velké části byla. Ze Židů a bolševiků měli Němci strach, ale že je do zkázy vede ve skutečnosti ten, kdo měl Židů a bolševiků plnou hubu, to neviděli. Stejně tak po válce se u nás strašilo imperialisty a kapitalistickými živly a lidé se zase chytili. No a dnes se straší komunismem a země se pomalu rozkrádá. Snad to strašení těm vychytralým zlodějům dává více času na rozkrádání. Nevím. Já strach z nástupu centrálně řízené ekonomiky a komunismu nemám, stejně jako jej nemám z nástupu nacismu. Chápu traumata lidí, kteří si prožili nějaké hrůzy, které těmto ideologiím přisuzují, ale nedomnívám se, že psychické trauma je tím, co by mělo řídit chování lidí. Jsou osoby, které se vlivem traumat regulérně pomátly a ve všem vidí ruské fízly a agenty KGB. Jsou osoby, pro které je současné společenské zřízení jednoduše materiálně výhodnější, než zřízení jiné. Dobrá, to je legitimní postoj, ale nechápu, proč tito lidé straší komunismem? Myslím, že daleko aktuálnější je strašit Janouškem, klientelismem, gaunerstvím, hloupostí, bezohledností, nebo Ráthem.

Proto mi nevadí Miloš Zeman, který už za socialismu veřejně kritizoval směřování společnosti a v roce 1970 byl z KSČ vyloučen. Nevadí mi ani člověk, který v KSČ je od roku 1960 a dodnes volí KSČM a zastává ideologii (byť utopistickou) komunismu. Zatraceně mi ale vadí ti převlékači. Vadí mi člověk, který byl v KSČ od roku 1980 do roku 1989 a dnes veřejně prohlašuje, jak by nikdy vládu s podporou, nebo účastí komunistů nejmenoval. Jsem matematik a jsem tedy velmi citlivý na vnitřní nekonzistenci. Co mám od takového člověka očekávat?

5 4
možnosti
DN

Souhlasím, že pouhé strašení komunismem je strašně málo a je někdy spíše zástěrkou, aby se jistí lidé udrželi u koryta. K Vašemu závěru - chápu, ale ptám se - proč nevadili a nevadí mnozí jiní převlékači kabátů ve vysokých politických funkcích?

0 1
možnosti
AA

Pithartovo slyšíte trávu růst se změnilo v bolševník!! můžeme mu jen poděkovat v jakém bahnu nyní jsme.

3 1
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik