Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak trochu pracovní festivaly

Říkáte si jet na stánek na festival, to může být docela pohodička - spojíte příjemné s užitečným a ještě něco ušetříte. Jenže realita bývá občas trochu jiná. Sama jsem si to letos vyzkoušela na dvou festivalech. Ale pěkně popořádku.

Oslovila jsem desítky pořadatelů a pořadatelek festivalů všude po České republice s nabídkou prezentace NESEHNUTÍ a dobrovolnictví v něm v rámci Evropského roku dobrovolnictví. Čekala jsem, že odkaz na velký evropský projekt k podpoře dobrovolnictví bude dobrým lákadlem, které zaujme, a ohlas bude velký. Naše nabídka osvětové a informační aktivity bez hudebního repertoáru nebyla pro mnohé zřejmě dostatečně lákavá, a to i přes pozlátko evropského projektu. Nakonec se nám jich ale dobrá desítka ozvala a pozvala nás.

Druhým krokem bylo sehnat posádku pro informační stánky. Mnoho z oslovených sice přiznalo, že na nějaký ten festival se chystají, ale pak nastal zádrhel. „ Víš, když už tam jedu, chci si to užít se vším všudy, a né stát na stánku a zoufale sledovat, jak má oblíbená kapela hraje kousek opodál“. Další komplikací, která zabránila v účasti několika kolegyním a kolegům, bylo to, že se festivaly kupodivu konají o víkendech. I přes tyto drobné komplikace se nám podařilo dát dohromady potřebný počet nadšenců, kteří si svůj volný čas chtěli užít právě na festivalech.

Měli jsme kam jet. Měli jsme s kým jet. Ale neměli jsme jak. NESEHNUTÍ nevlastní firemní automobil. Jediným „ pracovním vozidlem“ když nepočítáme čtyřkolák, je auto kolegyně Lenky, která je ale v současné době na mateřské dovolené. Přemlouvat kamarády a kamarádky, maminky a tatínky v letních dnech lákajících k výletům, o zapůjčení auta pro dopravu lidí a především stánku obřích rozměrů je skoro nadlidský úkon, při kterém vyhrává každý, kdo ty kamarády a kamarádky neztratí, natož opravdu přesvědčí k zapůjčení daného vozítka. Samozřejmostí je potom „vybouchnutí„ auta na poslední chvíli před odjezdem, ať už je to dáno zaneprázdněností řidiče, či menšími technickými problémy.

Když se po všech přípravách dostanete na festival, začíná další etapa. Domluvit s pořadateli, kde bude stát stánek (zanedbání této etapy na festivalu Colours of Ostrava se nám hrubě nevyplatilo a náš stánek přistál u divadelní scény uprostřed přírodní bažiny), vyložit věci z auta (když přijedete po zahájení festivalu, již vás do areálu nepustí s autem, ale musíte vynosit věci třeba i přes vzdálenost 200m vlastními silami), rozdělit si úkoly a směny ( logisticky a organizačně náročné vyjednávání o to, kdo uvidí medvědy a kdo jenom Nedvědy).

Když zapomenete na to vše předtím, můžete se začít cítit jako obyčejný účastník festivalu. Stačíte si dosyta užít kapely, langoše, pivo, zeleninku od Hare Krišny v haši i fronty na toi-toiky. Prostě co kdo má rád. Na stánku navíc můžete potkat zajímavé lidi, se kterými si můžete popovídat, poradit jim, vyměnit si kontakty, nebo si třeba s nimi zahrát hru. Hlavně ty hry! Bez hry se na vás lidé většinou dívají nedůvěřivě a především se stydí se zeptat. Do hry se ale zapojí skoro každý (navíc když mohou vyhrát nějakou pěknou cenu) a v průběhu hry můžete navázat rozhovor a rozproudit debatu o tématech, která nás trápí ať už je to expanze nákupních center, nebo třeba odmítavý postoj českého zdravotnictví k přirozeným porodům. A je fajn zjistit, že tato vážná témata nejsou jen součástí teoretických pří či mediálních špeků, ale že se o ně zajímá také spousta skutečných lidí, kteří se s těmito problémy setkávají ve svých vlastních životech a věnují svůj volný čas tomu, aby se o těchto problémech a jejich řešení dozvěděli něco víc i na úkor promeškání nějakého toho koncertu.

Po návratu si oddechnete. Oddechnete si pěkně zhluboka, protože než se nadějete, je tu zas pondělí a vy jdete do roboty uklízet po stánku. To máte: vybalit, poskládat, roztřídit, slepit, odlepit, připnout, nalepit, svázat, zkontrolovat, spočítat, zařadit, rozložit, namočit, namydlit, uschnout, zabalit, schovat, odnést, vrátit,…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 18.8.2011 8:23 | karma článku: 8,73 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik